Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Συνένοχοι για το Ασφαλιστικό


η μαγική εικόνα ότι η ΝΔ διαφωνεί δήθεν με τις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τις ανατροπές στα επικουρικά ταμεία, προσπάθησαν να καλλιεργήσουν τα αστικά ΜΜΕ. Ανακάλυψαν μάλιστα υποχώρηση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα, για να ανακινήσουν συνολικότερο ζήτημα συνοχής της τρικομματικής συμμαχίας. Τι πραγματικά συνέβη; Η κυβέρνηση έφερε την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα επεξεργασμένο σχέδιο για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και σύμπτυξη Ταμείων, βασισμένο στις «αναλογιστικές μελέτες», που έχουν ήδη εγκριθεί από το Γιούρογκρουπ, προκειμένου να στοιχειοθετήσει την «αναγκαιότητα» για συρρίκνωση των συντάξεων, στο όνομα ότι τα Ταμεία δεν είναι δήθεν βιώσιμα...
Ποια ήταν η θέση της ΝΔ; Δημόσια επικαλέστηκε την εξαγγελία της πριν από σαράντα περίπου μέρες ότι δε θα ψηφίσει οποιοδήποτε άλλο μέτρο, έξω από τα προαπαιτούμενα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Στο Υπουργικό Συμβούλιο, όμως, ο Στ. Δήμας περιόρισε τη διαφωνία του κόμματός του στο γεγονός ότι η συζήτηση για τις νέες περικοπές ξεκίνησε χωρίς πρώτα να έχουν δημοσιοποιηθεί «αναλογιστικές μελέτες», όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο προσυπέγραψε η ΝΔ, υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό του 2012. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η πέμπτη αναθεώρηση του Μνημονίου, μέρος της οποίας καταλήχθηκε επί συγκυβέρνησης Παπαδήμου, προβλέπει «εξορθολογισμό δαπανών», δηλαδή μείωση των επικουρικών και «συγχωνεύσεις ταμείων», προκειμένου τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα επικουρικά εξαιτίας της αντεργατικής πολιτικής, τις μειώσεις μισθών, της ανασφάλιστης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής και της ανύπαρκτης κρατικής χρηματοδότησης, να αντιμετωπιστούν με τα αποθεματικά όσων Ταμείων βρίσκονται ακόμα σε μια σχετικά καλύτερη θέση.
Στο διά ταύτα, τόσο ο υπουργός της ΝΔ, όσο και ο αρμόδιος τομεάρχης της έθεσαν σαν όρο για να συμφωνήσουν με τις περικοπές τη δημοσιοποίηση των «αναλογιστικών μελετών», οι οποίες, θεωρώντας ως μη γενόμενες τις τεράστιες οφειλές κράτους και εργοδοσίας στο ασφαλιστικό σύστημα, φορτώνουν τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς στους ασφαλισμένους και τους υποχρεώνουν με νέες περικοπές στις συντάξεις να πληρώσουν τη νύφη. Τα στελέχη της ΝΔ, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Ζήτησαν επιπλέον να ανοίξει ξανά συνολικά το θέμα του Ασφαλιστικού, από την κυβέρνηση που θα προκύψει ύστερα από εκλογές. Να δρομολογηθούν δηλαδή νέες περικοπές στις συντάξεις και αντιασφαλιστικές ανατροπές, που θα αφορούν στο σύνολο της Κοινωνικής Ασφάλισης, στο όνομα της «βιωσιμότητας».
Αυτή είναι η πραγματικότητα για τη ΝΔ, η οποία άλλωστε έχει δώσει δείγματα γραφής σαν κυβέρνηση, πρώτα με τον Σιούφα και ύστερα με την Πετραλιά. Οι παρεμβάσεις τους ήταν στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση, της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, της μείωσης των συντάξεων, της συγχώνευσης Ταμείων, και τελικά της μετατροπής των συντάξεων σε προνοιακά επιδόματα, με επικουρικές στη βάση της ανταποδοτικότητας και τα Ταμεία λεηλατημένα από κράτος και εργοδοσία. Ειδικά για τις επικουρικές, η ΝΔ νομοθέτησε τη μείωση των επικουρικών για τους νέους εργαζόμενους (μετά το 1993) στο 20% του συντάξιμου μισθού, κάτι που με τη νέα παρέμβαση επεκτείνεται στο σύνολο των εργαζομένων. Πάει λοιπόν πολύ, να παρουσιάζεται η ΝΔ σαν υπέρμαχος των συνταξιούχων, που, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τους έχει καταδικάσει διαχρονικά στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Να τους πληρώσει ο λαός με το ίδιο νόμισμα. Με καταδίκη της πολιτικής τους και αντεπίθεση με επιθετικά αιτήματα για την ανατροπή του συστήματος της βαρβαρότητας που υπηρετούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου