Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Προετοιμάζουν τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Λεόντειες συμβάσεις για την προστασία των μεγαλοπιστωτών
Στρατηγικοί τομείς της παραγωγής, που σε καθεστώς λαϊκής εξουσίας θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη λαϊκή ευημερία, δίνονται βορά στο κεφάλαιο. Ο ξεσηκωμός του λαού είναι τώρα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ
Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης, που συγκαλείται την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, συνεχίζονται τα παζάρια γύρω από τα νέα δάνεια, τις δανειακές συμβάσεις και το νέο μνημόνιο που ετοιμάζουν για το καίριο χτύπημα του λαού. Ψηλά στην ατζέντα της λυκοσυμμαχίας είναι η σύσταση και λειτουργία του λεγόμενου «Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας» για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ ύψους 50 δισ. ευρώ που ετοιμάζονται να παραδώσουν στα μονοπώλια. Οι συζητήσεις τους αναμένεται να εστιαστούν στην πλήρη διασφάλιση του σχεδίου και με τυχόν πρόσθετες νομικές και άλλες ρήτρες.
Με την ίδρυση του «ταμείου», το κράτος εκχωρεί αυτόματα όλα τα προς εκποίηση περιουσιακά στοιχεία που ετοιμάζουν για ξεπούλημα από τώρα μέχρι και το 2015. Αυτός είναι και ο λόγος της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδουν στην ίδρυση και τη λειτουργία του, ακόμη και για τα στελέχη τους, που θα τοποθετήσουν στο ΔΣ. Πρόκειται για λεόντεια σύμβαση, σύμφωνα με την οποία:
  • Η πλήρης νομική και οικονομική κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν (μαζί με κάθε δικαίωμα, όπως και για το δικαίωμα ψήφου των μετόχων) θαμεταβιβαστεί από την κυβέρνηση στο Ταμείο.
  • Η «μεταβίβαση» θα έχει «αμετάκλητο χαρακτήρα», δηλαδή υπάρχει ειδική ρήτρα που δεν επιτρέπει την αντιστροφή του εγκληματικού σχεδίου για απολύτως καμιά εταιρεία. Πρόκειται δηλαδή για ένα ιδιότυπο μόρφωμα για τη διασφάλιση των μεγαλοπιστωτών του κράτους.
  • Τα μέλη του ΔΣ και το προσωπικό του Ταμείου θα έχουν πλήρη κάλυψη για «ενέργειες που πραγματοποιούν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους». Εφτασαν στο απίστευτο σημείο να δεσμεύονται από τώρα ακόμη και για το αποτέλεσμα των σχετικών ψηφοφοριών στη Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει και πρόσθετη ρήτρα για το ότι η «Βουλή θα εγκρίνει τις πράξεις του ΔΣ και θα το απαλλάσσει από τις ευθύνες του, τουλάχιστον εξαμηνιαίως»!
Στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας αναμένεται να συζητηθούν ακόμα τα σχέδια κρατικής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα λεγόμενα «κρας τεστ» των ευρωπαϊκών τραπεζών και τα σχέδια κρατικής ενίσχυσης για όσες από αυτές αποτύχουν να περάσουν τον πήχη.
Συναντήσεις στη Βουλή
Στο μεταξύ, με θέμα το «μεσοπρόθεσμο» και την προώθηση των ανατροπών εντός και εκτός του εφαρμοστικού, ο Γ. Παπανδρέου είχε χτες διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης. Στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, ο Σταύρος Λαμπρινίδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές που είχε στο Βερολίνο και στη Βιέννη για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Ο ίδιος αναμένεται το επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσει νέες επισκέψεις σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συνεχίζοντας τα παζάρια για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας.
Οι οικονομικές εξελίξεις συζητήθηκαν και στη σύσκεψη που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος με τον πρωθυπουργό, με την παρουσία και του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη. Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου,παρουσία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Πρωτόπαππα, για το νέο νόμο - πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου