Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ Στήνουν στο απόσπασμα και τον κατώτερο μισθό

Σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία, μεθοδεύουν την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
Το χτύπημα που μεθοδεύουν στην ΕΓΣΣΕ είναι συνέχεια της επίθεσης στις κλαδικές συμβάσεις και πρέπει να απαντηθεί με πόλεμο από τους εργαζόμενους και το λαό
Νέο συντριπτικό πλήγμα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα επιχειρούν κυβέρνηση, τρόικα και πλουτοκρατία, βάζοντας αυτή τη φορά ευθέως ζήτημα κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) . Μόλις μία μέρα μετά το «κρέμασμα» των δημοσίων υπαλλήλων, με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, κατ' απαίτηση των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων και συνολικά της πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση βάζει μπροστά το σχέδιο για κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, δηλαδή την κατάργηση του κατώτερου μισθού (751 ευρώ μεικτά σήμερα), των ελάχιστων παροχών και όσων θεσμικών προβλέπει η Εθνική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Η κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που τέθηκε στη χτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σχεδιάζεται να προέλθει ως αποτέλεσμα «διαλόγου» των κοινωνικών εταίρων, διαφορετικά θα επιβληθεί με νόμο. Αργά χτες βράδυ, πηγές του υπουργείου Εργασίας εμφανίζονταν να αιφνιδιάζονται δήθεν από την εξέλιξη και για να ελιχθούν διέρρεαν ότι το ζήτημα τέθηκε από την τρόικα και ότι ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Κουτρουμάνης, δεσμεύτηκε να το μεταφέρει στον πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ωστόσο, τα απανωτά χτυπήματα που δέχτηκαν με νόμους της κυβέρνησης οι κλαδικές συμβάσεις, οι διαδοχικές εξαιρέσεις νέων εργαζομένων από τη Συλλογική Σύμβαση και η νομοθεσία για τις επιχειρησιακές Συμβάσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κατάργηση της ΕΓΣΣΕ είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, που τώρα μελετάει σε συνεργασία με την τρόικα τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να την προωθήσουν, ενσωματώνοντας τις λαϊκές αντιδράσεις που αναμένεται να είναι σφοδρές.
Αυτό επιβεβαίωσε αργά χτες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας σε δήλωσή του σχετικά με το ζήτημα: «Η κυβέρνηση εξετάζει κάθε παράγοντα πουεπηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνουμε συνεχώς τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στη βάση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τα χαμηλά εισοδήματα και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα μέσα από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών».
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει θέμα κατάργησης της ΕΓΣΣΕ. Από αυτή τη σκοπιά, μόνο σαν προκλητική δημαγωγία μπορεί να εκληφθεί η δήλωση του Γ. Παπανδρέου, όταν ενημερώθηκε από τον Γ. Κουτρουμάνη για τις συζητήσεις με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Κεντρική Μακεδονία, με τους οποίους συναντιόταν εκείνη την ώρα, ότι «στην Ελλάδα έχουμε Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θεσμούς που προστατεύουν τους εργαζόμενους, δεν είμαστε "Ινδία" και ούτε πρόκειται να γίνουμε».
Γενικευμένο σάρωμα
Εκτός από την ΕΓΣΣΕ, σχεδιάζεται η απαγόρευση της επέκτασης των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για 3 ολόκληρα χρόνια, για όσους εργαζόμενους και επιχειρήσεις δεν καλύπτονται από την υπογραφή της, ενώ ταυτόχρονα θα διευκολύνονται οι εργοδότες να υπογράφονται οι «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις», δίνοντας τη δυνατότητα να τις υπογράφουν όχι με τα σωματεία αλλά με «ενώσεις» όπου θα εκπροσωπούνται τα 3/5 των εργαζομένων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από το χτύπημα στις κλαδικές συμβάσεις, μόνο τους 20 τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση αύξησε τον αριθμό των μαζικών απολύσεων, μείωσε τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, μείωσε τις αμοιβές των υπερωριών, διευκόλυνε την εκ περιτροπής εργασία, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αύξησε τη δοκιμαστική περίοδο από δύο μήνες σε ένα χρόνο, για να μπορούν να απολύουν οι εργοδότες χωρίς να αποζημιώνουν τους εργαζόμενους, ενίσχυσε τη μερική απασχόληση, δηλαδή το μισό μεροκάματο. Με άλλα λόγια, άνοιξε ήδη το δρόμο για το χτύπημα των μισθών και τώρα κλιμακώνει την επίθεση με κατάργηση και του κατώτερου μεροκάματου και όλων των δικαιωμάτων που κατοχυρώνει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου