Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ

Η στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος προ των πυλών
Το αμερικάνικο Boeing X-37B εκτοξεύτηκε στις 22 Απρίλη του περασμένου χρόνου και κατά τη διάρκεια 7 μηνών εκτέλεσε μυστική αποστολή στο Διάστημα και επέστρεψε στη Γη, το Δεκέμβρη του 2010
Αρκετό μελάνι χύθηκε τους τελευταίους μήνες για να πεισθούν οι εργαζόμενοι πως ο κόσμος μας έγινε δήθεν «ασφαλέστερος» και πιο «ειρηνικός», μετά την υπογραφή της νέας Συμφωνίας για μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων (START-3), που προβλέπει μια μείωση περίπου κατά 1/3 των στρατηγικών πυρηνικών όπλων που διαθέτουν οι ισχυρότερες πυρηνικές δυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία. Η πραγματικότητα όμως είναι πως ο ανταγωνισμός, ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οξύνεται όλο και περισσότερο. Εμπορικοί και οικονομικοί πόλεμοι, συγκρούσεις μεγάλων μονοπωλίων και κρατικών μηχανισμών, με διπλωματικά και κατασκοπευτικά μέσα, αγκαλιάζουν κάθε πλευρά της ανθρώπινης δραστηριότητας. Απ' αυτούς τους ανταγωνισμούς δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί το Διάστημα, παρά τις διεθνείς «δεσμεύσεις» και συμφωνίες, που διατυπώνονται στο Διεθνές Δίκαιο. Κι αυτό γιατί το τελευταίο, όπως δείχνει η ζωή, ούτε στο παρελθόν, ούτε πολύ περισσότερο σήμερα, που δεν υπάρχουν η ΕΣΣΔ και οι σοσιαλιστικές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη, μπορεί να καθυποτάξει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.
Το αμερικάνικο νέο υπερ-όπλο
Πρόσφατα, τα αμερικανικά ΜΜΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με το «ρωσικό ρομποτοποιημένο διαστημόπλοιο», που μπορεί να είναι ικανό να ανταγωνιστεί το ανάλογο αμερικάνικο διαστημόπλοιο Boeing X-37B. Οπως σημείωνε η Christian Science Monitor, «ο αναγεννημένος διαστημικός τομέας στη Ρωσία μπορεί να επεξεργάζεται τη δική του εκδοχή, ανάλογη του μη επανδρωμένου αμερικανικού διαστημόπλοιου πολλαπλών χρήσεων». Κατά τη γνώμη των Αμερικανών, «το Κρεμλίνο σήμερα θεωρεί τα επιτυχή διαστημικά σχέδια ως στρατηγικής σημασίας για την αύξηση του κύρους της Ρωσίας και ξοδεύει πιο πολλά χρήματα για τον κάποτε μαραζωμένο διαστημικό τομέα». Τροφή γι' αυτές τις εκτιμήσεις έδωσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής των ρωσικών διαστημικών ένοπλων δυνάμεων, Ολεγκ Οσταπένκο, που είπε στις αρχές Φλεβάρη πως και η Ρωσία «έχει κάτι πετύχει σ' αυτόν τον τομέα».
Το κινέζικο ανάλογο - «Μαγικός Δράκος» (Shenlong)
Να σημειώσουμε πως το αμερικάνικο X-37B εκτοξεύτηκε στις 22 Απρίλη του περασμένου χρόνου και κατά τη διάρκεια 7 μηνών εκτέλεσε μυστική αποστολή στο Διάστημα και επέστρεψε στη Γη το Δεκέμβρη του 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει το 1/4 του μεγέθους των διαστημικών λεωφορείων της NASA και διαθέτει μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες, που μπορούν να το κρατήσουν σε αυτόνομη πτήση έως και για εννέα μήνες. Το διαστημόπλοιο αυτό, που δεν είναι επανδρωμένο, δε χρειάζεται να το κατευθύνουν από τη Γη, αφού διαθέτει ένα τέτοιο εξελιγμένο σύστημα αυτόματου πιλότου, που του επιτρέπει, εκτός από το να ρυθμίζει την τροχιά του στο Διάστημα, να επιστρέφει στη Γη και να προσγειώνεται χωρίς καμία απολύτως ανθρώπινη παρέμβαση.
Ο Α' αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων, Κωνσταντίν Σιβκόφ, σχολίασε τη δοκιμή του αμερικανικού X-37B στη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της Pravda.ru, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένα διαστημικό αεροπλάνο που μπορεί να υπηρετεί πολλούς σκοπούς, όπως, π.χ., η καταστροφή άλλων δορυφόρων. Σύμφωνα με τον Σιβκόφ, δεν αποκλείεται πως τα συγκεκριμένα αεροπλάνα - διαστημόπλοια θα χρησιμοποιούνται ως συστατικό στοιχείο της αντιπυραυλικής άμυνας ή για να πλήξουν στόχους στη Γη. Το X-37B είναι ένας «φορέας», μια «πλατφόρμα» την οποία οι Αμερικανοί μπορούν να την αξιοποιήσουν όπως επιθυμούν.
Ο ρωσικός «εξολοθρευτής των δορυφόρων» είναι εκδοχή του καταδιωκτικού MiG-31M
Κατά τη γνώμη του Σιβκόφ, το συγκεκριμένο όπλο προκαλεί κινδύνους, τόσο για την ασφάλεια της Κίνας, όσο και της Ρωσίας. «Οσον αφορά την Κίνα, οι Αμερικανοί σήμερα ψάχνουν διάφορους τεχνολογικούς τρόπους που θα τους επέτρεπαν να εξασφαλίσουν την παγκόσμια υπεροχή στη μελλοντική συμπλοκή για την αγορά πρώτων υλών». Από τη μεριά τους, οι Κινέζοι τα τελευταία χρόνια με επιτυχία δοκιμάζουν μοντέλα διαστημικών όπλων, μεταξύ των οποίων και των αντιδορυφορικών.
Η πιθανή ρωσική απάντηση
Οπως σημείωσε ο Σιβκόφ, στη δεκαετία του '70 στη Ρωσία είχαν γίνει πολλές επεξεργασίες. Για παράδειγμα, τότε ξεκίνησαν να εκπονήσουν το σχέδιο του υπερηχητικού διαστημικού αεροπλάνου που ήταν ικανό να πλήξει στόχους στη Γη και να βρίσκεται στο Διάστημα για αρκετό καιρό. Στις αρχές της δεκαετίας του '80, ξεκίνησαν οι δοκιμές ενός ανάλογου διαστημόπλοιου, που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Ωστόσο, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, επί διακυβέρνησης του Μπ. Γιέλτσιν, εγκαταλείφτηκε η πλειοψηφία των επεξεργασιών. Μάλιστα, το 1993, το πρόγραμμα υλοποίησης του ρωσικού διαστημικού λεωφορείου «Μπουράν», που μπορούσε να πραγματοποιήσει μακρόχρονη παραμονή στο Διάστημα, ακυρώθηκε.
Στην ερώτηση για το εάν η Ρωσία μπορεί να απαντήσει στην πρόκληση των ΗΠΑ, ο Σιβκόφ σημείωσε πως η Ρωσία σήμερα ακόμα δεν είναι έτοιμη για εκτόξευση παρόμοιου διαστημόπλοιου με το αμερικανικό X-37B. Ωστόσο, ανασυγκρότησε την εκδοχή του λεγόμενου και «εξολοθρευτή των δορυφόρων», καταδιωκτικούMiG-31Μ, που είχε δοκιμαστεί στα σοβιετικά χρόνια, και είναι ικανό να καταστρέφει δορυφόρους του πιθανού αντίπαλου, όταν αυτοί βρίσκονται σε συγκεκριμένο ύψος. Επίσης η Ρωσία μπορεί να επαναφέρει την ιδέα του διαστημόπλοιου με πυρηνικό καύσιμο, καθώς και την εκτόξευση και διατήρηση σε τροχιά γύρω από τη Γη πυρηνικών κεφαλών, που προορίζονται για την καταστροφή δορυφόρων και άλλων διαστημικών σκαφών του πιθανού αντίπαλου με την ηλεκτρομαγνητική ώθηση.
Αμερικανο-κινεζική διαστημική αντιπαράθεση
Στα διεθνή ΜΜΕ υπάρχουν πληροφορίες πως ανάλογο διαστημικό όχημα με το Boeing X-37B των ΗΠΑ έχει ήδη κατασκευάσει και δοκιμάσει με επιτυχία η Κίνα, με την ονομασία «Μαγικός Δράκος» (Shenlong).
Ο ανταγωνισμός των δύο αυτών δυνάμεων για τον έλεγχο του Διαστήματος έχει για τα καλά ανάψει με βασικούς «παίκτες» τις ΗΠΑ και την Κίνα κι έχει ήδη δώσει τις πρώτες εκατέρωθεν καταρρίψεις δορυφόρων. Οπως πρόσφατα διέρρευσε η ιστοσελίδα WikiLeaks από το διπλωματικό αρχείο των ΗΠΑ εμφανίζονται ντοκουμέντα που δείχνουν πως οι ΗΠΑ μυστικά δοκίμασαν το δικό τους όπλο κατάρριψης δορυφόρων. Ετσι, στις 20 Φλεβάρη 2008 από το αμερικανικό καταδρομικό Lake Erie εκτοξεύτηκε πύραυλος, που, διανύοντας 150 μίλια πάνω από τη Γη κατέρριψε τον αμερικανικό δορυφόρο 193. Αυτή η αμερικανική δοκιμή έγινε έναν περίπου χρόνο μετά την ανάλογη επιχείρηση, που πραγματοποίησε η Κίνα, καταρρίπτοντας έναν δικό της δορυφόρο.
Ετσι ξεκίνησε ένας νέος μυστικός πόλεμος, αυτή τη φορά στο Διάστημα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», στην οποία η WikiLeaks παρέδωσε προς δημοσίευση ένα σχετικό πακέτο αμερικανικών διπλωματικών ντοκουμέντων.
Να υπενθυμίσουμε πως στις 11 Γενάρη 2007 η Κίνα, με βαλλιστικό πύραυλο, που διάνυσε απόσταση 530 μιλίων πάνω από τη Γη, κατέρριψε έναν μετεωρολογικό δορυφόρο της. Με τον τρόπο αυτό η Κίνα έδειξε πως οι ένοπλες δυνάμεις της είναι σε θέση να δράσουν και στο Διάστημα και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στις δορυφορικές επικοινωνίες του αντιπάλου, κι ιδιαίτερα των ΗΠΑ, που εξαιτίας της παγκόσμιας στρατιωτικής δράσης τους βασίζονται σημαντικά στις δορυφορικές επικοινωνίες.
Το εγχείρημα αυτό της Κίνας αναστάτωσε τις ΗΠΑ, προκαλώντας την ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
«Οποιαδήποτε στοχευμένη επέμβαση στο διαστημικό σύστημα των ΗΠΑ θα θεωρηθεί από τις ΗΠΑ ως καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και θα αντιμετωπιστεί ως όξυνση της κρίσης και της σύγκρουσης», είχε δηλώσει η τότε Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν αρκέστηκαν σε λόγια και προχώρησαν σε «έργα», με την κατάρριψη του δικού τους δορυφόρου, για να δείξουν πως έχουν και αυτές τη δυνατότητα δράσης στο Διάστημα.
Ακολούθησε το Γενάρη του 2010 ένα νέο κινεζικό πείραμα. Αυτή τη φορά, το Πεκίνο κατέρριψε ένα δικό του πύραυλο, σε ύψος 150 μιλίων πάνω από τη Γη. Οι ΗΠΑ ευθέως χαρακτήρισαν το πείραμα ως δοκιμή αντι-δορυφορικού όπλου και η σημερινή Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, απαίτησε από το Πεκίνο να μάθει για τους στόχους του κινεζικού προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας.
Ως απάντηση, η κινεζική πλευρά κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως έχουν κάνει πειράματα για την κατασκευή επιθετικού όπλου λέιζερ, που μπορεί να καταστρέψει κινεζικούς πυραύλους πάνω από το έδαφος της Κίνας.
Μετά από τα παραπάνω, που είναι μόνον ενδεικτικά για το νέο κυνήγι των εξοπλισμών, που πλέον στρέφεται προς τη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, ακούγονται ακόμη πιο επίκαιρα τα λόγια του Λένιν: «Τα συνθήματα του πασιφισμού, του διεθνούς αφοπλισμού στις συνθήκες του καπιταλισμού, των δικα­στηρίων διαιτησίας κ.λπ. δεν είναι μόνο αντιδραστική ουτοπία, αλλά και αποτελούν ανοιχτή εξαπάτηση των εργαζομένων, που αποσκο­πεί στον αφοπλισμό του προλεταριάτου και στην απόσπασή του από το καθήκον του αφοπλισμού των εκμεταλλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου