Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ Προώθηση των συμφερόντων σε πολλούς τομείς

Ευχαριστίες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις επεμβάσεις σε Λιβύη και Μέση Ανατολή
  • Ξεκάθαρες οι βλέψεις στο σκληρό ενεργειακό ανταγωνισμό
Από την εγκάρδια συνάντηση Κλίντον - Παπανδρέου
Eurokinissi
Η πρόσδεση της χώρας στο ιμπεριαλιστικό άρμα και η ταύτιση με τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών ώστε το ντόπιο κεφάλαιο να βγαίνει με λιγότερες απώλειες από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων αποτυπώθηκε ξεκάθαρα κατά την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χ. Κλίντοντο περασμένο διήμερο στην Αθήνα και τις συναντήσεις της με τους κυβερνητικούς αξιωματούχος και τον αρχηγό της ΝΔ.
Κατά τις συναντήσεις και τις επαφές της Αμερικανίδας Υπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Οικονομικών, η Αμερικανίδα υπουργός υποσχέθηκε «συμπαράσταση στην Ελλάδα για το πρόβλημα του χρέους» με αντάλλαγμα βέβαια τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για απόλυτη σύμπλευση της Ελλάδας με τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική, καθώς και την ενεργό της συμμετοχή στους πολεμικούς σχεδιασμούς που εξελίσσονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση άκουσε με «πολλή προσοχή», όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, τις αμερικανικές απαιτήσεις ενόψει της εκποίησης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας -ειδικά στον τομέα της Ενέργειας- που παρουσίασε αναλυτικά κατά τις συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Οικονομικών, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δημόσιες δηλώσεις της για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, η Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τη στυγνή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.
Οι αμερικανικές απαιτήσεις στην κούρσα του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε το ειδικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη δρομολογημένη διαδικασία εκποίησης της ελληνικής περιουσίας. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η Ουάσιγκτον σημειώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα αποδεχτεί την εν λευκώ διαχείριση αυτής της εκποίησης από τη Γερμανία. Το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επικεντρώνεται, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά κυρίως για γεωστρατηγικούς λόγους, στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα στην τύχη που επιφυλάσσεται στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ). Το ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ εξηγείται, καθώς μέσα από τον έλεγχο αυτής της εταιρείας, μπορεί να ελεγχθεί το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου στο οποίο μετέχει η Ελλάδα.
Οι ΗΠΑ, την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία, ανεπισήμως και με επίσημες τοποθετήσεις αρμόδιων υπουργών (για παράδειγμα κατά την επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα τον Απρίλη του 2006 και τη συνάντησή της με την τότε ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη) έχουν υπογραμμίσει ότι: Η Αμερική δε θεωρεί φιλική ενέργεια τη συμμετοχή της Ελλάδας στο νότιο δίκτυο αγωγών «South Stream») μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αυτή η αμερικανική θέση, η οποία παραμένει αναλλοίωτη, υποσκάπτεται σήμερα εξαιτίας της δυνατότητας που έχει αποκτήσει η Γερμανία, ως στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας στον τομέα της Ενέργειας, να επηρεάσει τη διαχείριση - και να αποφασίσει ποιος θα λάβει τι από τις δημόσιες επιχειρήσεις που θα ξεπουληθούν - της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι δυο μόλις μέρες πριν την έλευση της Κλίντον στην Αθήνα, υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ του ρωσικού γίγαντα «Gazprom» και της γερμανικής εταιρείας RWE για την κατασκευή και διαχείριση εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας που θα εφοδιάζονται με ρωσικό αέριο.
Η επικοινωνιακά θερμή ατμόσφαιρα που προβλήθηκε στους δέκτες των τηλεοράσεων, «ενδύθηκε» με τοποθετήσεις και από τις δύο πλευρές ότι οι «δύο χώρες μοιράζονται ίδιες αξίες και ιδανικά για τη δημοκρατία και την ελευθερία»... Η Χ. Κλίντον στις δηλώσεις υπογράμμισε τη βοήθεια που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και αναφέρθηκε με επαίνους τόσο για τη «φιλοξενία» στη βάση της Σούδας, για να συνεχίζεται η σφαγή του λιβυκού λαού, αλλά και στη λεγόμενη «συνεισφορά και υποστήριξη των δημοκρατικών μεταβάσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική», καθώς και στη φιλο-ισραηλινή στάση της και την απαγόρευση απόπλου πλοίων που στόχο είχαν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξη και συμπαράσταση της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση, χρησιμοποιώντας μεγάλα και ανέξοδα λόγια για την πίστη της στη δύναμη του ελληνικού λαού. Πάνω απ' όλα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πρόβαλε την πεποίθησή της ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Κατά τη συνάντηση που είχε η Χίλαρι Κλίντον με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την ανάγκη συνολικού και αποτελεσματικού πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, προκειμένου, όπως επισημάνθηκε, να δοθούν σαφή μηνύματα προς τις αγορές και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κερδοσκόποι. Η Κλίντον επανέλαβε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες του Ελληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, καθώς και στις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται.
«Ευχαριστούμε» -και πάλι- τις ΗΠΑ
Η Χίλαρι Κλίντον, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κάρολο Παπούλια, εξέφρασε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για έξοδο από την κρίση και την αισιοδοξία της για τις προοπτικές της χώρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τόσο την ίδια όσο και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη στήριξή τους και τις παρεμβάσεις τους στους Ευρωπαίους ηγέτες υπέρ της χώρας μας.
Από τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, ο τελευταίος επισήμανε: «Η αμερικανική υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι σημαντική μέσω του ΔΝΤ, όπου ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι καθοριστικός. Είναι σημαντική η υποστήριξη των ΗΠΑ επίσης και μέσω των διμερών επαφών που έχουν με όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης».
Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε, ακόμη, ότι η αμερικανική πλευρά είναι έτοιμη να βοηθήσει με συγκεκριμένες προτάσεις και προς την κατεύθυνση των επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου