Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΙΡΑΝ Ολοένα πιο κοντά οι σκληρότερες κυρώσεις



Στους «πρόθυμους» και η Ιαπωνία ενώ στην περιοχή πλέει και δεύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ
Το αεροπλανοφόρο «Καρλ Βίνσον», με συνοδευτικά πλοία, πλέει στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--
Την υποστήριξη της Ιαπωνίας στην ενίσχυση των σκληρών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα, εξασφάλισαν, χτες, οι ΗΠΑ, μετά την άρνηση που εισέπραξαν από την Κίνα, που κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται ούτε να διαταράξει τις οικονομικές, εμπορικές και ενεργειακές της σχέσεις με το Ιράν, αλλά ούτε και να συναινέσει σε σκληρότερες κυρώσεις.Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Ζουν Αζούμι ανακοίνωσε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ, ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε άμεση μείωση κατά 10% των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, εκπονώντας ένα εναλλακτικό σχέδιο κάλυψης των ενεργειακών αυτών αναγκών.
Πάντως, οικονομικοί αναλυτές σημείωναν πως η απόφαση του Τόκιο να συμπαραταχθεί με τις ΗΠΑ στο θέμα της επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν θα έχει πιθανώς περιορισμένο αρνητικό αντίκτυπο στην ιαπωνική οικονομία καθώς το Τόκιο έχει ήδη εξασφαλίσει την αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου από άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, νέες κυρώσεις κατά του Ιράν και οι επακόλουθες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν ξέφρενη κούρσα ανόδου στις διεθνείς τιμές πώλησης του «μαύρου χρυσού» επιδεινώνοντας περαιτέρω την τρέχουσα καπιταλιστική κρίση.
Αντίθετα, δυσκολίες φαίνεται πως συναντά η Ουάσιγκτον με τον έτερο σύμμαχό της, την Αγκυρα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που εισάγει το 30% του πετρελαίου από το Ιράν, δήλωσε ότι η Αγκυρα δεν προτίθεται να ακολουθήσει τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης και πως θα εφαρμόσει μόνον όσες έχουν ήδη επιβληθεί από τον ΟΗΕ.
Ο Γκάιτνερ είχε μεταβεί προηγουμένως στην Κίνα (που εισάγει το 11% του πετρελαίου της από το Ιράν). Στο Πεκίνο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο, ο οποίος απέρριψε την αμερικανική πρόταση για την επιβολή νέων κυρώσεων σαν μέσο επίλυσης των διαφορών με το Ιράν...
Ετοιμάζεται και εμπάργκο από ΕΕ
Ολοένα πιο κοντά στην επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, και τα κράτη - μέλη της ΕΕ, που φέρονται να έχουν πλέον οριστικοποιήσει και τις λεπτομέρειες της σχετικής απόφασης, η οποία, όμως, σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές, πιθανότατα θα εμπεριέχει πολλά «παραθυράκια» μέσα από τα οποία θα καλύπτονται οι επιφυλάξεις των Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας. Μεταξύ αυτών των «διφορούμενων» σημείων συγκαταλέγεται και το ότι μάλλον θα δοθεί η δυνατότητα σε όσες ιρανικές εταιρείες χρωστούν χρήματα σε ευρωπαϊκές να συνεχίσουν να τις πληρώνουν «σε είδος», δηλαδή με πετρέλαιο, χωρίς αυτή η κίνηση να εμπίπτει στις κυρώσεις. Επίσης, το συνολικό πακέτο εκτιμάται ότι δε θα τεθεί σε εφαρμογή παρά μόνο μετά από έξι μήνες και εφόσον μέχρι τότε δεν υπάρξει καμία αλλαγή.
Η τελική απόφαση των χωρών - μελών της ΕΕ θα ληφθεί στις 23 Γενάρη στις Βρυξέλλες, σε μια σύσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στην οποία θα συμμετάσχει και ο Τούρκος ομόλογός τους.
Πάντως, η Τουρκία εισάγει το 30% του πετρελαίου από το Ιράν και δεν φαίνεται να προτίθεται να ακολουθήσει τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Ο ΥΠΕΞ της ΤουρκίαςΑχμέτ Νταβούτογλου θα μεταβεί στη Ρωσία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Και στις δύο αυτές επισκέψεις θα κυριαρχήσουν τα θέματα της Συρίας και του Ιράν. Προς το παρόν, ο Νταβούτογλου συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζάνι, που βρίσκεται στην Αγκυρα και έχει επαφές με την τουρκική ηγεσία.
Παράλληλα με το διπλωματικό επίπεδο, οι ΗΠΑ κλιμακώνουν και τις στρατιωτικές τους πιέσεις στο Ιράν. Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε τη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, αλλά χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνες» τις ιρανικές απειλές περί κλεισίματος των στενών του Ορμούζ. Οπως γνωστοποιήθηκε, στην ευρύτερη περιοχή Ερυθράς Θάλασσας, θάλασσας του Ομάν και Περσικού Κόλπου έφθασε σε επιχείρηση «ρουτίνας», όπως ανακοινώθηκε, και δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το «Uss Carl Vinson», με συνοδεία και άλλων πλοίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου