Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ Ασίγαστοι ανταγωνισμοί μπροστά στη χρεοκοπία


Ο επιμερισμός της ζημιάς και στους ιδιώτες είναι το βασικό αγκάθι στα παζάρια μεταξύ κρατών, τραπεζών και άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας
Σε ΕΕ και ΗΠΑ, οι δημοσιονομικοί κραδασμοί είναι απότοκο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Διέξοδος για το λαό είναι η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου
Eurokinissi
Εν μέσω ασίγαστων ανταγωνισμών ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, εντείνονται τα παζάρια με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες και αναβάλλεται, μέχρι νεωτέρας, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης. Η Κομισιόνδιευκρινίζει ότι η Σύνοδος Κορυφής, με θέμα την κρίση στην Ευρωζώνη θα πραγματοποιηθεί μόνο«την κατάλληλη στιγμή», όπως δηλώνει η εκπρόσωπος, Πία Αρενκίλντε.
Επικαλούμενο διπλωματική πηγή, το Γαλλικό Πρακτορείο υποστηρίζει πως «το πιθανότερο είναι η σύνοδος να πραγματοποιηθεί στην αρχή της ερχόμενης βδομάδας» και πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα. Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ,ξεκαθαρίζει ότι επιθυμεί να δοθεί γρήγορα λύση για την κρίση στην Ελλάδα, αλλά αυτή πρέπει να είναι εφαρμόσιμη και ότι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για τη σύγκληση μιας Συνόδου Κορυφής.
Η Ελενα Σαλγάδο, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, σημειώνει ότι τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν γρήγορα δράση για το ζήτημα της Ελλάδας, ώστε να προληφθεί μία μετάδοση σε άλλες χώρες. Οπως υπογραμμίζει, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη ζημιά από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία «δεν είναι καλή ιδέα»και σημειώνει ότι «η λύση πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο των μηχανισμών που ήδη υπάρχουν. Ολες οι χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κυρίως οι μεγάλες χώρες».
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μανουέλ Γκονζάλεζ - Παράμο, εκτιμά ότι η όποια λύση για την Ελλάδα περνάει μέσα από την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ενώ ο κοινοτικός επίτροπος, Κάρελ Ντε Γκουχτ, τονίζει ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφεθεί να χρεοκοπήσει» και συμπληρώνει: «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τραπέζι το θέμα της "εθελοντικής" συμμετοχής των τραπεζών. Είμαι πεπεισμένος ότι οι διαβουλεύσεις θα αποφέρουν καρπούς. Διότι ουδείς τολμά να διανοηθεί τις συνέπειες από μια ελληνική χρεοκοπία. Και ως εκ τούτου αυτή δεν πρόκειται να συμβεί».
Σύμφωνα, εξάλλου, με προβλέψεις της ΕΚΤ, ο λόγος του ελληνικού δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας θα κορυφωθεί στο επίπεδο του 161% το 2012, για να αποκλιμακωθεί στη συνέχεια, ενώ το 2020 θα αντιστοιχεί περίπου σε 127% του ΑΕΠ. Παράλληλα, η ΕΚΤ στην έκθεσή της επαναλαμβάνει την ανάγκη του κεφαλαίου να εφαρμόσει η Ελλάδα απαρέγκλιτα τα αντιλαϊκά μέτρα και τις αποκρατικοποιήσεις, ως όρο, δήθεν, για τη μείωση του χρέους.
Κορυφώνονται τα παζάρια
Στο πλαίσιο των κλιμακούμενων διαπραγματεύσεων για τον επιμερισμό της ζημιάς, χτες στη Ρώμη έγινε νέα συνάντηση τραπεζών με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο και τον Βιτόριο Γκρίλι, πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ίδια στιγμή, η «Barclays» θεωρεί απαραίτητη τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσω αναδιάρθρωσης, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου 2011.
«Θεωρούμε ότι μια διάσωση στην οποία η ΕΕ θα ανταλλάξει όλα τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε κυκλοφορία με τίτλους που θα φέρουν την εγγύηση της ΕΕ και επιτόκιο 3,5% περίπου θα μπορούσε να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της Ελλάδας (...) Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σενάριο της πλήρους διάσωσης, ως ύστατη λύση για την αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, αλλά θεωρούμε ότι εμπεριέχει πολιτικούς και νομικούς κινδύνους»,υποστηρίζει.
Σύμφωνα με τους «Financial Times Deutschland», η προτεινόμενη επαναγορά ομολόγων της Ελλάδας, θα οδηγήσει στην ανάγκη διεύρυνσης του πακέτου βοήθειας. Μέχρι τώρα γινόταν λόγος για 115 δισ. ευρώ, ωστόσο το δημοσίευμα εκτιμά ότι θα πρέπει να προστεθούν κάποιες δεκάδες δισ. ευρώ επιπλέον. Οι «Financial Times» θεωρούν απαραίτητο για τη διασφάλιση του αξιόχρεου της Ελλάδας ένα «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων έως και κατά 80%.
Την ίδια ώρα, τα μονοπώλια στρέφουν το βλέμμα τους στο μεγάλο φαγοπότι των αποκρατικοποιήσεων. Ο Φίλιπ Ρέσλερ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, τονίζει κυνικά ότι «έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις στήριξης για την ελληνική οικονομία. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει και οι γερμανικές επιχειρήσεις να αντλήσουν οφέλη από μια μελλοντική ανάπτυξη στην Ελλάδα».
Διαμάχη στις ΗΠΑ
Να υπάρξει συμφωνία απαίτησε την Τετάρτη ο Αμερικανός ΠρόεδροςΜπάρακ Ομπάμα από τους Ρεπουμπλικάνους σε ό,τι αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, που έχει φτάσει στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια (η Κίνα κατέχει σε ομόλογα πάνω από 1 τρισ. δολάρια). Ο Ομπάμα απείλησε ότι δεν υποχωρεί «ακόμα και αν αυτό είναι αρνητικό για την προεδρία του», προβάλλοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία ως τις 2 Αυγούστου, το αμερικανικό δημόσιο θα κηρύξει «παύση πληρωμών» και «χρεοκοπία».
Η «αντιπαράθεση» Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων (οι διαβουλεύσεις αναμένονταν να συνεχιστούν και χτες και τις επόμενες μέρες) εστιάζεται στο θέμα της φορολογίας, με τους πρώτους να δημαγωγούν για «δικαιότερη κατανομή των βαρών με φορολογία και των υψηλών εισοδημάτων» και τους Ρεπουμπλικάνους να απορρίπτουν μια τέτοια προοπτική. Πάντως, από κοινού οι δύο εταίροι στις πολιτείες ήδη συναινούν και πετσοκόβουν δικαιώματα των εργαζομένων.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, που είναι έκφραση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης στις ΗΠΑ, εκδηλώνονται και οι αντιδράσεις των «οίκων αξιολόγησης». Η Moody's προειδοποίησε πως θα εξετάσει εντός των προσεχών εβδομάδων την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ. Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε χτες και ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης «Dagong» και επίσημα η Κίνα ζητά να υπάρξει υπεύθυνη στάση για να εξασφαλιστούν οι επενδυτές, δηλαδή οι κάτοχοι ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου