Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011

ΝΟΡΒΗΓΙΑ Μακελειό ρατσισμού που εκκολάφτηκε στο σύστημαΗ περίπτωση του 32χρονου εγκληματία είναι το αποτέλεσμα της έξαρσης του εθνικισμού και του αντικομμουνισμού
Ο θρήνος για τους δολοφονημένους νέους κυριαρχεί σε όλη τη Νορβηγία
ΟΣΛΟ.--
«Οι πράξεις μου ήταν μακάβριες, αλλά απαραίτητες» δήλωσε οΑντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, 32χρονος Νορβηγός, που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό τελικά 76 ανθρώπων (αρχικά είχε γίνει λόγος για 93 νεκρούς), κυρίως εφήβων, με τη βομβιστική επίθεση με ισχυρά εκρηκτικά στο κέντρο του Οσλο σε κυβερνητικά κτίρια και την ένοπλη επίθεση στο νησί Ουτόγια σε κατασκήνωση του κυβερνώντος «Εργατικού Κόμματος», όπου ντυμένος αστυνομικός εκτελούσε τους εφήβους. Ενα μακελειό σύμπτωμα του ρατσιστικού μίσους, του εθνικισμού και του αντικομμουνισμού, που δεν υπάρχει μόνο στο μυαλό αυτού του εγκληματία φασίστα, αλλά καλλιεργείται συστηματικά σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο και με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ, με συκοφάντηση του σοσιαλισμού και την ίδια στιγμή ανοχή ακόμα και θαυμασμό στους νεοφασίστες, ενώ ρατσιστικές δυνάμεις τύπου Λεπέν «σπρώχνονται» σε πολλές χώρες.
Ο δηλωμένος ρατσιστής αντικομμουνιστής Μπρέιβικ δεν «έπεσε από τον ουρανό». Είχε μάλιστα φτιάξει «μανιφέστο» 1.500 σελίδων όπου διακήρρυσε: «Πριν ξεκινήσουμε τη σταυροφορία μας, πρέπει να εκπληρώσουμε το καθήκον μας αποδεκατίζοντας τον πολιτιστικό μαρξισμό». Εκεί επίσης διακηρύσσει πως το μεγαλόπνοο πλάνο του είναι «η ανακατάληψη της Ευρώπης από μια συντηρητική επανάσταση», «η κάθαρσή της από το Ισλάμ και την κουλτούρα του μαρξισμού». Επίσης, αναφέρει ότι είναι μέλος του χριστιανικούτάγματος των Ναϊτών, που όπως λέει ανασυστάθηκε στο Λονδίνο το 2002, ενώ ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη αναφέρει ότι είναι δύο Βρετανοί, ένας Γάλλος, ένας Γερμανός, ένας Ολλανδός, ένας Ελληνας, ένας Ρώσος, ένας Νορβηγός και ένας Σέρβος, χωρίς όμως να τους κατονομάζει.
Σύμφωνα με τον νορβηγικό Τύπο, είχε διασυνδέσεις με ακροδεξιά και εθνικιστικά στοιχεία και υπήρξε μέχρι το 2006 μέλος του δεξιού - λαϊκιστικού κόμματος Fremskrittspartiet.
Χτες, ο Μπρέιβικ προσήχθη στο δικαστήριο, ενώ η διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου, όπως δήλωσαν οι νορβηγικές αρχές, να μη δοθεί βήμα στο δράστη ώστε να χρησιμοποιήσει το δικαστήριο για τις ρατσιστικές απόψεις του.
Στο μεταξύ, «συναγερμός» έχει σημάνει στην Ευρώπη και κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και στη Γερμανία και τη Βρετανία όπου ο δράστης φέρεται να είχε επαφές με νεοναζί.
Ο δικαστής Κιμ Χέγκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, ανακοίνωσε ότι διέταξε την προσωρινή κράτηση του 32χρονου Μπρέιβικ για διάστημα οκτώ εβδομάδων έως τη διεξαγωγή της δίκης, βάσει σχετικής εισήγησης της Εισαγγελίας ώστε να προετοιμαστεί το κατηγορητήριο. Ανέφερε δε ότι ο κρατούμενος ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι συνεργάστηκε με άλλους δύο «πυρήνες», γεγονός που απαιτεί διερεύνηση.
Χτες επίσης στο Οσλο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις καταδίκης του μακελειού, ενώ διατυπώνονται και διαμαρτυρίες για μη έγκαιρη παρέμβαση της αστυνομίας από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι δολοφονίες των νέων στο νησί κοντά στο Οσλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου