Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΕΛΛΑΔΑ Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Συμφορά
H ανεργία, όπως ανακοινώθηκε χτες, εκτινάχτηκε το Νοέμβρη του 2010 στο 14%. Το ποσοστό είναι εφιαλτικό. Το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία. Πρόκειται για την επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία. Που σημαίνει ότι η πραγματική ανεργία, η πολύ μεγαλύτερη και «αχαρτογράφητη» από τις στατιστικές υπηρεσίες,εξαπλώνεται σαν χιονοστιβάδα καταπλακώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
*
Τα στοιχεία των ίδιων των εμπόρων προειδοποιούν ότι αθροιστικά τη διετία 2010 - 2011 απειλούνται με «λουκέτο» πάνω από 300.000 μικρομάγαζα.
*
Οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις των συνταξιούχων λεηλατούνται πολλαπλά. Ο,τι «περισσεύει» μετά από τις κυβερνητικές περικοπές, όσα ψίχουλα απομένουν από τις μειώσεις μισθών που επιβάλλουν οι βιομήχανοι, εξανεμίζονται από την ακρίβεια. Ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό πάνω από 5%. Εκατομμύρια άνθρωποι αδυνατούν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες. Οι φόροι στη βενζίνη σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 63%. Μέσα στο 2010 οι υπηρεσίες της ΔΕΗ επιβεβαιώνουν ότι δόθηκαν ένα εκατομμύριο (!) εντολές διακοπής του ρεύματος σε νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους.
*
Ο,τι είχε απομείνει να θυμίζει «δημόσιο» τομέα, μετά την επί δεκαετίες υπονόμευσή του, τη λειτουργία του ως «φιλέτο» επιχειρηματικής καταλήστευσης, την αξιοποίησή του ως γαλαζοπράσινο κομματικό φέουδο, τώρα πλέον καταργείται και εν μέσω συκοφαντιών εναντίον των εργαζομένων παραδίδεται εξ ολοκλήρου στον «υγιή» ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για τον ίδιο «υγιή» ιδιωτικό τομέα των πολυεθνικών, των μονοπωλίων και των τραπεζών, που προκάλεσε την παγκόσμια οικονομική κρίση, την οποία καλούνται να πληρώσουν οι λαοί.
*
Η Ελλάδα, μετά από πολλές δεκαετίες, αντιμετωπίζει το φαινόμενο η νέα γενιά της να αναζητά τρόπους για να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Ηδη ιδιωτικά γραφεία διαφημίζουν στο κέντρο της Αθήνας ότι εξασφαλίζουν χαρτιά για τη μετανάστευση Ελλήνων σε Αυστραλία και Καναδά. Πάνω από 48.000 είναι οι κατατεθειμένες αιτήσεις νέων Ελλήνων έως 30 ετών που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό μέσω του «Europass».
*
Αυτή τη στιγμή στη χώρα συντελείται μια συμφορά.
Τα όσα νομοθετούνται, πολλών εκ των οποίων οι συνέπειες - όπως στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στις «αναδιαρθρώσεις» στην Υγεία και στην Παιδεία - θα εκδηλωθούν μέσα σε μερικούς μήνες και λίγα χρόνια, θα αποτελέσουν αφορμή για πλήρη εξανδραποδισμό.
*
Η οργάνωση, η μαζική αντίσταση, η λαϊκή ανυπακοή δεν ήταν ποτέ μια από τις «πολλές» επιλογές.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καταδεικνύεται ότι αποτελούν καθήκον και μονόδρομο επιβίωσης.

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου