Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ανοικτή επιστολή εργαζομένων της ΕΑΒ: «Χρειαζόμαστε προσλήψεις και όχι απολύσεις»


Η μοναδική Αεροπορική Αμυντική Βιομηχανία στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1975 με αποκλειστικό σκοπό την υποστήριξη του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Λειτουργεί σε μεγάλες και άρτιες εγκαταστάσεις στην Τανάγρα Βοιωτίας με πλήρη εφοδιαστική πληροφοριακή και τεχνολογική αυτάρκεια σε αυτοδύναμες διευθύνσεις Αεροσκαφών, Αεροκατασκευών, Συντήρησης κινητήρων, Ηλεκτρονικών, Έρευνας και Ανάπτυξης και επιμέρους υποστηρικτικές διευθύνσεις Συντήρησης εγκαταστάσεων, Προστασίας Περιβάλλοντος, Ανθρώπινου δυναμικού, Εκπαίδευσης και πιστοποίησης.
Το άριστα εξειδικευμένο προσωπικό είναι διατεταγμένο σε ειδικότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα των ανωτέρω Δ/νσεων λειτουργώντας κάτω από ακριβείς διαδικασίες Ευρωπαϊκών και διεθνών standards καλύπτοντας τις υψηλές απαιτήσεις δεκάδων πελατών και παγκοσμίως αναγνωρισμένων Αεροναυπηγικών οίκων.
Είναι τεράστια η συμβολή μας στην συντήρηση των μαχητικών  και πυροσβεστικών αεροσκαφών σε ετήσια βάση, και η προσφορά τεχνολογικής και επιστημονικής γνώσης στους νέους φοιτητές της πατρίδας μας που εκπαιδεύονται στις εγκαταστάσεις μας στις σύγχρονες τεχνολογίες. Παράλληλα είναι τεράστια η συμβολή μας στην εισροή συναλλάγματος μέσα από τις διεθνείς συνεργασίες που έχουμε συνάψει με εταιρείες κολοσσούς LOCKHEED, GENERAL ELECTRIC, BOEING, EADS, DASAULT, AEROSPATIALE, ALENIA, και ανυπολόγιστη η αποτίμηση σε οικονομικά μεγέθη από την επί 35 χρόνια συντήρηση του συνόλου των αεροσκαφών της πολεμικής μας  αεροπορίας, και ενός σημαντικού μέρους αεροσκαφών πολιτικού νηολογίου.
Αξιοσημείωτη είναι η αξία του ανεκτέλεστου έργου που υπερβαίνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με την Διοίκηση) αλλά δεν διαφαίνεται δυνατότητα απορρόφησης του με τις υπάρχουσες συνθήκες, λόγω κυβερνητικών αποφάσεων.
Μια από τις συνέπειες των αποφάσεων αυτών είναι η αποχώρηση εκατοντάδων συναδέλφων με βάση τους πρόσφατους ασφαλιστικούς νόμους που απομείωσαν την ανθρωποδύναμη της εταιρείας από 2800 σε 1550 εργαζόμενους σήμερα, δημιουργώντας φλέγοντα προβλήματα στην παραγωγική λειτουργία της.
Παράλληλα η λογιστική αντιμετώπιση της ΕΑΒ σε συνδυασμό με την απαγόρευση προσλήψεων δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον που οι επιπτώσεις του είναι πλέον ορατές και στον πιο καλόπιστο παρατηρητή.
Kαι εδώ γεννιέται εύλογα η απορία; Γιατί με ένα θηριώδες ποσοστό ανεργίας η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών που εποπτεύει την εταιρεία δεν προβαίνει σε υλοποίηση του διαγωνισμού προσλήψεων που εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Γιατί, μία καθαρά αμυντική βιομηχανία να μην εποπτεύεται από τον πλέον αρμόδιο Υπουργείο που είναι το ΥΠΕΘΑ.
Οι πυροσβεστικές λύσεις συμφωνιών με υπεργολαβικές εταιρείες εκτός από μη συμφέρουσες οικονομικά και τεχνολογικά, δρουν ανταγωνιστικά στα συμφέροντα της εταιρείας και εισχωρούν   στον ευαίσθητο χώρο της Εθνικής Άμυνας με ανυπολόγιστες συνέπειες.    
Όσο για το ηθικό των εργαζομένων μετά τις συνεχείς μειώσεις των αποδοχών τους,  έχει πέσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα με πιθανά καταστροφικά αποτελέσματα, γιατί δεν είναι δυνατόν να επισκευάζει κανείς αεροσκάφη και τα παρελκόμενα τους, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και να αμείβεται για  εργασιακό χρόνο 11 ωρών  λόγω της απόστασης, (Αθήνα Τανάγρα 60km) με μισθούς πείνας.
Δεκάδες ξένοι επίσημοι, Έλληνες πολιτικοί, και αρχηγοί κομμάτων, έχουν επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις μας τονίζοντας και εξαίροντας το έργο που επιτελείται από την ΕΑΒ. Πολλοί εκπλήσσονται από τις απεριόριστες δυνατότητες της, κάτι που ποτέ οι κυβερνήσεις και οι διορισμένες διοικήσεις της δεν εκμεταλλεύτηκαν.
Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις των εργαζομένων μέσω του Σωματείου τους, με συγκεκριμένες προτάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά τα συμφέροντα που θέλουν μια ΕΑΒ μικρή, εσωστρεφή, με προβλέψιμα αντανακλαστικά, είναι πολύ ισχυρά και χρειάζεται πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν.
Είναι αδιανόητο για εμάς η πολιτική ηγεσία να έχει αναθεωρήσει τον προσανατολισμό  για τον Εθνικό ρόλο που επιτελεί η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, να την αντιμετωπίζει με απαξίωση, και ταυτόχρονα να την καταδικάζει σε συρρίκνωση.
Καλούμε τα ΜΜΕ να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις μας, να αξιολογήσουν και να δουν το έργο που παράγουμε  και  τις παρεχόμενες υπηρεσίες  υψηλής τεχνογνωσίας που παρέχουμε στους πελάτες μας.
Να δουν γιατί στην ΕΑΒ δεν μπορεί να εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία, οι μειώσεις μισθών, η αποκρατικοποίηση, η κοινοπρακτική λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Σήμερα επιβάλλεται η συνεχής ανάπτυξη της Ε.Α.Β και σε άλλες κατευθύνσεις προς όφελος των εργαζομένων και της Ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας τεχνογνωσία που ήδη έχει αφομοιώσει.
Ενδεικτικά αναφέρουμε: Συμμετοχή σε προγράμματα για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.  Παραγωγή αεροδιαστημικού, τηλεπικοινωνιακού υλικού. Παροχή εκπαίδευσης σε Έλληνες και ξένους πελάτες σύμφωνα με διεθνή πρότυπα. Εισαγωγή της ΕΑΒ σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, που θα καλύπτουν  τις  ανάγκες της .
Η υποστήριξη του αξιόμαχου της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι αδιαπραγμάτευτη δεν αποτιμάται με χρήματα και δεν εκχωρείται σε ιδιώτες.
Οι εργαζόμενοι της ΕΑΒ ενωμένοι αγωνίζονται για την ανάπτυξή της
Η ΕΑΒ χρειάζεται προσλήψεις και όχι απολύσεις
Θέλουμε μια ΕΑΒ 100% δημόσια
Σωματείο Εργαζομένων Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου