Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Μέτρα «στάχτη στα μάτια» από τον Ομπάμα



Οι άστεγοι στις ΗΠΑ πολλαπλασιάζονται καθώς πολλοί άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Τη μέθοδο του «κουρέματος», καθώς φαίνεται, υιοθετεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μέθοδο που την παρουσιάζει φυσικά ως μέτρα για την ανακούφιση των καταχρεωμένων νοικοκυριών και φοιτητών, μέτρα που εντάσσονται στο υποτιθέμενο «πακέτο πρωτοβουλιών για την τόνωση της οικονομίας», που δεν χρειάζονται την έγκριση του Κογκρέσου, αναμένεται να παρουσιάσει αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Καταρχήν, για τα στεγαστικά δάνεια με δηλώσεις του από το Λας Βέγκας της πολιτείας Νεβάδα, όπου έχουν καταποντιστεί οι τιμές ακινήτων τα τελευταία χρόνια, τη Δευτέρα ο Ομπάμα ανακοίνωσε το σχέδιο των ομοσπονδιακών αρχών να βοηθήσουν ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων να μειώσουν τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, έτσι ώστε να αποφύγουν κατάσχεση του σπιτιού τους από τις τράπεζες. Το εν λόγω σχέδιο θα διευκολύνει τη μετατροπή των στεγαστικών δανείων σε άλλα με μικρότερο επιτόκιο και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Ωστόσο, όρος για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώνουν κανονικά μέχρι σήμερα το δάνειό τους, γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες οφειλέτες, για τους οποίους οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες κατάσχεσης, ρίχνονται στον Καιάδα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν πρόκειται να ενταχθούν σε αυτό περίπου 11 εκατομμύρια Αμερικανοί που καθυστερούν τις δόσεις και έχουν φτάσει να οφείλουν, με τους τόκους υπερημερίας, ποσά σχεδόν διπλάσια από την αξία του σπιτιού τους, καθώς και ακόμη 6 εκατομμύρια Αμερικανών που ήδη βρίσκονται στα πρόθυρα κατάσχεσης. Εξάλλου η πρωτοβουλία αυτή δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο παρά μερική επέκταση του ήδη υφιστάμενου ομοσπονδιακού προγράμματος για την «επαναδιαπραγμάτευση των δανείων».
Αναλόγου περιεχόμενου μέτρο «στάχτη στα μάτια», είναι αυτό που ανακοίνωσε ο Ομπάμα για τα φοιτητικά δάνεια, από την πολιτεία του Κολοράντο. Ενα ζήτημα που δείχνει το βαθιά ταξικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος, όπου οι φοιτητές από λαϊκά κυρίως στρώματα παίρνουν δάνειο για να σπουδάσουν και έπειτα καλούνται να ξεπληρώσουν όσο εργάζονται... αν εργάζονται. Το μέτρο υποτίθεται «διευκολύνει» τους απόφοιτους να θέσουν ανώτατο όριο πληρωμών των δανείων τους ίσο με το 10% των αποδοχών τους, μέτρο το οποίο αρχικά επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2014, αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή δύο χρόνια νωρίτερα. Επίσης προβλέπεται η «ενοποίηση» των δανείων των φοιτητών ώστε να μην έχουν να πληρώνουν πολλούς οφειλέτες κάθε μήνα...
  • Μπορεί η αστυνομία να διέλυσε την κατάληψη της «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», αλλά η βία την οποία άσκησε και άφησε πολύ βαριά τραυματισμένο - βαρύτατο τραύμα στο κεφάλι από δακρυγόνο - έχει προκαλέσει έκρηξη της οργής στο Οκλαντ. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται ενόσω ο 24χρονος Σκοτ Ολσεον συνεχίζει να νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, ενώ συνδικάτα και οργανώσεις καλούν τη Δευτέρα σε γενική απεργία στο Οκλαντ του Σαν Φρανσίσκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου