Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

Στρατιωτική άσκηση για εσωτερική καταστολή
Σήμερα και αύριο στην περιοχή Κορομηλά του Κιλκίς
Ασκηση προετοιμασίας των ευρωνατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων για ρόλους καθαρά εσωτερικής καταστολής, αλλά και για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην περιοχή Κορομηλά του Κιλκίς, υπό την ευθύνη της71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που εδρεύει στη Νέα Σάντα. Μονάδες της συγκεκριμένης μεραρχίας συμμετέχουν είτε στις δυνάμεις που έχουν συγκροτηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Battle Group), είτε στη NRF (δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ), είτε στην Ταξιαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIE)..
Πρόκειται για άσκηση που εντάσσεται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και αύξησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Σχηματισμών Μάχης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EU Battle Group - BG) και σε αυτή συμμετέχουν όλα τα επιτελεία των μονάδων αυτών του ευρωστρατού. Σημειώνεται πως στη Λάρισα εδρεύει το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (OHQ), καθώς και ένας Σχηματισμός Μάχης, οHELBROC BG (από τα αρχικά των χωρών Ελλάδα, Βουλγαρία, ΡουμανίαΚύπρος).
Η συγκεκριμένη άσκηση δεν είναι απλά επί χάρτου, αλλά σύμφωνα με καταγγελίες παίρνουν μέρος στρατιωτικές δυνάμεις, στρατεύσιμοι και επαγγελματίες οπλίτες, οι οποίοι χωρίζονται σε «διαδηλωτές» και σε δυνάμεις αντιμετώπισής τους. Πάντως, από το ΓΕΕΘΑ, γίνεται λόγος μόνο για σεμινάριο επιτελών των Σχηματισμών Μάχης της ΕΕ, με αντικείμενο την «άσκηση ασφαλούς εκκένωσης αμάχων» και προβάλλεται σαν παράδειγμα η ελληνική συμμετοχή στην απομάκρυνση των αμάχων από το Λίβανο, στη διάρκεια τη εισβολής του Ισραήλ τον Ιούλη του 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου