Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Αστυνομοκρατία και καταστολή

Εριξαν χημικά ακόμα και μέσα στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα όπου υπήρχαν εργαζόμενοι, επιβάτες και συγκεντρωμένοι που προσπαθούσαν να προστατευθούν
Eurokinissi
Με αστυνομοκρατία, καταστολή και βία απάντησε η κυβέρνηση στις χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις. Από νωρίς το πρωί το κέντρο της Αθήνας ζώστηκε από ασφαλίτες και ΜΑΤ. Περίπου στη 1 το μεσημέρι σημειώθηκαν τα πρώτα επεισόδια, με την αστυνομία να ρίχνει χημικά για να απωθήσει μαθητές στα λουλουδάδικα στη Βουλή. Γύρω στις 2 μ.μ. τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, στην Κ. Σερβίας, αλλά και πάνω στην πλατεία, πετώντας χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Ξεκίνησαν οι προσαγωγές. Εκτυλίχτηκαν σκηνές όπως αστυνομικοί να σέρνουν πεσμένο στο οδόστρωμα έναν νεαρό στο ύψος της Μ. Βρετανίας επί της Πανεπιστημίου. Επίθεση εναντίον του πλήθους έγινε και στο δρομάκι της Οθωνος.
Συνταξιούχοι, μαθητές, χιλιάδες εργαζόμενοι έσκασαν κυριολεκτικά από τα χημικά που έριχναν τα ΜΑΤ μέχρι και κάτω στην είσοδο του σταθμού του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος. Ο πρόεδρος των εργαζόμενων του μετρό έκανε δημόσια καταγγελία ότι τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών εντός του σταθμού. Ανακοίνωση της ΓΑΔΑ επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μιλώντας για «ομάδες ατόμων» που «εισήλθαν στους χώρους εκδοτηρίων και στις αποβάθρες του μετρό όπου αφαίρεσαν πυροσβεστήρες και στη συνέχεια εκτόξευαν το περιεχόμενό τους προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στα πεζοδρόμια της οδού Αμαλίας». Ερασιτεχνικά βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν άνδρες των ΜΑΤ να έχουν κατέβει τα σκαλιά μέχρι μέσα στο σταθμό, υπάρχουν και καταγγελίες ότι αστυνομικός πέταξε κάτω από τη σκάλα διαδηλωτή, άλλοι διαδηλωτές να έχουν χτυπηθεί με τα γκλομπ. Γενικά περί τις 3.30 μ.μ. τα ΜΑΤ διεξήγαγαν κανονική επιχείρηση «εκκαθάρισης» της πλατείας από κάθε διαδηλωτή.
Από την επίθεση των ΜΑΤ στο σταθμό του Μετρό
Eurokinissi
Μισή ώρα αργότερα στήθηκαν περιμετρικά της πλατείας, στην κάτω πλευρά της εμφανίστηκαν και δικυκλιστές της εξίσου διαβόητης ομάδας «Δέλτα». Επιτέθηκαν ξανά εναντίον όσων ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία. Επίσης χτύπησαν δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ στο πάνω μέρος της πλατείας. Μάλιστα χτυπήθηκε με ασπίδα αστυνομικού γυναίκα φωτορεπόρτερ γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων για να μην καταγράψει βιαιοπραγίες εκ μέρους τους, με αποτέλεσμα να χάσει ένα δόντι. Το περιστατικό ουσιαστικά επιβεβαιώνεται από την ΓΑΔΑ, καθώς σε άλλη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «διατάχθηκε έρευνα, προκειμένου να εξεταστούν καταγγελίες σχετικά με βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών σε βάρος ομάδας δημοσιογράφων, σήμερα το απόγευμα στο Σύνταγμα». Η αστυνομία έκανε 15 προσαγωγές, εκ των οποίων οι δέκα έγιναν συλλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου