Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

«ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ Νέα φοροεισπρακτική επέλαση της κυβέρνησης



Ενα νέο φοροεισπρακτικό σαφάρι για την είσπραξη των προστίμων από την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων από 20 έως 40 χρόνια πρόκειται να εγκαινιάσει από τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση, με στόχο την είσπραξη αρκετών δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες τους μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χτες από το υπουργικό συμβούλιο και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη.
Με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζεται περιβαλλοντική αδειοδότηση βιομηχανικών, τουριστικών, ενεργειακών και άλλων εγκαταστάσεων με όρους «fast track», ενώ παράλληλα παραδίδεται από το κράτος σε ιδιώτες τόσο ο έλεγχος των περιβαλλοντικών μελετών, όσο και ο έλεγχος της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από τους επιχειρηματίες κατά την περίοδο λειτουργίας των εγκαταστάσεων! Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του μεγάλου κεφαλαίου για αδειοδοτήσεις - εξπρές σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας των εργαζομένων, ενώ διευκολύνει το ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, προκειμένου τα μονοπώλια να εγκαταστήσουν σ' αυτήν τις κερδοφόρες επενδύσεις τους.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ρύθμιση για τα αυθαίρετα ισχύει για όσα έχουν ανεγερθεί έως τις 28 Απρίλη 2010, ενώ δεν ισχύει για όσα έχουν κατασκευαστεί μέσα σε δάση, ρέματα, αιγιαλό, αρχαιολογικούς και άλλους ευαίσθητους περιβαλλοντικά χώρους.
Τα αυθαίρετα κτίσματα διαχωρίζονται σε εντός σχεδίου, που θα μπορούν να «τακτοποιηθούν» για 40 χρόνια, και σε εκτός σχεδίου ή εκτός ορίου οικισμών, τα οποία θα μπορούν να τακτοποιηθούν για 20 χρόνια, εκτός αν ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο καθορισμός των χρήσεων γης στην περιοχή που βρίσκονται, οπότε, εάν το διατηρούμενο κτίριο εντάσσεται σε αυτό, τότε «τακτοποιείται» για άλλα 20 χρόνια (40 συνολικά). Επίσης, στα 40 χρόνια αυξάνεται η «τακτοποίηση» των εκτός σχεδίου αυθαιρέτων που κτίστηκαν σε μη άρτια οικόπεδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξαγοράσουν την αρτιότητα που τους λείπει με πρόσθετες εισφορές σε γη και χρήμα, πέρα από τα πρόστιμα.
Για τον υπολογισμό του προστίμου θα λαμβάνεται υπόψη η Τιμή Ζώνης με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως η ύπαρξη οικοδομικής άδειας ή όχι, αν το κτίσμα είναι σε εντός ή εκτός σχεδίου περιοχή, αν είναι κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ή κτίσμα άλλης χρήσης, ο τύπος της πολεοδομικής παράβασης, αν έχει πισίνα και υπό προϋποθέσεις, κάποια κοινωνικά κριτήρια.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αιτήσεις στις πολεοδομίες για την υπαγωγή στη ρύθμιση με ευθύνη δική τους και του μηχανικού θα μπορούν να υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέχρι τις 31 Δεκέμβρη, όπου θα πληρώσουν επιπλέον παράβολο 500, 1.000 ή 2.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος της αυθαίρετης κατασκευής.
Από 1 Γενάρη 2012 δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται ακίνητα, χωρίς υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και μηχανικού ότι μέσα σ' αυτό δεν περιλαμβάνονται αυθαίρετες κατασκευές, επίσης ενεργοποιείται η υπηρεσία κατεδαφίσεων που θα μπορεί να επιστρατεύει ιδιωτικά μηχανικά μέσα για το σκοπό αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου