Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΑΝΕΡΓΙΑ - Δ' ΤΡΙΜΗΝΟ 2011 Ξεπέρασαν το εκατομμύριο οι άνεργοι


Κατά 44,1% αυξήθηκαν οι άνεργοι μέσα σε ένα χρόνο. Σχεδόν μία στις δύο νέες γυναίκες είναι άνεργη
Από κινητοποίηση των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευα-στικής Ζώνης
Το 1.025.877 έφτασαν οι άνεργοι το Δ' τρίμηνο του 2011 με το ποσοστό ανεργίας να εκτινάσσεται στο 20,7% από 14,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ετσι στις μαύρες λίστες της ανεργίας προστέθηκαν μέσα σε ένα χρόνο άλλοι 313.812 άνεργοι (ήταν 712.065το Δ' τρίμηνο του 2010), ποσοστιαία αύξηση44,1%.
Σε περίοδο κρίσης, η ανεργία αυξάνεται πολλαπλάσια και απότομα. Αλλά και σε περιόδους ανάκαμψης η αύξηση της παραγωγικότητας, δηλαδή ο εκσυγχρονισμός των μέσων παραγωγής που συμβάλλει στην πολλαπλάσια αύξηση της παραγωγής και των κερδών με λιγότερους εργαζόμενους, αυξάνει την ανεργία. Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αλματώδη αύξηση της ανεργίας και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να βάλει φρένο, γιατί η ανεργία είναι σύμφυτη του καπιταλισμού, προχωρά στο τσάκισμα των συμβάσεων και των μισθών με το σαθρό επιχείρημα ότι μειώνοντας τους μισθούς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Αλλά η μείωση των μισθών δεν την αντιμετωπίζει, δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Οπως δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν και τα προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών.
Η κυβέρνηση, μειώνοντας τους μισθούς επιχειρεί να δημιουργήσει ακόμα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την εργοδοσία και τα κέρδη της και μια κόλαση για τους εργαζόμενους με μισθούς - φιλοδωρήματα και χωρίς δικαιώματα. Αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση σφαγιάζει μισθούς - δεν θα ξεπερνούν τα 429 ευρώ καθαρά - και δικαιώματα στους νέους μέχρι 25 ετών που η ανεργία θερίζει, προκειμένου οι εργοδότες να επιβάλουν πιο εύκολα τους όρους τους, να εκβιάσουν και να αξιοποιήσουν τη νέα γενιά για την αύξηση των κερδών τους και να τσακίσουν τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία το Δ' τρίμηνο στους νέους 15 - 29 ετών έφτασε το 39,5% - προκειμένου να αποδεχτούν την απόλυτη εκμετάλλευσή τους από την εργοδοσία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας στις νέες γυναίκες (15 - 29 ετών) εκτινάχθηκε στο 44,9% (από 33% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010). Το ποσοστό ανεργίας στην ομάδα 30 - 44 ετών έφτασε το 19,1% (από 13,2%), στην ομάδα 45 - 64 ετών το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 13,5% (από 8,7%).
Από το σύνολο των ανέργων, το 90,8% αναζητά εργασία πλήρους απασχόλησης. Το ποσοστό των νέων ανέργων, δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 24% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι, αυτοί δηλαδή που ψάχνουν δουλειά για πάνω από 12 μήνες, αποτελούν το 54,6%. Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 25% και στη Στερεά Ελλάδα με 23,8%.
Το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ
Είναι επιτακτική ανάγκη η οργάνωση της πάλης εργαζομένων και ανέργων ενιαία, για μέτρα προστασίας των ανέργων. Σ' αυτά τα πλαίσια, το ΠΑΜΕ καλεί σε πάλη για:
  • Να μη μειωθεί το επίδομα ανεργίας. Να μη μειωθεί κανένα επίδομα του ΟΑΕΔ.
  • Τη διαγραφή των χρεών από τόκους, τη μείωση κατά 50% όλων των δανείων και την αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 50.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
  • Τη διαγραφή των δανείων που αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Εκτακτο επίδομα ένα μισθό για όλους τους ανέργους τώρα.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους αυτοαπασχολούμενους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ή εργάζονται περιστασιακά.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.
  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του. Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων. Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, φτωχοί αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου