Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Το μνημόνιο ήταν μόνο η αρχή..!!



Αντιλαϊκό ξεσάλωμα για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Απογειώνουν τον πήχη της ληστείας σε ακόμη 70 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. «Νομοθετική κατοχύρωση» και τσάκισμα του λαϊκού κινήματος αξιώνουν οι τραπεζίτες
Σε σφοδρή κλιμάκωση απέναντι στο λαό, μπαράζ από νέα μέτρα ετοιμάζει για το προσεχές διάστημα το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ιμπεριαλιστικών Οργανισμών - πλουτοκρατίας. Με την πολεμική κραυγή «το μνημόνιο είναι μόνο η αρχή», η Τράπεζα της Ελλάδας - το τοπικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - μαζί και τα άλλα επιτελεία και οι διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος διαμηνύουν τώρα πως τα μέτρα που πάρθηκαν μέχρι σήμερα, τάχα για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν ήταν παρά οι τροχιοδεικτικές βολές.
Η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, ήρθε αμέσως μετά τον τελευταίο κύκλο συνεννοήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κλιμάκια της τρόικας. Το «επικαιροποιημένο μνημόνιο» κλείδωσε, ενώ στο τέλος του Μάρτη, έρχονται με μορφή «νόμου» και οι παραπέρα αντιλαϊκές εξειδικεύσεις, με τα πρόσθετα ποσά που αφορούν τόσο σε νέες εκρηκτικές ανατιμήσεις των φόρων, όσο και στην καταβαράθρωση δαπανών για Υγεία, Παιδεία, επιδόματα κάθε είδους (ανεργίας κ.ά.), μισθούς και συντάξεις. Η αδηφαγία της πλουτοκρατίας δεν έχει τέλος. Με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου απογειώνονται και οι αντιλαϊκοί στόχοι τους. Σήμερα, προαναγγέλλουν τη ληστεία για την περίοδο μέχρι το 2015 στα 70 δισ. ευρώ, 50 δισ. ευρώ πάνω από τα 20 δισ. ευρώ που ισχυρίζονταν μέχρι πρόσφατα. Στα 50 δισ. ευρώ (από 7 δισ. ευρώ τις προάλλες) ανεβάζουν τώρα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, την παράδοση στα μονοπώλια φρέσκου ζωτικού χώρου με φιλέτα δημόσιας γης, επιχειρήσεις, όλες τις βασικές υποδομές και δίκτυα (αεροδρόμια, λιμάνια, οδικοί άξονες κ.ά.). Στα20 δισ. ευρώ (από 12 δισ. μέχρι πρόσφατα) ανεβαίνουν και τα ποσά που θα μαζέψουν από τη φοροληστεία και τις «εξοικονομήσεις». Ολα μαζί, μέχρι και η τελευταία δεκάρα, θα πάνε για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας.
Στις άμεσες παρεμβάσεις τους, αυτές που πρόκειται να περιβάλουν και με το μανδύα του νόμου, είναι ενταγμένες στο λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο στρατηγικό δημοσιονομικό σχέδιο», στο οποίο συμπλέουν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Τράπεζα της Ελλάδας και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.
Πέρα από τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ περιλαμβάνουν και τα παρακάτω:
  • Μαζικά λουκέτα, συγχωνεύσεις και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (πρώην ΔΕΚΟ και φορείς, επιχειρήσεις, στη λεγόμενη τοπική αυτοδιοίκηση). Ο προηγούμενος στόχος για μια «πρόσληψη» σε κάθε 5 «αποχωρήσεις» αναβαθμίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αναλογία 1:8 στην οποία μετράνε και τους υπό μετάταξη εργαζόμενους. Από το β' εξάμηνο του 2011 μπαίνει μπροστά και το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο για την παραπέρα μείωση των μισθών.
  • Για την καρατόμηση των δαπανών ιδιαίτερη ένταση δίνουν στην Υγεία και τα επιδόματα «κοινωνικής πολιτικής», όπως για το επίδομα της ανεργίας.
  • Για την ώρα, ομολογούν τις «παρεμβάσεις» που ετοιμάζουν για την επικουρική ασφάλιση και την «εκπόνηση μελετών» μέχρι το τέλος Μάρτη, καθώς και την καρατόμηση της λίστας με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Αβαντάροντας αυτήν την πολιτική, ο μόνιμος σύνδεσμος του ΔΝΤ με την κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως το μέχρι τώρα έργο τους στο σάρωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν μόνο για αρχή.
  • Η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι ήδη χειροπιαστή πραγματικότητα. Τώρα προχωρούν και σε νομοθετικές παρεμβάσεις, με πρώτους τους εργαζόμενους στις τράπεζες και προκειμένου να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών! Για την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου ήδη ανακοίνωσαν το νέο, 4ο στη σειρά, κρατικό πακέτο στήριξης με ακόμη 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να συμπληρώσουν τα προηγούμενα 60 δισ. ευρώ που τους μοίρασαν οι κυβερνήσεις πρώτα της ΝΔ και στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ. Ο κρατικό πακτωλός και μόνο για τη συγκεκριμένη μερίδα της πλουτοκρατίας φτάνει στα 98 δισ. ευρώ.
  • Μαζί με την ευέλικτη εργασία, το άνοιγμα στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα» κ.ά., κάνουν λόγο για την εφαρμογή «σχεδίου δράσης για τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα με στόχο να αρθούν τα εναπομείναντα εμπόδια». Για το ποια είναι τα «εμπόδια», η Τράπεζα της Ελλάδας παραπέμπει κατ' ευθείαν στις ανακοινώσεις του ΣΕΒ που «έχει καταγράψει και αναδείξει τα εμπόδια αυτά, τα οποία αφορούν 30 πεδία, όπου απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις». Θετική εξέλιξη είναι για την Τράπεζα της Ελλάδας ο νέος λεγόμενος «επενδυτικός νόμος». Στις άμεσες προτεραιότητές τους είναι και η αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, του πακτωλού με τα κοιναγορίτικα κεφάλαια για λογαριασμό των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Αντιλαϊκή συγχορδία
«Στην περίπτωση της Ελλάδας θα ήταν χρήσιμη η θέσπιση ενός συνδυασμού μόνιμων περιορισμών στις κυριότερες δημοσιονομικές μεταβλητές», αξιώνει στην πρόσφατη έκθεση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, για να συμπληρώσει ότι οι «σχετικές ρυθμίσεις και ο μηχανισμός εφαρμογής τους θα πρέπει να κατοχυρωθούν νομοθετικά». Σήμερα, δεν μπορεί να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ούτε για τα αίτια της αντιλαϊκής κλιμάκωσης ούτε και για τη διάρκεια της, χωρίς τέλος, εφαρμογής της. Τα ομολογούν οι ίδιοι, όπως ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, που τονίζει πως οι σαρωτικές αναδιαρθρώσεις «δεν επιβάλλονται από το μνημόνιο, αλλά αποτελούν μέρος μιας μεγάλης πορείας ανασυγκρότησης», πορείας, που θα «είναι μακρά και που σήμερα βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή», για να συμπληρώσει ότι οι «σχετικές ρυθμίσεις και ο μηχανισμός εφαρμογής τους θα πρέπει να κατοχυρωθούν νομοθετικά». Οι «μόνιμοι περιορισμοί» που θέλουν να επιβάλουν αφορούν στη μόνιμη αποστέρηση από κάθε λαϊκό δικαίωμα και για ολόκληρη την γκάμα της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Η συγκεκριμένη «νομοθετική κατοχύρωση» αφορά στην «ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης» σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».
Αναγκαίος όρος και βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η καθυπόταξη του λαού. Να και η συνταγή που δίνει για το συγκεκριμένο η Τράπεζα της Ελλάδας: «Να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα άρνησης, ανυπακοής και ανομίας, που δημιουργούν ρήγμα στο κράτος δικαίου (!) και, αν γενικευτούν, θα υπονομεύσουν την κοινωνική συνοχή και την οικονομική πρόοδο»! Στο ίδιο αντιλαϊκό κρεσέντο και η Alpha Bank που επιχειρεί να σπείρει ...τρόμο για τις λαϊκές κινητοποιήσεις απέναντι στα χαράτσια που οι ιδιώτες μεγαλοκατασκευαστές φορτώνουν για τα «διόδια». Με απόλυτο κυνισμό αναρωτιούνται, τάχα, για το πώς «όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση μετά από την εξαιρετικά οδυνηρή εκτροπή και κινδυνεύει με χρεοκοπία»! Αυτά υποδείχνουν οι τραπεζίτες, αυτοί που μαζί με την υπόλοιπη φάρα της πλουτοκρατίας έχουν ρημάξει το λαό, που και σήμερα όσο ποτέ καταβροχθίζουν τον πακτωλό εκατοντάδων δισ. ευρώ από τα κρατικά και διακρατικά πακέτα στήριξης. Είναι ολοφάνερο πως οι «νομοθετικές κατοχυρώσεις» που επιζητούν αφορούν σε δυο άξονες: Τη δημοσιονομική πολιτική σε όφελος των μονοπωλίων (ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης σε επίπεδο ΕΕ) και το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος.
Μοναδικός τους φόβος είναι ο λαϊκός παράγοντας, καθώς ο όρος και η προϋπόθεση για το πέρασμα και το δυνάμωμα της βάρβαρης πολιτικής τους είναι η υποταγή στις ορέξεις τους. Ο δικός μας δρόμος βρίσκεται στην ανυπακοή, στο δυνάμωμα του αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης, για τη ρήξη και την ανατροπή.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου