Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Νέα δεδομένα στους ανταγωνισμούς



Αναβαθμίζει τη στρατιωτική παρουσία της η Ρωσία. Επανέρχεται η συζήτηση για κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ακτές της Γάζας
Νέα δεδομένα στην περιοχή δημιουργεί η αναβάθμιση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αν. Μεσόγειο
Motion Team
Στον ΟΗΕ στρέφεται τώρα η Τουρκία, στο πλαίσιο της προσπάθειας να σταματήσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ. Το ζήτημα επιχειρείται να παρουσιαστεί ως διακρατική διαφορά και να παραπεμφθεί σε επιδιαιτησία.
Νέα δεδομένα στους ανταγωνισμούς προσθέτει και η ανακίνηση του θέματος με τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στα ανοιχτά των ακτών της Γάζας, στα χωρικά ύδατα των παλαιστινιακών εδαφών. Το ζήτημα επαναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ», υπενθυμίζοντας ότι τα κοιτάσματα είχε εντοπίσει η βρετανική εταιρεία British Gas Group. Τα ευρήματα κάνουν λόγο για κοιτάσματα τουλάχιστον 1,4 τρισεκατομμυρίων κ.μ., αξίας τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων, λιγότερο από 20 μίλια από την ακτή της Γάζας.
Η βρετανική εταιρεία, σε συνεργασία με τη λιβανική (κυρίως παλαιστινιακών κεφαλαίων) εταιρεία υποδομών CCC, που εδρεύει στην Αθήνα, είχαν από το 1999 υπογράψει συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή για να αναλάβουν τα δικαιώματα εξόρυξης των κοιτασμάτων. Η εξέλιξη δεν ικανοποίησε το Ισραήλ, το οποίο έκανε ό,τι μπορούσε για να παρακωλύσει τη συγκεκριμένη ενέργεια, επιβάλλοντας μεταξύ άλλων και αυστηρό εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας.
Η βρετανική εταιρεία φέρεται να προσπάθησε να έρθει σε συμφωνία με το Ισραήλ για συνεργασία στην εξόρυξη και εκμετάλλευση των παλαιστινιακών φυσικών πόρων. Οι προσπάθειες ναυάγησαν και η βρετανική εταιρεία έκλεισε την αντιπροσωπεία της στο Ισραήλ το 2008. Κατά τη γερμανική εφημερίδα, η ύπαρξη των κοιτασμάτων αυτών δεν είναι διόλου άσχετη με το «ξαφνικό» ενδιαφέρον που από τα τέλη του 2008 και μετά δείχνει η τουρκική ηγεσία για το Παλαιστινιακό.
Αναβαθμισμένο ρόλο στους ανταγωνισμούς διεκδικεί τώρα και η Ρωσία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να στείλει πέντε πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων και ένα αεροπλανοφόρο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή μεταξύ Συρίας και Κύπρου. Το Κρεμλίνο δικαιολογεί την αποστολή ως στήριξη στη Συρία, ωστόσο το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τα κυπριακά κοιτάσματα είναι γνωστό, μπροστά και στις νέες αδειοδοτήσεις για έρευνες σε κυπριακά θαλάσσια «οικόπεδα».
Οι ΗΠΑ, μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, που επικροτούσε την πρόταση του ΟΗΕ για «μεσολάβηση στη διανομή των εσόδων», χτες ανασκεύασαν τη θέση τους. Η ίδια όμως απέφυγε να πάρει θέση επί των τουρκικών απειλών, επιμένοντας στην πολιτική ίσων αποστάσεων. Για παρερμηνεία των δηλώσεών του έκανε λόγο και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς, αναφορικά με την τηλεφωνική συνομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του.
Το τουρκικό επιτελείο στρατού διέψευσε χτες ως «εξωπραγματικές» πληροφορίες που αναφέρονταν σε παρενοχλήσεις του «Πίρι Ρέις» από ισραηλινά μαχητικά. Παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Τουρκία διέψευσε και η Λευκωσία. Ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει, επί του παρόντος, καμία πολιτική απόφαση να δοθεί άδεια σε πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ομιλία του, τέλος, για τη σημερινή επέτειο για τα 51 χρόνια της Κυπριακής ανεξαρτησίας από τη Βρετανία, ο Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τις προσπάθειες διασύνδεσης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού με τις έρευνες στην ΑΟΖ, ως «προφάσεις εν αμαρτίαις» από την πλευρά του ψευδοκράτους και της Τουρκίας. Τα ίδια επανέλαβε και σε διάγγελμά του χτες βράδυ. Σε ανακοίνωσή για την επέτειο, το ΑΚΕΛ τονίζει ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε επανάληψη φαινομένων που οδήγησαν στην καταστροφή του 1974».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου