Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Φουντώνουν τα παζάρια και ο τζόγος



Παιχνίδια τακτικής από κυβέρνηση και τραπεζίτες, με το λαό να πληρώνει το «μάρμαρο» της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας
Κυβέρνηση και τραπεζίτες διαπραγματεύονται για το χρέος της πλουτοκρατίας και ετοιμάζονται να στείλουν το... λογαριασμό στο λαό με νέα δάνεια και μέτρα
niffylux
Με ορατό και το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής συμμετοχής των τραπεζών και των άλλων μεγαλοπιστωτών, με τις κόντρες και τους ανταγωνισμούς να φουντώνουν για το ποιες από τις μερίδες της πλουτοκρατίας θα βγουν κερδισμένες από τη διαδικασία και ποιες θα πληρώσουν μεγαλύτερο κόστος, συνεχίζεται το παζάρι για το κούρεμα του κρατικού χρέους. Χτες έγινε νέα συνάντηση ανάμεσα στονΛ. Παπαδήμο και τον υπουργό ΟικονομικώνΕυ. Βενιζέλο με τον επικεφαλής του τραπεζικού λόμπι (του οργανισμού IIF) Τσαρλς Νταλάρα, που συντονίζει πάνω από 400 τράπεζες - πιστωτές της ελληνικής κυβέρνησης.
Παρά τις προχτεσινές διαρροές ότι η συμφωνία βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 23 του Γενάρη, μετά την ολοκλήρωση και της χθεσινής συνάντησης, οι επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, Τσ. Νταλάρα και Ζ. Λεμιέρ,εξέδωσαν δήλωση, σύμφωνα με την οποία, «παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση που προώθησε η Επιτροπή των Ιδιωτών Πιστωτών (Steering Committee of the Private Creditor - Investor Committee), που περιλαμβάνει μία απρόσμενη μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 50% των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και πάνω από 100 δισ. ευρώ σε ελάφρυνση του χρέους, δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση απ' όλες τις πλευρές, συμβατή με μία εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού κρατικού χρέους και της συμφωνίας της 26ης - 27ης Οκτωβρίου».
Σημείο αντιδικίας, σύμφωνα με «διαρρεόμενες» πληροφορίες φέρεται να είναι το ύψος του επιτοκίου που θα έχουν τα νέα ομόλογα, σε συνδυασμό και με το χρόνο της αποπληρωμής τους. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ προβάλλει την ανάγκη για διαμόρφωση των όρων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η λεγόμενη «βιωσιμότητα» του χρέους, η ικανότητα δηλαδή για την απρόσκοπτη εξόφληση των μεγαλοδανειστών. Σε χτεσινή ανακοίνωση σημειώνουν:«Προσβλέπουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία η οποία, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του επίσημου τομέα, θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, οι συναντήσεις θα επαναληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη. Το «ακούρευτο» κομμάτι, θα επιμεριστεί σε νέα ομόλογα για το 35% της αξίας που απομένει και για το 15% θα υπάρχει δυνατότητα να το πάρουν σε μετρητά μέσα από τα πακέτα στήριξης που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί. Πάνω από 5%, και ανάλογα με το χρόνο της επιμήκυνσης, θα είναι τα επιτόκια των νέων ομολόγων που θα διέπονται από το βρετανικό δίκαιο, θα υπόκεινται δηλαδή σε νομικό καθεστώς «ετεροδικίας», με τους μεγαλορεντιέρηδες, σε περίπτωση αθέτησης, να έχουν τη νομική δυνατότητα για κατάσχεση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Ετοιμάζουν υποχρεωτική ανταλλαγή
Μπόλικο παρασκήνιο και άγριο τζογάρισμα υπάρχει και γύρω από την ενεργοποίηση της νομικής «ρήτρας συλλογικής δράσης», που καθιστά υποχρεωτικό το «κούρεμα» και για τις μερίδες των μεγαλοπιστωτών που δε θα «επιλέξουν» τη λεγόμενη εθελοντική συμμετοχή τους σε αυτό. Ο εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης, Π. Καψής, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό πως η κατάθεση στη Βουλή σχετικής νομοθετικής ρύθμισης «ασφαλώς και ισχύει ως πληροφορία». Στη συνέχεια, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει απόφαση για το αν και πότε θα κατατεθεί νόμος που θα υποχρέωνε τους πιστωτές σε ανταλλαγή ομολόγων».
Η τέτοια εξέλιξη φέρνει κοντύτερα το ενδεχόμενο της επίσημης αναγγελίας της κρατικής πτώχευσης, για την πληρωμή και των λεγόμενων ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) στα οποία ποντάρουν ορισμένες από τις μερίδες των εμπλεκόμενων αρπακτικών. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, φτάνει την Κυριακή στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος, Γ. Βεστερβέλε, για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της ΝΔ και τον ΥΠΕΞ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου