Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Τα πάντα προς πώληση!

ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Με ιδιαίτερη σπουδή και αποφασιστικότητα η υλοποίηση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής από τον Γ. Παπακωνσταντίνου
Αποφασισμένη να μην αφήσει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου ούτε «πέτρα» εμφανίζεται η κυβέρνηση και στους τομείς ενέργειας και ορυκτού πλούτου. Μιλώντας για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι «ανοιχτά» όλα τα ενδεχόμενα, με τη μετοχοποίηση μέσω χρηματιστηρίου να συγκεντρώνει το μικρότερο ενδιαφέρον, την πώληση αυτόνομων μονάδων να παραμένει σε συζήτηση και την αναζήτηση «στρατηγικού επενδυτή» να χαρακτηρίζεται από τον υπουργό ως «ενδιαφέρουσα επιλογή». Σε κάθε περίπτωση, δόθηκε αναβολή για το θέμα τους επόμενους μήνες, ενώ σχετίζεται και με την πορεία των «διαπραγματεύσεων» με την Κομισιόν για την πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες, με την Κομισιόν να ζητάει άμεση λύση. Ανέφερε επίσης ότι δεν εξετάζει η κυβέρνηση την παραχώρηση άλλου κοιτάσματος λιγνίτη εκτός αυτού της Βεύης.
Μετά την απόσπαση από τη ΔΕΗ των δικτύων Μεταφοράς και Διανομής, με τη σύσταση θυγατρικών εταιρειών οι οποίες θα αναλάβουν και τη διαχείριση των δικτύων - με πρόβλεψη και για την είσοδο ιδιωτών σε αυτές - η κυβέρνηση φαίνεται να έχει κι άλλα σχέδια. Ο υπουργός επισήμανε ότι το «επόμενο βήμα θα είναι η ανεξαρτητοποίηση των θυγατρικών της ΔΕΗ», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Για τους υδρογονάνθρακες, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτηςσημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει Σαουδική Αραβία. Εχουμε, αλλά δεν πλέουμε σε θάλασσες πετρελαίου». Αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να παραδώσει ό,τι εντοπιστεί στα «κατάλληλα» χέρια των πολυεθνικών, με τις επίμαχες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Ο υφυπουργός είπε ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα είναι γνωστό, στις περιοχές που θα ερευνηθούν, αν υπάρχουν και τι ποσότητες υδρογονανθράκων.
Από εκεί και πέρα: Εξετάζεται η «επιτάχυνση της διαδικασίας» των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, ώστε πριν ακόμη ολοκληρωθεί η χωροθέτηση να πάρουν το «πράσινο φως» κάποιοι ενδιαφερόμενοι και να προχωρήσουν στις διαδικασίες από τη δική τους πλευρά!
Θα εξεταστεί η αλλαγή στην τιμολόγηση των ΑΠΕ στη βάση των τεχνολογικών εξελίξεων που μειώνουν το κόστος, χωρίς ωστόσο να θιγούν οι υφιστάμενες συμφωνίες και τα ώριμα σχέδια, ενώ στις προθέσεις του υπουργείου είναι η διαμόρφωση ενός αυτόματου μηχανισμού μεταβολής. Ο υπουργός έκανε λόγο για συζητήσεις που αφορούν μεγάλες διεθνείς επενδύσεις ΑΠΕ, με το ρόλο της Ελλάδας να αναβαθμίζεται μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Τα αποτελέσματα θα φανούν τους επόμενους μήνες.
Ανέφερε ακόμη ότι η θέσπιση ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) δεν έχει να κάνει με το καύσιμο, οπότε μπορεί να ισχύσουν και για τα τιμολόγια του φυσικού αερίου, για ελαφρύνσεις στους «ευάλωτους», που πρακτικά σημαίνει και πρόσθετο τέλος στα συγκεκριμένα τιμολόγια. Παράλληλα, αναμένεται η επαναξιολόγηση όλων των τελών, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος να σημειώνει χτες ότι από όλα τα τέλη που επιβάλλονται στον ορυκτό πλούτο, εισπράττονται μόνο 7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, με μια πολιτική που φροντίζει για τη μετακύλιση στους καταναλωτές κάθε είδους τέλους και χρέωσης, κάθε αύξηση θα επιβαρύνει περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά.
Σχετικά με την επένδυση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, ο υπουργός είπε ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στον Ιούλη για την Περιβαλλοντική Μελέτη που έχει κατατεθεί, σημειώνοντας ότι εάν διασφαλίζονται αυστηροί κανόνες, θα δοθεί έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου