Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ Ενδοκαπιταλιστικές κόντρες πάνω και κάτω από το τραπέζι

Μνημόνια διαρκείας για τους λαούς της ΕΕ διαμορφώνουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου
Ευρωπαϊκή Ενωση και ΔΝΤ κάνουν πλέον ανοιχτά λόγο για «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδας
EUROKINISSI
Την επιτάχυνση των αντιλαϊκών ανατροπών και των αποκρατικοποιήσεων ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση τόσο το ΔΝΤ, όσο και η ΕΕ, ενώ στον αέρα παραμένει το ενδεχόμενο να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ή Γιούρογκρουπ, μπροστά στις κλιμακούμενες δυσκολίες για τη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.
Το ΔΝΤ, στην τέταρτη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ότι «οι αρχές θα πρέπει να κινηθούν ταχύτερα εφαρμόζοντας αυτές τις πολιτικές (σ.σ. που προβλέπονται στο μνημόνιο και στο «μεσοπρόθεσμο») στο σωστό χρόνο». Μάλιστα, εκτιμά ότι η επιλεκτική χρεοκοπία αποτελεί μια εξέλιξη που δεν μπορεί να αποκλειστεί για την Ελλάδα σε προσωρινή βάση, ωστόσο σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν τρόπους, ώστε να αποφύγουν το πιστωτικό γεγονός και την επιλεκτική χρεοκοπία.
Παράλληλα, καλεί τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα «βοηθήσουν»την Ελλάδα, δηλαδή το νέο δανεισμό της χώρας και επισημαίνει ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ενδεδειγμένη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πολ Τόμσεν, στέλεχος του ΔΝΤ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο δάνειο για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες». Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση φέτος θα είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,8%, ενώ το δημόσιο χρέος θα φθάσει το 172% του ΑΕΠ το 2012, με δεδομένη την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, στο όνομα του περιορισμού του ελλείμματος.
Παράλληλα, η Κομισιόν στην τετραμηνιαία έκθεσή της για την ευρωζώνη, όπου γίνεται και αποτίμηση της μέχρι στιγμής υλοποίησης των μνημονίων που εφαρμόζονται σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει «πετύχει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι σήμερα, αλλά η συνολική πρόοδος γίνεται πιο περίπλοκη υπό το πρίσμα του χρέους και του πολιτικού πλαισίου» και τονίζει ότι «οι δημοσιονομικές και ευρύτερες δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να προωθηθούν σθεναρά και στις τρεις χώρες. Αυτό θα επιτρέψει περαιτέρω περικοπές στα δημόσια ελλείμματα και θα πρέπει να παράγει μια κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να προαχθεί το επιχειρηματικό κλίμα και οι προοπτικές ανάπτυξης».
Με άλλα λόγια, προδιαγράφει ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης και της κατάφωρης μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης προς όφελος της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου. Η έκθεση της Κομισιόν επαναλαμβάνει την ανάγκη του κεφαλαίου να εφαρμόσει η Ελλάδα πλήρως και κατά γράμμα τις αντιλαϊκές ανατροπές και τις αποκρατικοποιήσεις.
Μάλιστα, κοροϊδεύοντας κατάμουτρα το λαό, ισχυρίζεται ότι «το πρόγραμμα (σ.σ. το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο) διασφαλίζει ότι το βάρος της προσαρμογής θα μοιραστεί δίκαια. Οι πολιτικές έχουν σχεδιαστεί ώστε να προστατεύουν τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία από τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης (...) Παρόλο που οι μισθοί του δημοσίου τομέα και οι συντάξεις έχουν μειωθεί, το πρόγραμμα στοχεύει στον περιορισμό του βάρους του κατώτατου μισθού, διατηρώντας παράλληλα ένα επαρκές δίχτυ προστασίας».Βαφτίζει, δηλαδή, «δίκαιη κατανομή» το να πληρώσει ο λαός την καπιταλιστική κρίση.
Κορυφώνονται τα παζάρια
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι ανταγωνισμοί και τα παζάρια για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμά ότι «επί της ουσίας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έθεσαν τις αναγκαίες βάσεις» και δηλώνει ότι το ενδεχόμενο διαγραφής μέρους τους χρέους της Ελλάδας συμπεριλαμβάνεται «στον κατάλογο των σκέψεων που κάνουμε».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, επιμένει ότι δεν υπάρχει«συγκεκριμένο σχέδιο σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής» της ευρωζώνης για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «το σημαντικό είναι οι εργασίες για την Ελλάδα να συνεχισθούν με ενισχυμένους ρυθμούς από τους υπουργούς Οικονομικών».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times», στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και ένα πρόγραμμα ευρείας επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα στο 50% της ονομαστικής τους αξίας, με κεφάλαια που θα διατεθούν στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οπως σημειώνεται, ένα μεγάλο μέρος των κρατών - μελών της Ευρωζώνης είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν ότι ένα τέτοιο μέτρο για τα ελληνικά ομόλογα θα αξιολογηθεί ως «επιλεκτική πτώχευση».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Bundesbank», Γιενς Βάιντμαν, υπογραμμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, καθώς κάτι τέτοιο «θα είχε υψηλό κόστος, μικρά οφέλη και επικίνδυνες παρενέργειες». Ξεκαθαρίζει ακόμα ότι η ΕΚΤ δε θα δέχεται ελληνικά ομόλογα σε περίπτωση χρεοκοπίας, σημειώνοντας ότι «αυτό αφορά την αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας. Δεν είναι δουλειά μας να χρηματοδοτούμε αφερέγγυες τράπεζες, πόσο μάλλον χώρες». Μάλιστα, διαφοροποιείται από την πάγια γερμανική θέση, τονίζοντας ότι η εμπλοκή των ιδιωτών πιστωτών στον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεοκοπία «σε αυτό το περιβάλλον, ενέχει περισσότερους κινδύνους παρά ευκαιρίες».
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα επείγουσας ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, το οποίο θα ενεργοποιηθεί αν η χώρα τεθεί σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», οπότε η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπει σε εφαρμογή η «Επείγουσα Βοήθεια Ρευστότητας», δηλαδή ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα δανεισμού από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται στην Ιρλανδία. Μάλιστα, σύμφωνα με την Barclays, οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν λάβει μέχρι στιγμής 50 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ μιας γρήγορης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι «μία καθαρά εθελοντική, αλλά ταυτόχρονα σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών δυστυχώς δεν λειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαγραφεί ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας». Τονίζει ακόμα ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δε θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλος σεισμός για τις ιδιωτικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης».
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, ζητά να γίνει αποδεκτή μία προσωρινή στάση πληρωμών της Ελλάδας προς όφελος μίας ουσιαστικής συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα.
Σκληρή λιτότητα σε όλη την ΕΕ
Την ίδια στιγμή, η Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα σε CCC από Β+, ενώ η Moody's υποβάθμισε την Ιρλανδία στο επίπεδο junk, στο αντίστοιχο επίπεδο δηλαδή στο οποίο την περασμένη εβδομάδα υποβάθμισε την Πορτογαλία πυροδοτώντας την κόντρα με την ΕΕ. Από την πλευρά του, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's θεωρεί αδικαιολόγητες τις κατηγορίες που δέχονται οι οίκοι αξιολόγησης από την ΕΕ, σχετικά με την εγκυρότητα των αξιολογήσεών τους για το αξιόχρεο των χωρών που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης από την ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας και μελλοντικός πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι προειδοποιεί ότι το αξιόχρεο των κρατών «δεν αποτελεί κεκτημένο», αλλά πρέπει «να κερδίζεται επί του πεδίου». «Σε καμία χώρα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, από την αξιόπιστη δημοσιονομική εξυγίανση»,σημειώνει, δείχνοντας το δρόμο για λιτότητα διαρκείας σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Μάλιστα, ζητάει επιπλέον περικοπές από εκείνες που προωθεί η ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου, όπως επισημαίνει να μην αυξηθούν οι φόροι.
Μπροστά στο φόβο της όξυνσης της κρίσης στην Ιταλία, το ΔΝΤ δηλώνει τη στήριξή του στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η ιταλική κυβέρνηση. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να συνεχισθούν οι παρεμβάσεις εξυγίανσης για την μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους, για τη διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα και την ενίσχυση των δυνατοτήτων ανάπτυξης με δομικές μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Republica», στα μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση ενδέχεται να συμπεριλαμβάνεται και σειρά ιδιωτικοποιήσεων, για παράδειγμα η παραχώρηση σε ιδιώτες μέρους των εταιρειών Εnel (ηλεκτρική ενέργεια), Finmeccanica (αμυντική βιομηχανία) και Εni (Εθνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων). Ακόμα, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι υπάρχει σχέδιο να δοθούν κίνητρα στους δήμους που θα αποφασίσουν να πουλήσουν τις εταιρείες που κατέχουν (εταιρείες που ασχολούνται με περισυλλογή απορριμμάτων, παραγωγή ενέργειας, κ.λπ.), με μόνη εξαίρεση τα δίκτυα ύδρευσης, που πρόκειται να παραμείνουν δημόσια, βάσει του αποτελέσματος πρόσφατου σχετικού δημοψηφίσματος.
Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, εκτιμά ότι το πρόγραμμα λιτότητας θα «ενισχυθεί» και θα «εγκριθεί ως την Παρασκευή» από το κοινοβούλιο. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα περικοπών ύψους 40 δισ. ευρώ.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, σε αναζήτηση συμβιβασμού βρίσκονται Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι σε ό,τι αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, που έχει φτάσει στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, που έχει απειλήσει το λαό με «χρεοκοπία» και «στάση πληρωμών» αν δεν καταληχθεί συμφωνία μέχρι τις 2 Αυγούστου, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία, ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια μικρότερη συμφωνία, στο ύψος των δύο τρισεκατομμυρίων, είναι ακόμα πιθανή. Από την πλευρά της, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) εκτίμησε χτες ότι η αμερικανική οικονομία «θα παραμείνει βραδεία κατά τα ερχόμενα τρίμηνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου