Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

«ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ» Εναρξη του προγράμματος που χτυπά τις Συμβάσεις



Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση προσφέρει διευκολύνσεις και κάνει εκπτώσεις στα εργοδοτικά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία
ΚΟΥΚΟΣ
Την έναρξη της υλοποίησης των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας, τα οποία αποτελούν ένα από τα βασικά όπλα χτυπήματος και κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιλογής για την πρόσληψη 31.341 ανέργων σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, την επόμενη βδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν της Περιφέρειας Αττικής και τις επόμενες βδομάδες και των υπόλοιπων Περιφερειών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 188 εκατομμύρια ευρώ και αφορά στην 5μηνη προσωρινή απασχόληση 57.400 ανέργων και επαγγελματιών που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν από δύο χρόνια, ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, οι οποίοι ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας και αντικειμένου εργασίας, ειδικότητας ή μη, θα παίρνουν 625 ευρώ το μήνα, δηλαδή 3.125 ευρώ για 5 μήνες! Με αυτά τα λεφτά, οι εργαζόμενοι καλούνται να ζήσουν για 12 μήνες, αφού μετά την πάροδο των 5 μηνών λήγει το πρόγραμμα, και για τους υπόλοιπους 7 μήνες δεν έχουν δικαίωμα ένταξης σε άλλο πρόγραμμα. Μάλιστα, εάν κάποιος άνεργος δουλέψει και κολλήσει κάποια ένσημα μέσα στο επόμενο 7μηνο, δε θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα του επόμενου έτους, γιατί δε θα θεωρείται μακροχρόνια άνεργος...
Στην πράξη το πρόγραμμα αυτό με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας δημιουργεί μια ακόμα στρατιά δεκάδων χιλιάδων πολύ φθηνών εργατών χωρίς δικαιώματα. Χτυπά ευθέως τα δικαιώματα που απορρέουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ετσι, ένας επιστήμονας ή ένας ειδικευμένος εργαζόμενος με μια προϋπηρεσία μερικών ετών καλείται να εργαστεί με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αντιστοιχεί στον ανειδίκευτο εργάτη που πιάνει δουλειά για πρώτη φορά.
Επιπλέον, οι εργοδότες δε θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές αφού το σύνολό τους θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή από τα λεφτά των ίδιων των εργαζομένων. Το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 90 εκατομμύρια ευρώ και είναι επιπλέον των 188 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι άνεργοι θα απασχολούνται κατά κύριο λόγο σε φορείς της Τοπικής Διοίκησης, όμως δεν προσλαμβάνονται απευθείας από αυτούς. Μεσάζοντες είναι οι λεγόμενοι Φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, και κατά κύριο λόγο είναι η ΓΣΕΕ και μια σειρά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), όπως τις αποκαλούν, οι οποίοι σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις θα εισπράξουν ένα ποσό για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία που αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού «μισθολογικού κόστους», δηλαδή στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 9.400.000 ευρώ!
Υπενθυμίζουμε ότι ήδη σε μια σειρά δήμους σε όλη τη χώρα έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με ΜΚΟ. Πλέον, οι συγκεκριμένες ΜΚΟ θα ξεκινήσουν τη διαδικασία επιλογής όσων ανέργων υποβάλουν αιτήσεις και σε συνεργασία με τους δήμους θα κατανεμηθούν σε δομές με αιχμή τις κοινωνικές υπηρεσίες (παιδικοί σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.λπ.) Πρέπει να σημειώσουμε ότι, ήδη, έχει στηθεί ένας τεράστιος μηχανισμός εκμαυλισμού συνειδήσεων, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κάποιες ΜΚΟ έχουν μαζέψει ανέργους σε διάφορους δήμους της Αττικής που θέλουν δουλειά και τους εξηγούν τα πλεονεκτήματα του προγράμματος, λέγοντας μάλιστα ότι είναι «τα προγράμματα του μέλλοντος» και ότι «τέτοιες εργασιακές σχέσεις θα γενικευτούν». Επιπλέον, κάποιοι δήμοι που έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με ΜΚΟ, έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους για πρόσληψη μεγάλου αριθμού για όλους τους τομείς του δήμου, με στόχο, όπως λένε χαρακτηριστικά κάποιοι δήμαρχοι, να «δουλεύουν μόνο με τέτοιους εργαζόμενους αφού δεν τους πληρώνουν οι ίδιοι (σ.σ. οι δήμοι)» και έτσι κερδίζουν χρήματα...! Σε δήμο της Ανατολικής Αττικής, η δημοτική αρχή θέλει να προσλάβει 400 τέτοιους εργαζόμενους, όταν αυτή τη στιγμή το σύνολο μόνιμων και συμβασιούχων στο δήμο μετά βίας φτάνει τους 200...
Νέα χαριστική ρύθμιση στην εργοδοσία
Και ενώ η κυβέρνηση εξασφαλίζει φτηνούς εργάτες υπονομεύοντας τις συμβάσεις, την ίδια στιγμή δίνει νέο μποναμά σε όσες επιχειρήσεις χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία.
Με το άρθρο 21 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε προχτές βράδυ στη Βουλή, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων σε βάρος των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν καταβάλλουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ασφαλιστικούς φορείς, ενώ συγχρόνως ρυθμίζεται εκ νέου η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα σε όσους οφειλέτες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος συνέχισης προηγούμενων ρυθμίσεων, όπως επίσης και στους οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις (άρθρο 48 ν. 3943/2011, άρθρο 20 παράγραφος 17 ν. 4019/2011), να κεφαλαιοποιήσουν τη μέχρι 31.12.2011 οφειλή τους, να την καταβάλλουν τμηματικά και να έχουν έκπτωση επί των πρόσθετων τελών της οφειλής τους από 30% έως και 100% (ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου