Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Φτιάχνουν «ζώνες» εργασιακής ζούγκλας για το κεφάλαιο



Επέκταση του «fast track» και καταιγίδα νέων προνομίων στις μεγαλοεπιχειρήσεις
Πολυνομοσχέδιο - «μαμούθ», με τίτλο «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος - Νέα Εταιρική Μορφή - Σήματα Προϊόντων και Υπηρεσιών - Μεσίτες Ακινήτων - Ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού και άλλες διατάξεις», ενέκρινε χτες ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλές και εξαιρετικά σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Μεταξύ άλλων, προβλέπει διεύρυνση της διαδικασίας αδειοδότησης «fast track», νέο τύπο επιχείρησης, νέα προνόμια στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, έως και τον εγκαινιασμό της δημιουργίας και λειτουργίας μεταποιητικών επιχειρήσεων στις λεγόμενες «ελεύθερες ζώνες»και «ελεύθερες αποθήκες», όπου θα ισχύουν ειδικά προνόμια για την επιχειρηματική δραστηριότητα, περισσότερα και χειρότερα για τους εργαζόμενους σε σχέση με τα όσα ισχύουν γενικότερα. Στο νομοσχέδιο εντάχθηκαν και οι διατάξεις για την κατάργηση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα και άλλα ναυτιλιακά θέματα.
Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκεται η κυβερνητική πρωτοβουλία για μια «Φιλική Ελλάδα στις επιχειρήσεις», που αποτελεί αντιγραφή των θέσεων που επεξεργάστηκε ο ΣΕΒ μαζί με στελέχη των υπουργείων! Προαναγγέλλοντας και νέα πακέτα φιλομονοπωλιακών μέτρων, ο εισηγητής του, υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν σταματάμε εδώ. Απαιτούνται ακόμα πιο γενναία και αποφασιστικά μέτρα».
Οι βασικές ρυθμίσεις
Το νομοσχέδιο προβλέπει:
  • «Επέκταση του fast track». Στα 120 εκατ. ευρώ μειώνεται το συνολικό κόστος επένδυσης, αντί των ισχυόντων 220 εκατ. ευρώ, για ένταξη στη διαδικασία. Εναλλακτικά, μόλις 40 εκατ. ευρώ και δημιουργία 120 θέσεων εργασίας. «Στρατηγική επένδυση» θα θεωρείται κι αυτή που -ανεξαρτήτως κόστους- δημιουργεί 150 θέσεις εργασίας (από 250 που ισχύει). Θεσπίζεται «ειδική κατηγορία στρατηγικής επένδυσης», μέσα σε οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές, για επενδύσεις άνω των 15 εκατ. ευρώ. Ο ανώτατος χρόνος έκδοσης αδειών συντομεύεται κι άλλο, από 60 σε 45 μέρες και μειώνονται οι χρηματικές εγγυήσεις!
  • Ο δημόσιος οργανισμός «Invest in Greece» θα δημιουργήσει «ειδική μονάδα προώθησης αδειοδοτήσεων». Θα λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης και «νόμιμος εκπρόσωπος» του υποψήφιου επενδυτή για την αδειοδότηση, για επενδύσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ.
  • «Απλοποιείται» η διαδικασία εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών, όταν εντοπίζονται αρχαιότητες σε ιδιωτικά έργα, για να μειωθεί ο χρόνος και τα εμπόδια υπέρ των επενδυτών!
  • Γίνονται σημαντικές διοικητικές παρεμβάσεις στη ζώνη καινοτομίας Θεσσαλονίκης, με ορισμό και των ορίων της, μετατροπή της εταιρείας διοίκησης σε ΑΕ του δημοσίου.
  • Προβλέπει νέο εταιρικό τύπο εμπορικής επιχείρησης, μια «μικρή ΑΕ» με κεφάλαιο ακόμη και 1 ευρώ! Καταργείται το μητρώο εξαγωγέων και δημιουργείται μητρώο εξαγωγών, ώστε κάθε εμπορική εταιρεία να μπορεί να είναι και εξαγωγική. Παράλληλα κωδικοποιούνται οι διατάξεις για το εξωτερικό εμπόριο και δίνεται η δυνατότητα στα συναρμόδια υπουργεία να άρουν εμπόδια! Γίνονται παρεμβάσεις για τους μεσίτες ακινήτων και τις συμβάσεις που συνάπτουν. Καθιερώνεται το Σήμα Ελληνικού Προϊόντος, που θα είναι προαιρετικό. Προβλέπεται «εκσυγχρονισμός» του πλαισίου απόδοσης των εμπορικών σημάτων.
  • Σύστημα εποπτείας αγοράς στα βιομηχανικά προϊόντα. Πρόκειται για βασικό αίτημα επιχειρηματιών που θεωρούν ότι θίγονται από αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά και εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες.
Πέρα από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ολόκληρο το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δεκάδες τροποποιήσεις παλαιότερων ρυθμίσεων, σχεδόν επί παντός επιστητού. Οι εξουσιοδοτήσεις που δίνει ώστε με υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα να καθοριστούν σημαντικές πλευρές της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ίσως είναι η σοβαρότερη πτυχή του νομοθετήματος. Παράλληλα, προωθεί και ένα άτυπο γενικό «fast track», αφού μέσα σε 3 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου, τα υπουργεία οφείλουν να επανεξετάσουν το νομοθετικό πλαίσιο που τα αφορά, για μείωση των δικαιολογητικών αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου