Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Εμπαίζει άστεγους, άνεργους και άπορους η κυβέρνηση



Eurokinissi
Με διακρίσεις ανάμεσα στους άστεγους, άπορους κι άνεργους, που ολοένα και αυξάνονται συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης, με φτιασιδώματα, παρέχοντάς τους όλα κι όλα λίγες ώρες ύπνου, ένας ντους, άντε κι ένα μικροποσό ως βοήθημα, καμώνεται η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν την πολιτική της ότι συνδράμουν τους απόκληρους. Προχωρά την «καταγραφή» τους για να πάει κατόπιν στη «διαβάθμιση» και «κατηγοριοποίησή» τους, την παροχή κάποιων περιορισμένων υπηρεσιών «υπό όρους και προϋποθέσεις» ώστε να τους παρουσιάσει λιγότερους από όσοι είναι και ό,τι ψίχουλα τους δώσει να τα πάρουν τελικά ελάχιστοι.
Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προωθεί κάποια δήθεν μέτρα στήριξης των αστέγων και απόρων, σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Κατ' αρχάς το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) ολοκληρώνει την ονομαζόμενη χαρτογράφηση των αστέγων. «Πλάι στις συνήθεις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (Ρομά, μετανάστες, αιτούντες άσυλο, θύματα κακοποίησης και trafficking, απροστάτευτοι ανήλικοι, άτομα με ψυχικές διαταραχές, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών) προστίθεται σταδιακά ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός νεο-αστέγων ατόμων που βρίσκονται αίφνης αντιμέτωποι ταυτόχρονα με την ανεργία, την έλλειψη / την απώλεια ιδιόκτητης κατοικίας και την απουσία υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος», αναφέρει το ΕΚΚΑ σε υπηρεσιακό του σημείωμα προς το υπουργείο.
Επισήμως άστεγοι θεωρούνται μόνο όσοι διαβιούν στους ξενώνες του Δήμου Αθηναίων ή άλλων δήμων. Ενδεικτικά, στους τρεις ξενώνες του Δήμου Αθηναίων φιλοξενούνται περί τους 600 άνθρωποι. Ο πραγματικός αριθμός τους είναι πολλαπλάσιος, ο κύριος όγκος τους βρίσκεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.
Μετά προχωρούν σε «διαβάθμιση» και «κατηγοριοποίηση» των αστέγων (π.χ. άτομα που στερούνται είτε ιδιόκτητου σπιτιού, είτε στέγης, είτε κατάλληλου σπιτιού, είτε ασφαλούς σπιτιού). Από το υπουργείο ξεκαθαρίζεται ότι θα κρίνεται κατά περίπτωση το «σωτήριο» μέτρο. Π.χ. σε άστεγο με οικογενειακές υποχρεώσεις θα δίνεται κάποια επιδότηση ενοικίου. Σε άστεγο και άνεργο χωρίς οικογενειακά βάρη θα δίδεται η δυνατότητα παραμονής σε ξενοδοχείο - κοιτώνα και συμμετοχής σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης.
Σημειωτέον ότι στους υποψήφιους ενοίκους των ξενοδοχείων - κοιτώνων θα επιτρέπεται «υπό αυστηρούς όρους» η είσοδος και η ολιγόωρη παραμονή, ουσιαστικά μόνο τις βραδινές ώρες προκειμένου να έχουν ατομική υγιεινή (ένα ντους) κι ένα κρεβάτι για ύπνο. Μάλιστα, για το λόγο αυτό η σίτιση δεν θα γίνεται στο πλαίσιο του ξενοδοχείου, αλλά μόνο στα ειδικά κέντρα σίτισης αστέγων που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν.
Αλλωστε η ηγεσία του υπουργείου, παρουσιάζοντας όλο αυτό ως επίτευγμα, ουσιαστικά παραπέμπει σε εκμετάλλευση ήδη υφιστάμενων δομών: Οι γενικοί ξενώνες για αστέγους π.χ. του Δήμου Αθηναίων, οι ξενώνες και τα προστατευόμενα διαμερίσματα αιτούντων άσυλο, οι ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, τα Κέντρα Παιδικής Μέριμνας, οι ξενώνες των ατόμων με ψυχικές διαταραχές κ.ά. 'Η καλοβλέπουν ακίνητα του υπουργείου Υγείας ώστε να παραχωρηθούν σε προγράμματα υποστήριξης αστέγων. Επίσης ψάχνουν ξενοδοχεία - κοιτώνες. Στην Αθήνα εκτιμάται ότι είναι διαθέσιμα τουλάχιστον 20 οικήματα, πρώην ξενοδοχεία τα οποία προορίζονται να αλλάξουν χρήση και να φιλοξενούν άστεγους που θα γίνονται δεκτοί υπό «συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις», άρα ξεσκόνισμα με την πλειοψηφία να μένει εκτός.
Ταυτόχρονα, ρόλο στην υλοποίηση της πολιτικής τους επιφυλάσσουν και για τους δήμους και την Εκκλησία, ενώ στο παιχνίδι βάζουν και ιδιώτες όπως ΜΚΟ ή ιδιωτικές επιχειρήσεις μέσω της περιλάλητης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου