Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ


Επέτειος «ανεξαρτησίας» και νέα κυβέρνηση στη δίνη φτώχειας και εξαθλίωσης...
Συγκρατημένα τα χαμόγελα για την τρίτη επέτειο «ανεξαρτησίας» στην Πρίστινα...
Παρά τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, το φετινό χειμώνα πολλά από τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες σχεδόν σε όλες τις πόλεις του Κοσσυφοπεδίου δεν έχουν θέρμανση τις περισσότερες ώρες της μέρας.
Παρόμοιες είναι οι συνθήκες και στα περισσότερα νοικοκυριά των περίπου 2.000.000 κατοίκων του προτεκτοράτου ΝΑΤΟ και ΕΕ. Τα περισσότερα σπίτια όχι μόνον δεν έχουν κεντρική θέρμανση, αλλά στερούνται ακόμη και το καθαρό τρεχούμενο νερό εξαιτίας του κακο-συντηρημένου και πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης. Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά και με την ηλεκτροδότηση, αφού τα μπλακ - άουτ είναι πολύωρα και συχνά. Δύσκολα είναι τα πράγματα και με την αποκομιδή των απορριμμάτων, η οποία είναι κάθε άλλο παρά τακτική, με συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των αυτοσχέδιων χωματερών και τη μόλυνση ποταμιών και άλλων υδροφόρων οριζόντων του προτεκτοράτου με σκουπίδια και κάθε λογής μπάζα.
Η μυρωδιά της φτώχειας και της ανέχειας είναι παντού, καθώς μαστίζει τον έναν στους δύο κατοίκους. Η ανεργία, πάλι, είναι μόνιμος «σύντροφος» για τέσσερις στους δέκα ανθρώπους των παραγωγικών ηλικιών, με αποτέλεσμα αρκετοί νέοι να αναζητούν «διέξοδο» είτε στο εξωτερικό ως μετανάστες, είτε στο οργανωμένο έγκλημα πάσης μορφής (λαθρεμπόρια ναρκωτικών, όπλων, εκπόρνευσης γυναικών ακόμη και ανθρωπίνων οργάνων). Οι πιθανότητες για αξιοπρεπείς και καλοπληρωμένες δουλειές στο προτεκτοράτο μοιάζουν με εκείνες που έχει κάποιος για να πιάσει τον πρώτο αριθμό λαχείου...
Κοντολογίς, μόνον εύκολη δε λες τη ζωή στο Κοσσυφοπέδιο, που στις 17 του μήνα «γιόρτασε» τρία χρόνια από την κήρυξη μονομερούς ανεξαρτησίας το Φλεβάρη του 2008.
Οπως φαίνεται, η στρατιά των χιλιάδων στρατιωτών της ΝΑΤΟικής KFOR (που σε μερικές βδομάδες θα μειωθεί σε 5.000 από τους 8.000 στρατιώτες) και των περίπου 3.000 αστυνομικών και δικαστών της ΕΕ δεν έφερε ούτε ειρήνη, ούτε ανάπτυξη, ούτε ευημερία για το λαό του προτεκτοράτου. Αντίθετα, ευνόησε, ενθάρρυνε και διέφθειρε ακόμη περισσότερο την ηγεσία των πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ με τον αρχηγό της (απερχόμενο και μελλοντικό όπως φαίνεται πρωθυπουργό) Χασίμ Θάτσι να παραμένει στα πράγματα και στην κορυφή της εξουσίας από το τέλος των βρώμικων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών την άνοιξη του '99 ως σήμερα.
Ομως η «σταθερή αξία» των ιμπεριαλιστών στην περιοχή που ονομάζεται Θάτσι και που στα μέσα της περασμένης βδομάδας σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με τη «Συμμαχία για το Νέο Κόσσοβο», του αμφιλεγόμενου μεγαλο-εργολάβου Μπεγκτζέτ Πατσόλι, δε φαίνεται πως θα εξακολουθήσει και στο μέλλον μία ανέφελη παραμονή στην εξουσία. Το «καλό όνομα» και το «καλό πρόσωπο» που είχε στα σαλόνια Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών έχει στραπατσαριστεί άσχημα. Αφορμή; Η προ μηνών έκθεση - βόμβα του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι με την οποία παρουσίασε στοιχεία που συνδέουν την ηγεσία του ΟΥΤΣΕΚΑ και τη σημερινή ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών με την αλβανική μαφία στην Ευρώπη, με κάθε λογής λαθρεμπόριο και φυσικά και με τα κυκλώματα απαγωγής φτωχών ανθρώπων με στόχο την αρπαγή και πώληση των ζωτικών τους οργάνων σε πλούσιους ασθενείς από την Ευρώπη, την Αμερική, το Ισραήλ κ.α. Είναι ενδεικτικό ότι την προπερασμένη Πέμπτη (οπότε στο Κοσσυφοπέδιο ψευτο-γιόρταζαν την τρίτη επέτειο ανεξαρτησίας) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Λαμπέρτο Ζανίερ, και ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς απαιτούσαν τη διενέργεια έρευνας για την υπόθεση λαθρεμπορίας οργάνων σε Κοσσυφοπέδιο και Βόρεια Αλβανία από τα Ηνωμένα Εθνη...
Εξυπακούεται πως οι αποκαλύψεις σχετικά με το λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων (για το οποίο γνώριζαν - μεταξύ πολλών άλλων - και οι ερευνητές του Δικαστηρίου της Χάγης όπως αποκάλυψε προ ημερών το ιταλικό δίκτυο «TM News») δεν πηγάζουν από το δήθεν «ενδιαφέρον» των ιμπεριαλιστών για τη δικαιοσύνη και τη νομιμότητα. Πιθανώς να αντανακλούν κάποια ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ή να συνιστούν έναν ακόμη μοχλό πίεσης με πολλαπλούς αποδέκτες εντός και εκτός Κοσσυφοπεδίου. Κοντολογίς, άνθρωποι όπως ο Θάτσι, είναι «εργαλεία» πολλαπλών χρήσεων στα χέρια των ιμπεριαλιστών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, και μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών με πρωθυπουργό πάλι τον Χασίμ Θάτσι, προλειαίνεται το έδαφος για τη μεσοπρόθεσμη έναρξη των περιβόητων συνομιλιών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Ομως αυτός ο δήθεν διάλογος, που θα γίνει ως γνωστόν με τη «διευκόλυνση της ΕΕ» και της ύπατης εκπροσώπου της για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον, προδιαγράφεται ανούσιος. Οπως είναι ήδη γνωστό, στο τραπέζι του «διαλόγου» δε θα συζητηθούν κυρίως δύο από τα πιο ακανθώδη ζητήματα του προτεκτοράτου: α) το καθεστώς και β) η εδαφική ακεραιότητα.
Ωστόσο, και τα δύο (καθεστώς και εδαφική ακεραιότητα) θα επανέλθουν, αργά ή γρήγορα, στο προσκήνιο της επικαιρότητας όσο και να τα χώνουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κάτω από το χαλί. Το κουτί της Πανδώρας στα Βαλκάνια έχει ανοίξει εδώ και χρόνια και οι μόνοι που μπορούν να το κλείσουν δεν είναι βεβαίως οι ξένες δυνάμεις επέμβασης, που αιματοκυλούν τους λαούς με κάθε λογής προσχήματα, αλλά οι ίδιοι οι λαοί με τους αγώνες τους για την ανατροπή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου