Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - Ετοιμάζουν πογκρόμ σε ό,τι έχει απομείνει


Προώθηση νόμου που θα δίνει τέλος στη μεταβατική περίοδο για την απελευθέρωση του κλάδου των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.
  • Λήψη περισσότερων μέτρων για την πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Η κυβέ
Κατάργηση κάθε νόμου για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο για το νέο μνημόνιο
Το σύνολο των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο και τα οποία περιέχονται σε ένα κείμενο δέκα σελίδων, τέθηκαν χτες επί τάπητος στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή 12 υπουργών και από τα τρία κόμματα που συγκροτούν τη «μαύρη συμμαχία».
Ανάμεσα στις βασικές προβλέψεις του νέου μνημονίου είναι η θέσπιση, ακόμα και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ρύθμισης που θα ακυρώνει όλους τους νόμους που προστατεύουν το ύψος των αμοιβών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Μ' αυτόν τον τρόπο δίνεται το τελειωτικό χτύπημα στις κλαδικές Συμβάσεις, ακόμα και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Οπως επί λέξει γράφεται στο κείμενο, συζητιέται «να αρθούν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαγορεύουν τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα».
Συμπληρωματικά στα παραπάνω, προβλέπονται νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και δραστική μείωση των κρατικών δαπανών. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν ακόμα το κλείσιμο και η συγχώνευση δημόσιων οργανισμών και οι απευθείας απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νέο πακέτο μέτρων για την τριετία 2012 - 2015 θα ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από 2 δισ. ευρώ θα είναι τα πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του 2011, με τα κυβερνητικά στελέχη να μην ξεκαθαρίζουν αν συμπεριλαμβάνονται ή όχι στο νέο μνημόνιο.
Οι συνεννοήσεις με την τρόικα αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τις 13 Φλεβάρη, οπότε αναμένεται και η τελική προσφορά για τη συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών για το «κούρεμα» του χρέους.
Στις γενικές κατευθύνσεις υπάρχει «πολιτική συμφωνία» ανάμεσα στα τρία κόμματα, σημείωναν χτες υπουργοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνισαν ότι στη λήψη των μέτρων υπάρχει«κλίμα συναίνεσης». Ανάμεσα στα τρία κόμματα υπάρχει «συμφωνία» στα θέματα «της μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα» και στην «κλιμακωτή περικοπή των επικουρικών συντάξεων»,τόνισε χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το σχετικό έγγραφο με την πλειονότητα των φιλομονοπωλιακών μέτρων που θα συμπεριληφθούν στο μνημόνιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, το έδωσε και στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, επιχειρώντας παραπλανητικά να εμφανίσει τα συγκεκριμένα προαποφασισμένα μέτρα σαν «απαιτήσεις» της τρόικας. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι το ίδιο κείμενο θα συζητηθεί και στη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. με τον Λ. Παπαδήμο, που ενδέχεται να γίνει σήμερα το βράδυ ή αύριο.
Στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι τα βάρβαρα μέτρα του νέου μνημονίου να οριστικοποιηθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει μέσα στο Σαββατοκύριακο και συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την έγκρισή τους. «Υπάρχει μεγάλη πίεση χρόνου και αυτήν την περίοδο κρίνεται η χρηματοδότηση της χώρας», φέρεται να είπε ο Λ. Παπαδήμος στη σύσκεψη.
Τα μέτρα που ετοιμάζουν
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κείμενο με τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
1. Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα
  • Ψαλίδι στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έχουν μεγάλη απόκλιση από τα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • «Πάγωμα» των αυξήσεων στους μισθούς και «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες, επιδόματα και άλλα) για το 2012. Δεν αποκλείεται και η κατάργηση - διά παντός - των ωριμάνσεων.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών κατά 5% - 10%.
  • Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην κατάργηση του 13ου - 14ου μισθού ή να καταργήσει έναν απ' τους δύο.
2. Ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση
  • Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ύψους 650 εκατ. ευρώ την τριετία 2012 - 2015 και δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου. Οι μειώσεις, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα είναι «κλιμακωτές» ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και το ταμείο ασφάλισης.
  • Παραπέρα μειώσεις συντάξεων για ασφαλιστικά ταμεία που παρουσιάζουν «μεγάλα ελλείμματα».
3. Κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
  • Λουκέτο θα μπει σε χιλιάδες υπηρεσίες, φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, ενώ θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν νοσοκομεία, σχολεία, ΑΕΙ, ΤΕΙ κ.ά.
  • Απευθείας απολύσεις εργαζομένων σε φορείς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.
4. «Ψαλίδι» στις υγειονομικές παροχές και στα κοινωνικά επιδόματα
  • Οι περικοπές για φαρμακευτικές δαπάνες θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ μόνο για το 2012 και θα αφορούν στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Μείωση κατά 1,7 δισ. ευρώ των κονδυλίων που αφορούν σε κοινωνικά, προνοιακά επιδόματα και παροχές για ανέργους, πολύτεκνους και ανάπηρους.
5. Δραστικές μειώσεις μισθών στο στενό δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ.
  • Με την ένταξη μέσα στο 2012 των ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, γιατροί, στρατιωτικοί, πυροσβέστες, αστυνομικοί κ.ά.) στο νέο μισθολόγιο. Οι μειώσεις στους μισθούς θα κυμανθούν από 10% μέχρι 50%.
  • Περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων που λαμβάνουν εργαζόμενοι των πρώην ΔΕΚΟ καθώς και άρση της μονιμότητας για τους εργαζόμενους σε αυτές.
6. Νέα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά
  • Αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα κατά 20 - 25%, που θα επιφέρει νέα μεγάλη επιβάρυνση για τα λαϊκά νοικοκυριά μετά και το χαράτσι της ΔΕΗ.
  • Νέο φορολογικό σύστημα, με νέα βάρη στις πλάτες εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.
7. Πλήρη απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών.
  • Νέος νόμος για την περαιτέρω απελευθέρωση υπηρεσιών και αγορών.
ρνηση θα προχωρήσει ακόμα σε περικοπές των αμυντικών δαπανών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και όσα ακόμα θα συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο του μνημονίου, η τρόικα ζητάει να έχουν συμφωνηθεί και από τα τρία κόμματα και να υπάρχει έγγραφη δέσμευση, πέραν του πρωθυπουργού, και των τριών πολιτικών αρχηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου