Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Σε «θέση μάχης» ενάντια στις φιλο-παλαιστινιακές καμπάνιες

ΙΣΡΑΗΛ

Το Ισραήλ εντείνει τους ελέγχους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΘΗΝΑ.--
Εκατοντάδες αστυνομικοί, μέλη ειδικών δυνάμεων, ακόμη και συνοριοφύλακες, έχουν αναπτυχθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ ενόψει της αναμενόμενης άφιξης, από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μέχρι και το βράδυ, ακτιβιστών από την Ευρώπη που συμμετέχουν στην καμπάνια «Καλωσορίσατε στην Παλαιστίνη». Ο ισραηλινός Τύπος μιλά «για υπερβολές και υστερία που δεν κάνει καθόλου καλό στο Ισραήλ».
Επιπλέον, οι ισραηλινές αρχές έχουν αποστείλει στις αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες θα πετάξουν οι ακτιβιστές λίστες με «ανεπιθύμητους στο Ισραήλ επιβάτες», οι οποίοι εντοπίζονται στο αεροδρόμιο από το οποίο αναχωρούν και δεν τους επιτρέπεται να ανέβουν στο αεροπλάνο. Ηδη, το πρώτο τέτοιο περιστατικό καταγράφηκε στο «Σαρλ ντε Γκολ» στο Παρίσι, όπου οι υπεύθυνοι της αεροπορικής εταιρείας «Malev» εμπόδισαν την επιβίβαση 10 ανθρώπων. Κατά τη μαρτυρία τους, οι υπεύθυνοι της εταιρείας κρατούσαν στα χέρια τους τη λίστα με όλα τα ονόματα που έχουν στείλει οι ισραηλινές αρχές, τα οποία φέρονται να ξεπερνούν τα 400.
Οι εταιρείες «Lufthansa» και «Air Berlin» ανακοίνωσαν ότι επίσης έχουν λάβει σχετική λίστα. Βρετανικές εταιρείες, από την άλλη, υποστήριζαν ότι προς το παρόν δεν έχουν λάβει καμία λίστα.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές του «Καλωσορίσατε στην Παλαιστίνη», στόχος της καμπάνιας είναι για μία βδομάδα ξένοι ακτιβιστές να ζήσουν στη Δ. Οχθη, προκειμένου να αντιληφθούν τι σημαίνει κατοχή τραβώντας, ταυτόχρονα, την προσοχή της «διεθνούς κοινότητας» στο ζήτημα. Συμμετοχή στην εκστρατεία έχουν δηλώσει περίπου 600 άνθρωποι, εκ των οποίων αρκετοί είναι μεγάλης ηλικίας. Οι ισραηλινές αρχές, πάντως, έχουν, ήδη, προετοιμάσει χώρο κράτησης 80 ατόμων μέσα στο αεροδρόμιο, αλλά και φυλακές στο νότο της χώρας!
Η συγκεκριμένη καμπάνια διατείνεται ότι δε συνδέεται με την καμπάνια «Ενα Καράβι για τη Γάζα», της οποίας τα πλοία έχουν μπλοκαριστεί μετά από απόφαση απαγόρευσης απόπλου που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ελληνικά λιμάνια. Το τελευταίο πλοίο της εκστρατείας που δεν είχε εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα, τελικά υποχρεώθηκε, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των ακτιβιστών, να το πράξει προκειμένου να ανεφοδιαστεί. Ετσι, εγκλωβίστηκε στο λιμάνι της Σητείας από το Λιμενικό και το «Dignite al Karama» που είχε αποπλεύσει από την Κορσική.
Διαφωνίες στα πορίσματα του ΟΗΕ
Ολα αυτά συμβαίνουν, ενώ Ισραηλινοί και Τούρκοι διπλωμάτες, μετά από ένα μήνα εντατικών επαφών, απέτυχαν να συμφωνήσουν και έτσι δεν υπέγραψαν το πόρισμα του ΟΗΕ για το τι συνέβη πέρυσι, όταν Ισραηλινοί κομάντος επιβιβάστηκαν στο τουρκικό «Μάβι Μαρμαρά» που συμμετείχε σε ανάλογο στολίσκο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννιά άνθρωποι. Η τουρκική πλευρά επέμενε να ζητηθεί δημόσια συγνώμη από το Ισραήλ και το Ισραήλ αρνήθηκε μέχρι τελευταία στιγμή. Ετσι, δε θα υπάρχει κοινό πόρισμα.
Το Ισραήλ αντέδρασε και σε ένα άλλο πόρισμα, αυτό του ανώτατου αξιωματούχου του ΟΗΕ στο Λίβανο, Μάικλ Γουίλιαμς, ο οποίος κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για χρήση υπερβολικής βίας, απέναντι, κυρίως, σε Παλαιστίνιους που προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορά του με το Λίβανο, στις 15 Μάη, μέρα της «Νάκμπα», στο πλαίσιο διαδήλωσης. Ο Γουίλιαμς, αν και επιρρίπτει ευθύνες και στους διαδηλωτές, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια ελέγχου του πλήθους χωρίς να χυθεί αίμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 διαδηλωτές και να τραυματιστούν 11.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου