Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Να πώς συγκαλύπτεται η ανεργίαΓραφείο εύρεσης εργασίας στο Ντίσελντορφ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
«Ιστορικό χαμηλό» για την ανεργία στη Γερμανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, καθώς «περιορίστηκε» στο 6,8%. Εντούτοις πρόκειται για μία ακόμη «αλχημεία» της γερμανικής κυβέρνησης που επιδιώκει να παρουσιάζει μόνο θετικά «οικονομικά στοιχεία» και να προβάλλει δεόντως την επιτυχημένη «γερμανική συνταγή» για την καταπολέμηση της ανεργίας: Δηλαδή τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθήθηκαν με την «Ατζέντα 2010» υπό τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Καταρχήν όσον αφορά τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία, ο εποχικά σταθμισμένος αριθμός των Γερμανών που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας μειώθηκε κατά 22.000 το Δεκέμβρη και περιορίστηκε στα 2,89 εκατομμύρια, μία μείωση που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η χώρα απολαμβάνει έναν από τους ηπιότερους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών που συνεπάγεται και διατήρηση της προσφοράς εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο. Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές αυτοκινήτων και άλλων βιομηχανικών αγαθών συνέχισαν να αυξάνονται.
Ωστόσο, η συνεχόμενη μείωση της ανεργίας δεν οφείλεται στην «καλή οικονομική πορεία της χώρας» - αυτή είναι δεδομένη, αλλά κανένα όφελος δεν έχουν από αυτήν οι εργαζόμενοι - αλλά στο γεγονός ότι πλέον ένας στους τέσσερις εργαζόμενους υποαπασχολείται. Πρόκειται για τα περίφημα «μίνι τζομπς», υποαπασχόληση με επισφάλεια, όπου ο εργαζόμενος έχει απολαβές έως 400 ευρώ το μήνα, μισθός που δεν επιτρέπει στον εργαζόμενο να ζει αξιοπρεπώς, παρά το γεγονός ότι ο εργοδότης πληρώνει 120 ευρώ στο κράτος ως εργοδοτικό φόρο και κοινωνική ασφάλεια του εργαζομένου και φυσικά δεν λογίζεται ως άνεργος!
Μία ακόμη πτυχή των «στοιχείων που ευημερούν» αποκαλύφθηκε κατά τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ» τουλάχιστον 100.000 άνεργοι εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας από τις λίστες των ανέργων, μία «εξαφάνιση» που παραδέχτηκε και η ίδια η κυβέρνηση. Οσο για τους «αγνοούμενους» πρόκειται κατά κύριο λόγο για ανέργους άνω των 55 ετών, που λαμβάνουν το μικρότερο επίδομα ανεργίας και οι οποίοι διαγράφτηκαν από τις λίστες καθώς είναι άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο. Εάν συνυπολογιστούν δε ο αριθμός των ανέργων στις ηλικίες μεταξύ 55 έως 65 ο αριθμός τους αυξάνεται από 275.400 σε 380.000, ενώ το ποσοστό εκτοξεύεται από το 14,2% στο 18,6%. Και αυτά μέχρι τέλη του 2011, καθώς από την 1η Γενάρη έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος που ψηφίστηκε το 2007 από την κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων και που ανεβάζει το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου