Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Κόλαση στην Λιβύη


Λουτρό αίματος σε όλες τις πόλεις
Κατά χιλιάδες συρρέουν στους δρόμους οι διαδηλωτές
ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Λιβύη, όπου οι συγκρούσεις αντικαθεστωτικών διαδηλωτών με όσες δυνάμεις ασφαλείας έχουν μείνει πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι (καθώς φαίνεται να υπάρχει ρήγμα και εντός στρατεύματος) έχουν λάβει διαστάσεις μακελειού. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει, κατά κύριο λόγο, το ειδησεογραφικό δίκτυο al Jazeera, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, μόνο χθες στην Τρίπολη οι νεκροί ξεπέρασαν τους 61. Συνολικά, από την περασμένη Τετάρτη εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 235 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες.
Ουδείς έχει σαφή εικόνα για το τι γίνεται εντός της χώρας. Ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, σε εμφάνισή του χθες το πρωί στην κρατική τηλεόραση, επιβεβαίωσε ότι οι πόλεις αλ Μπάιντα και Βεγγάζη ελέγχονται από αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Προειδοποίησε για εμφύλιο, «ποτάμια αίματος» και διάλυση της χώρας (στη βάση των φυλών), αν δε σταματήσουν οι διαδηλώσεις, τονίζοντας ότι το «καθεστώς θα παλέψει μέχρι και την τελευταία σφαίρα, ενάντια σε όλες αυτές τις υπόγειες δυνάμεις, τρομοκράτες, ισλαμιστές, ξένο δάκτυλο κ.λπ.».
Σύμφωνα με τις προαναφερόμενες πηγές, μαχητικά αεροσκάφη βάλλουν κατά των διαδηλωτών στην Τρίπολη, ενώ στα δυτικά τηςδυνάμεις του στρατού έχουν περάσει με την πλευρά των διαδηλωτών. Δύο λιβυκά μαχητικά προσγειώθηκαν στη Μάλτα και οι σμήναρχοί τους ζήτησαν πολιτικό άσυλο, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσαν να βάλλουν κατά των διαδηλωτών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο Λίβυος εκπρόσωπος στον Αραβικό Σύνδεσμοπαραιτήθηκαν καταγγέλλοντας το μακελειό. Ο αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ ζήτησε την παραίτηση του Καντάφι μιλώντας για «γενοκτονία».
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι ο Καντάφι εγκατέλειψε τη χώρα για τη Βενεζουέλα, αλλά η πληροφορία διαψεύστηκε.
Πυρπολήσεις κτιρίων έχουν αναφερθεί στην πόλη Ζαουίγια, επιθέσεις έγιναν κατά ξένων επιχειρήσεων, στο λιμάνι Ντάρναχ και νοτίως της Τρίπολης. Ξένες επιχειρήσεις απομακρύνουν τους εργαζομένους τους, μεταξύ αυτών και οι πετρελαϊκές, όπως η ΒP. Η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευτεί.
Εντελώς υποκριτικά, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής τηςΕΕ, Κάθριν Αστον, ζήτησε επίλυση των προβλημάτων του λαού της Λιβύης μέσω διαλόγου καταδικάζοντας τη βία. Ανάλογη δήλωση έγινε και από την Ουάσιγκτον, που αρκέστηκε να δηλώσει ότι «παρακολουθεί τις εξελίξεις». Φυσικά, αυτή η «αμηχανία» από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχει σχέση με το γεγονός ότι έχουν συμβόλαια δισεκατομμυρίων με το καθεστώς Καντάφι και περιμένουν να δουν πού θα «γείρει η πλάστιγγα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου