Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -ΤΡΟΪΚΑ-ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ Χυμάνε στις σάρκες του λαού



Μπαράζ από νέα και «παλαιά» χαράτσια για «πεσκέσι» στα μονοπώλια. Παραπέρα μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις από το Γενάρη. Διόγκωση της φοροληστείας, μαζεύουν αναδρομικά και από τα εισοδήματα του 2011. Αναγγελία σφοδρής κλιμάκωσης από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς
Με φόντο την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, τη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ, τις οξυμένες αντιπαλότητες ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, των κρατών και κυβερνήσεων στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ για το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, τα ανυπέρβλητα αδιέξοδα μαζί και οι τρανταχτές αστοχίες της εγκληματικής πολιτικής απέναντι στο λαό, συνθέτουν το ζοφερό πεδίο για την επόμενη φάση της σφοδρής επίθεσης.
Από το Γενάρη του 2012 οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, εξαναγκάζονται να τα βγάζουν πέρα με τις νέες τρανταχτές μειώσεις αποδοχών (μισθοί - συντάξεις), ό,τι δηλαδή θα απομένει μετά και την αυξημένη παρακράτηση του φόρου, μετά και τα κάθε είδους χαράτσια, ορισμένα από τα οποία θα προκαταβάλλονται στην κυβέρνηση μήνα με το μήνα, θα ξαφρίζονται απευθείας από τις μισθοδοσίες επιχειρήσεων και ασφαλιστικών ταμείων. Και πρόκειται μόνο για τα μέτρα που ήδη ψήφισαν και που τώρα αναπτύσσουν στην πράξη, παράλληλα με αυτά που ήδη εφαρμόζουν. Οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΕΕ-ΔΝΤ) με τις πρόσφατες «εκθέσεις αξιολόγησης» αναγγέλλουν τα ακόμη χειρότερα, έρχονται να βαρέσουν στο ψαχνό, να διαμορφώσουν φτηνότερους εργάτες, ίσα ίσα για να στέκονται στα πόδια τους μόνο και να μόνο για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νόρμες της καπιταλιστικής παραγωγής, στις νέες συνθήκες ανταγωνιστικότητας, αυτής που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια για την επάνοδό τους σε φάση κερδοφορίας.
Με τη νέα χρονιά μπαίνουν στην πράξη, αναπτύσσουν πλήρως το νέο κουτσουρεμένο «αφορολόγητο όριο». Κάθε μήνα θα βουτάνε και τα χαράτσια της αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2012. Ακόμη θα τρέχουν και οι δόσεις για το αντίστοιχο χαράτσι που το έστειλαν φέτος αλλά που αφορά στα εισοδήματα του 2010, ενώ μέσα στην επόμενη χρονιά θα αποστείλουν και το χαράτσι για το 2011 που τους έχει μείνει σε «εκκρεμότητα», σκοπεύουν, δηλαδή, να το αρπάξουν διπλά και τριπλά. Τρεις φορές το χρόνο θα στέλνουν το χαράτσι για τους «ηλεκτροδοτούμενους χώρους» (λογαριασμοί ΔΕΗ). Τα ακόμη χειρότερα τα έχουν για την τελική εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, με τις οποίες θα μαζέψουν αναδρομικά όσα δεν «πρόλαβαν» να λεηλατήσουν απευθείας μέσα από τις μισθοδοσίες. Ψηφισμένες έχουν και τις τρανταχτές ανατιμήσεις για το «τέλος επιτηδεύματος απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους, ακόμη και για την περίπτωση που στο μεταξύ έχουν βάλει λουκέτο.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τα ήδη ψηφισμένα μέτρα τους:
Αφορολόγητο όριο : Από τα 12.000 ευρώ (για το 2010) συρρικνώθηκε στα 5.000 ευρώ, που σημαίνει αύξηση φόρου 700 ευρώ το χρόνο, για κάθε εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο. Το μέτρο μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή με τις μισθοδοσίες από το Γενάρη του 2012 και στη συνέχεια. Οι εργατοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι έχουν δει μόνο ένα μικρό μέρος από το συγκεκριμένο μέτρο. Ενδιάμεσος σταθμός ήταν οι μισθοδοσίες του φετινού Ιούλη (2011) όταν η παράκρατηση φόρου έγινε με το αμέσως προηγούμενο «πακέτο» με το αφορολόγητο των 8.000 ευρώ. Ηρθαν στη συνέχεια να το κουτσουρέψουν ακόμη περισσότερο, να του βάλουν και αναδρομική ισχύ (από το μήνα Γενάρη του 2011). Ετσι όσα δεν πρόλαβαν να αρπάξουν μέσα από τις μηνιάτικες μισθοδοσίες του 2011, θα τα βάλουν στην εκκαθάριση των δηλώσεων που θα τους υποβληθούν το 2012.
Για παράδειγμα, και για πρώτη φορά βάζουν φόρους μέχρι 850 ευρώ το χρόνο (ένα ολόκληρο μηνιάτικο) στα λαϊκά νοικοκυριά που μέχρι και πέρσι ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο, αρπάζοντας μέσα από την παρακράτηση από 60 ευρώ κάθε μήνα. Στην κατηγορία υπάγονται και οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά και με εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ το χρόνο που μέχρι τώρα ήταν κάτω από το αφορολόγητο!
Χαράτσι «αλληλεγγύης»: Από το Γενάρη του 2012 θα το προεισπράττουν, παρακρατώντας το κάθε μήνα μέσα από τις μισθοδοσίες εργαζομένων και συνταξιούχων (1% για εισόδημα από 12.000 μέχρι 20.000 ευρώ το χρόνο και 2% για μεγαλύτερα ποσά). Για εισόδημα 21.000 ευρώ, η μηνιάτικη παρακράτηση - μείωση μισθού - από το Γενάρη του 2012 και στη συνέχεια, φτάνει στα 30 ευρώ το μήνα. Σε επόμενη φάση θα στείλουν και τα χαρατσόχαρτα για τα φετινά εισοδήματα (2011), παράλληλα με τις δόσεις που ήδη τρέχουν για αυτά που ήδη έστειλαν και που αφορούν στα εισοδήματα του 2010.
Χαράτσια «ηλεκτροδοτούμενων χώρων»: Σύμφωνα με το νόμο τους και τις κυβερνητικές «διευκρινίσεις», θα τα μαζέψουν σε 4 δόσεις, πιθανόν με τους λογαριασμούς ρεύματος από το Μάη μέχρι και το Δεκέμβρη. Παράλληλα τρέχει και η δόση για το χαράτσι του 2011. Στις προδιαγραφές τους είναι η απογείωση των αντικειμενικών τιμών, εξέλιξη που θα συμπαρασύρει και τα εφαρμοζόμενα χαράτσια.
Εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων 2012: Σαρώνουν και την τελευταία προσφερόμενη δεκάρα. Στέλνουν μαζεμένα τις αναδρομικές παρακρατήσεις, αυτές που δεν «πρόλαβαν» να κάνουν στο 12μηνο του 2011. Ταυτόχρονα ισχύει η παραπέρα καρατόμηση και κατάργηση «φοροελαφρύνσεων» για τις δαπάνες των νοικοκυριών, που προσδιορίζονται με την εκκαθάριση. Για τις δαπάνες από τις αποδείξεις λιανικής όχι μόνο καταργείται κάθε επιστροφή φόρου αλλά από πάνω προσκόμιση αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος. Σε διαφορετική περίπτωση κόβουν χαράτσι 10% πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους «λείπει».
Τέλος επιτηδεύματος: Αυτοπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες, πέρα από το φόρο, πέρα και από το «τέλος αλληλεγγύης», χαρατσώνονται και με το διογκωμένο σε ποσοστό 66% τέλος επιτηδεύματος. Για το 2012 (στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200 χιλιάδες) φτάνει στα 500 ευρώ (από 300 ευρώ το 2011) και στα 400 ευρώ (από 300) για τους επαγγελματίες με έδρα σε μικρότερες πόλεις. Το ίδιο χαράτσι μπαίνει και σε μισθωτούς που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με το «μπλοκάκι», που τους εμφανίζουν ως ελευθεροεπαγγελματίες. Το χαρατσόχαρτο στέλνεται «πακέτο» με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2012.
Αμπαλάρουν τα επόμενα «πακέτα»
Μετά και τον τελευταίο κύκλο των συνεννοήσεων με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ-ΔΝΤ), μπροστά στο νέο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, σε χρόνο που θα «διευκολύνει» την όποια κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό τους και σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα», βάζουν πλάνα και για τα παρακάτω:
  • Αποχαρακτηρίζουν όλους τους αγρότες «ειδικού καθεστώτος», τους υποχρεώνουν να κρατούν λογιστικά βιβλία και να αποδίδουν ΦΠΑ στην Εφορία! Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουν την κατάργηση φορολόγησης με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια που σήμερα ισχύουν για τα γεωργικά εισοδήματα, για να υπολογίζουν τους φόρους όπως και στους ελευθεροεπαγγελματίες. Δρομολογούν και για τους αγρότες του «ειδικού καθεστώτος» το λεγόμενο «τέλος επιτηδεύματος», που θα το παίρνουν «βρέξει - χιονίσει», ακόμη και για μηδενικούς τζίρους και εισοδήματα! Στα σκαριά έχουν και τη φορολόγηση του προσωπικού εισοδήματος των φτωχών αγροτών από το πρώτο ευρώ, καταργούν δηλαδή και το αφορολόγητο, όπως ετοιμάζονται να κάνουν και για όλους τους επαγγελματίες κι αυτό προκειμένου να πιάσουν στο δόκανο την μεγάλη μάζα των φτωχών αγροτών με τα ελάχιστα εισοδήματα.
  • Η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», το ετήσιο χαράτσι που μπαίνει σε όλα τα λαϊκά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, θα το εφαρμόζουν σε όλα τα εισοδήματα πάνω από το ύψος του σημερινού καρατομημένου αφορολόγητου ορίου, δηλαδή από τα 5.000 ευρώ !
  • Καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου και εξισώνονται με τους «κανονικούς». Ετσι, ο ΦΠΑ εκτινάσσεται από 16% στο 23% και από 9% στο 13%, όπως και στις άλλες περιοχές της χώρας. Με το νέο λεγόμενο «εθνικό φορολογικό σύστημα», δρομολογούν και την κατάργηση «φοροελαφρύνσεων» που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Ετσι, για τα μικρά νησιά καταργούν την προσαύξηση 50% που μέχρι σήμερα ισχύει στο αφορολόγητο όριο μισθωτών - συνταξιούχων, τους «μειωμένους» συντελεστές για γονικές παροχές ακινήτων κ.ά.
  • Καταργούν πλήρως το αφορολόγητο όριο για τους μικροεπαγγελματίες, τους φορολογούν δηλαδή για «εισοδήματα» από το πρώτο ευρώ! Για την απογείωση της ληστείας βάζουν στα σκαριά την εφαρμογήενιαίου συντελεστή φορολόγησης, πιθανόν στο 20% (!) ταυτόχρονα με τα νέας σοδειάς «αντικειμενικά κριτήρια», δρομολογούν δηλαδή όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για ακόμη περισσότερα λουκέτα, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Προχωρούν σε παραπέρα μειώσεις και στα αφορολόγητα όρια για γονικές παροχές, κληρονομιές κ.ά.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου