Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

ΗΠΑ : Απαγόρευση του συνδικαλισμού με νόμο!
Χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές συγκρότησαν την περασμένη Τετάρτη μια μεγάλη διαδήλωση στην πόλη Μάντισον, την πρωτεύουσα της πολιτείας Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ. Το αίτημά τους ήταν η απόσυρση του νομοσχεδίου που προωθεί ο κυβερνήτης της πολιτείας, Σκοτ Ουόκερ, το οποίο απαγορεύει στο συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων να συνάπτει συλλογική σύμβαση εργασίας! Με άλλα λόγια, ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν απαγορεύει με νόμο το συνδικαλισμό των εργαζομένων.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΥΤΗ έχει πάρει διαστάσεις στις ΗΠΑ, αφού από την έκβασή της θα κριθεί η τύχη ανάλογων νομοθετικών ρυθμίσεων και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου οι τοπικές κυβερνήσεις στο όνομα της κρίσης επιχειρούν να περιορίσουν (ή να απαγορεύσουν) τη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση, πίσω από τις επιθέσεις κατά των συνδικάτων βρίσκεται η απόφαση για τη δραστική περικοπή των μισθών και των συντάξεων. Και τι λέει γι' αυτό ο δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ;
«ΣΥΜΦΩΝΩ ότι πρέπει να υπάρξει κάποια περικοπή των μισθών, αλλά η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν είναι σωστή», δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα, χωρίς όμως να κάνει τίποτα για να σταματήσει την επίθεση κατά των συνδικάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ουισκόνσιν η τοπική κυβέρνηση έχει ψηφίσει νόμο με τον οποίο αυξήθηκαν κατά 50% οι εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι για τη συνταξιοδότησή τους και κατά 12,6% οι εισφορές για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Υπολογίζεται ότι ένας δημόσιος υπάλληλος θα χάσει με τις ρυθμίσεις αυτές πάνω από 5.000 δολάρια το χρόνο...
ΤΟ ΟΥΙΣΚΟΝΙΝ έχει μια μεγάλη ιστορία εργατικών αγώνων. Εξάλλου, εκεί ιδρύθηκαν μερικά από τα πολυπληθέστερα συνδικάτα του δημόσιου τομέα στις ΗΠΑ και εκεί ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος που κατοχύρωνε το δικαίωμα σύναψης συλλογικής σύμβασης των δημοσίων υπαλλήλων το 1959.
ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο Νιου Τζέρσι, όπου η κυβέρνηση της πολιτείας προωθεί νόμο για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος με ετήσιες αποδοχές 41.082 δολάρια (στο μέσο όρο περίπου) θα πληρώσει φέτος για τη σύνταξη και την περίθαλψή του 5.700 δολάρια παραπάνω από τα 2.750 που πλήρωνε μέχρι τώρα, δηλαδή περίπου το 14% του εισοδήματός του.
Επιπλέον θα πρέπει να εργαστεί 8-10 χρόνια παραπάνω για να πάρει μια ετήσια σύνταξη 15.800 δολαρίων, μικρότερη κατά 3.000 δολάρια από αυτήν που ίσχυε πριν από 20 χρόνια!
ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ, πάντως, ότι ένα μεγάλο κομμάτι της επίθεσης κατά των εργαζομένων στο εισόδημα και τα δικαιώματά τους στις ΗΠΑ, το έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις των πολιτειών με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο ρόλο του παρατηρητή - Πόντιου Πιλάτου. Θα το δούμε αυτό και στα μέρη μας με τον «Καλλικράτη»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου