Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Νέοι εξοπλισμοί για καταστολή στα σύνορα



Πακτωλός χρημάτων ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, για υπερσύγχρονα μέσα που πέρα από τη συνοριοφύλαξη διασφαλίζουν και την «εσωτερική ασφάλεια»
Πλοία, ελικόπτερα, οχήματα, κάμερες, υπερσύγχρονα μέσα επιτήρησης συνόρων, συστήματα φακελώματος, κέντρα κράτησης... Ηδη πάνοπλες, ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση, για το ανθρωποκυνηγητό μεταναστών, εξοπλίζονται και παραπέρα δαπανώντας πακτωλό χρημάτων σε καιρούς γενικευμένης ανέχειας και φτώχειας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Για μέσα καταστολής εναντίον προσφύγων του ιμπεριαλισμού που όμως κανείς δεν διασφαλίζει ότι δεν στοχεύουν και στο εσωτερικό μέτωπο, στη λεγόμενη «εσωτερική ασφάλεια».
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΥΕΔΑΠ) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΡΟΠΟ), υψηλότατα κονδύλια διατίθενται γι' αυτήν την «ασφάλεια» από τα ευρωενωσιακά Ταμεία Εξωτερικών Συνόρων και Επιστροφής. Το Εξωτερικών Συνόρων (προϋπολογίζει 44,7 εκατ. για την Ελλάδα το 2012) χρηματοδοτεί αποστολές ελέγχου και επιτήρησης στα εξωτερικά σύνορα, περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα, ενίσχυση των μηχανισμών φακελώματος και διασταύρωσης στοιχείων για εντοπισμό πλαστών ή παραποιημένων εγγράφων κλπ. Το Επιστροφής (με 37,3 εκατ. φέτος για την Ελλάδα) καλύπτει το κόστος των απελάσεων κ.ά.
Μεταξύ των έργων που υλοποιήθηκαν με πιστώσεις του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων συγκαταλέγονται: Προμήθεια συστημάτων φακελώματος, όπως το σύστημα Πληροφοριών Θεωρήσεων (VIS), προϋπολογισμού 17 εκατ., και το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν 2ης γενιάς (SIS II). Ανακαίνιση χώρων κράτησης και αστυνομικών υπηρεσιών στην παραμεθόρια ζώνη. Προμήθεια 1.400 περίπου οχημάτων διαφόρων τύπων. Εκπαίδευση 1.500 αστυνομικών και λιμενικών σε αντικείμενα σχετικά με τον έλεγχο των συνόρων. Εγκατάσταση αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης συνόρων στο χερσαίο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην περιοχή Ορεστιάδας, μήκους 10,5 χλμ., το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα μέσα από συνεργασία ΕΛ.ΑΣ. - Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Στο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται: Προμήθεια δύο ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ. Προμήθεια ενός πλοίου ανοικτής θαλάσσης (προϋπολογισμού 40 εκατ.) και έξι μικρότερων πλοίων παράκτιας περιπολίας του Λιμενικού Σώματος. Προμήθεια και εγκατάσταση του λεγόμενου Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για τα σύνορα, καθώς και η επέκταση των σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης, σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Προμήθεια κινητών επιχειρησιακών κέντρων εξοπλισμένων με θερμικές κάμερες και ραντάρ, καθώς και κινητών μονάδων X-Ray, για τις ανάγκες ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικού. Κατασκευή κέντρων πρώτης υποδοχής και κέντρων κράτησης «παράνομων» μεταναστών με προτεραιότητα στην περιοχή του Εβρου (για τα κέντρα αυτά έχουν ήδη εγγραφεί πιστώσεις 11 εκατ. ποσό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα έτη).
Τα κονδύλια που διαχειρίζεται το ΥΠΡΟΠΟ από το Ταμείο Επιστροφής για τις «επιστροφές» μεταναστών στην πατρίδα τους μέχρι τώρα έχουν χρηματοδοτήσει: Απελάσεις για πάνω από 50000 άτομα, μέσω μεμονωμένων ή ομαδικών επιχειρήσεων επαναπατρισμού. Εκπαίδευση 1.450 αστυνομικών σε θέματα διαδικασιών «επιστροφής». Πρόσληψη υπηρεσιών ψυχολόγων, διερμηνέων και κοινωνικών λειτουργών κλπ.
Κονδύλια απορροφούν και από το περιλάλητο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Π.χ. αναμένεται η ένταξη στο ΕΣΠΑ χρηματοδότησης του έργου αναβάθμισης κι εκσυγχρονισμού του συστήματος παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας, ύψους 4 εκατ. το οποίο θα υλοποιηθεί από το Λιμενικό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου