Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Βγάζουν τα λυσσακά τους για τα μονοπώλια



Εξαφανίζουν το αφορολόγητο, σμπαραλιάζουν ολόκληρη την γκάμα με τις «φοροελαφρύνσεις» των λαϊκών νοικοκυριών. Μαζεύουν φόρους από την απόλυτη φτώχεια. «Αντικειμενικά» χαράτσια πάνω σε ανύπαρκτες λαϊκές καταναλώσεις
Μέσα από τα τρίσβαθα, αξεπέραστα αδιέξοδα της εγκληματικής πολιτικής τους, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, στην κυριολεξία, έρχεται να «βγάλει τα λυσσακά του» απέναντι στους εργάτες, στον «εχθρό λαό». Η παραπέρα σφοδρή κλιμάκωση, οι ομοβροντίες από τα νέα κάθε είδους και με αναδρομική ισχύ χαράτσια, έρχονται να γονατίσουν το λαό, για να ισοπεδώσουν ολόκληρη τη γκάμα της ανθρώπινης ζωής. Το αρχικό μνημόνιο, στη συνέχεια οι διάφορες «επικαιροποιήσεις», το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και οι διάφοροι «εφαρμοστικοί νόμοι» τους ωχριούν μπροστά σε αυτά που ετοιμάζονται να κατακρεουργήσουν στο βωμό και για τη σωτηρία των μονοπωλίων.
Την Πέμπτη που μας πέρασε κατέθεσαν στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπου μαζί με όλα τα άλλα, βάζουν «τεκμήρια εισοδήματος» ακόμη και για ανύπαρκτες λαϊκές καταναλώσεις, δηλαδή μέχρι και για τα απούλητα εμπορεύματα των καπιταλιστών, για αυτά που τους έχουν ξεμείνει στο ράφι. Για κάθε εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ υπολογίζουν καταναλώσεις στο 25% του εισοδήματος, και στη συνέχεια πάνω στα ποσά που τους «λείπουν» βάζουν το χαράτσι στο 10%!
Με το αντεργατικό τερατούργημα, τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου, μισθωτών συνταξιούχων αυτοαπασχολούμενων, αγροτών στα 5.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ) έρχονται να μαζέψουν φόρους από την απόλυτη φτώχεια, από λαϊκά νοικοκυριά που τα έχουν αναγκάσει να ζουν με «εισόδημα» κάτω και από τα 360 ευρώ το μήνα, χαμηλότερα και από τα 12 ευρώ τη μέρα! Ερχονται τώρα να σμπαραλιάσουν και τις όποιες «φοροελαφρύνσεις» για τις κάθε είδους δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών.
Η κυβέρνηση έφτασε μάλιστα στο σημείο να αποφασίσει τη φορολόγηση των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροί ΕΒΕ, κατά παράβαση κάθε λογικής και σε πρόκληση των προβλημάτων που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζει η άλλοτε ...ραχοκοκαλιά για το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τώρα κάθε υποχρεωτική πληρωμή προς τα ασφαλιστικά ταμεία αφαιρείται, όπως είναι απόλυτα λογικό και δίκαιο, από τα εισοδήματα, αφού στην πραγματικότητα δεν αποτελεί εισόδημα που μπορεί να αξιοποιήσει ο φορολογούμενος. Αντί γι΄ αυτό, από το φορολογητέο εισόδημα θα αφαιρείται μόνο το 10% των εισφορών αυτών και για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ. Το ίδιο θα ισχύει στο εξής και για εργαζόμενους που από μόνοι τους καταβάλουν εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία.
Με γενική κατεύθυνση την καρατόμηση της έκπτωσης φόρου σε 10% (από 20%) αρπάζουν πρόσθετα χαράτσια και από τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών για:
  • Νοίκια: Μέχρι τώρα έδιναν «έκπτωση φόρου» στα 240 ευρώ. Τώρα την καρατομούν στα 100 ευρώ, μαζεύοντας δηλαδή πρόσθετα χαράτσια από 140 ευρώ από κάθε λαϊκό νοικοκυριό που μένει στο νοίκι. Καταργούν ολοκληρωτικά κάθε «ελάφρυνση» σε όσους παίρνουν στεγαστικό επίδομα, επίσης στα νοικοκυριά που έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Το αντίστοιχο ισχύει και για τα νοίκια παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη
  • Για τα φροντιστήρια των παιδιών η παρεχόμενη έκπτωση μπορεί να φτάσει το πολύ στα 100 ευρώ από 240 ευρώ μέχρι σήμερα.
  • Από κάθε οικογένεια που μένει στο νοίκι και με 1 παιδί στο φροντιστήριο - αποκλειστικά και μόνο για αυτές τις 2 κατηγορίες δαπανών - αρπάζουν από 280 ευρώ (από 140 ευρώ για τη δαπάνη ενοικίου και άλλα τόσα για τα δίδακτρα).
  • Τόκοι στεγαστικών δανείων: Αναγνωρίζουν έκπτωση φόρου 10% στους τόκους για α' κατοικία, από 20% για τα δάνεια μετά το 2003 και έναντι έκπτωσης για ολόκληρο το ποσό από το εισόδημα για τα παλαιότερα δάνεια.
  • Οι δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη υπολογίζονται στο 10% από το φόρο (και μέχρι 1.500 ευρώ) έναντι αφαίρεσης ολόκληρου του ποσού από το εισόδημα
  • Στο μισό κόβεται η ελάφρυνση για ασφάλιστρα ζωής, ασθένειας κ.ά. (μέχρι 120 ευρώ για άγαμο και στα 240 για τους συζύγους (από 240 και 480 ευρώ)
  • Για τις υποχρεωτικές εισφορές επαγγελματοβιοτεχνών σε ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ κ.ά.) αναγνωρίζουν προς έκπτωση φόρου το 10% της δαπάνης από το φόρο έναντι αφαίρεσης ολόκληρου του ποσού από το εισόδημα μέχρι σήμερα
  • Η διατροφή λόγω διαζυγίου (10%) μπορεί να φτάσει μέχρι 1.500 ευρώ (από 3.000 ευρώ)
Τρία παραδείγματα
Πρώτο: Φορολογούμενος που πέρσι είχε εισόδημα 18.000 ευρώ και η σύζυγός του 8.000 ευρώ, κατοικούσαν, με το παιδί τους σε σπίτι 90 τετραγωνικών μέτρων στην Καλλιθέα και προσκόμισαν αποδείξεις ύψους 8.500 ευρώ, πλήρωσε φόρο 557,69 ευρώ.
Το ίδιο ακριβώς ζευγάρι, με τα ίδια ακριβώς εισοδήματα, φέτος θα πληρώσει:
1) Φόρο εισοδήματος 2.200 ευρώ, ο σύζυγος 1.900 ευρώ και η σύζυγος 300 ευρώ.
2) Εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της φορολογικής έκπτωσης για το παιδί θα επιβαρυνθούν πρόσθετα με 320 ευρώ.
3) Για το χαράτσι που βάφτισαν «εισφορά αλληλεγγύης», ο σύζυγος θα πληρώσει 180 ευρώ.
4) Για το άλλο το χαράτσι, που ονόμασαν «τέλος ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου», 6 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή 540 ευρώ.
Μια πρόσθεση και χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε τα κόλπα που τελικά θα εισαγάγει η κυβέρνηση για τις αποδείξεις, το συγκεκριμένο ζευγάρι, χωρίς να αυξηθεί το εισόδημά τους έστω και ένα ευρώ, στη θέση των άμεσων φόρων των 557 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν 3.240 ευρώ!!!
Δεύτερο: Φορολογούμενος που είχε εισόδημα 16.000 ευρώ και η σύζυγός του 12.000 ευρώ, κατοικούσαν, με τα δύο παιδιά τους, σε σπίτι 80 τετραγωνικών στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης και προσκόμισαν αποδείξεις ύψους 12.000 ευρώ. Δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο.
Το ίδιο ακριβώς ζευγάρι, με τα ίδια ακριβώς εισοδήματα, φέτος θα πληρώσει:
1) Φόρο εισοδήματος 2.120 ευρώ, ο σύζυγος 1.420 ευρώ και η σύζυγος 700 ευρώ.
2) Εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της φορολογικής έκπτωσης για το παιδί θα επιβαρυνθούν πρόσθετα με 400 ευρώ.
3) Για «εισφορά αλληλεγγύης» ο σύζυγος θα πληρώσει 160 ευρώ.
4) Για «τέλος ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου», 5 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή 400 ευρώ, τα οποία, λόγω ηλικίας του ακινήτου, προσαυξάνονται κατά 20% και άρα θα πληρώσουν 480 ευρώ.
Η συνολική επιβάρυνση της συγκεκριμένης οικογένειας, λόγω των άμεσων φορολογικών μέτρων, θα είναι της τάξης των 3.160 ευρώ!!!
Τρίτο: Φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ και άνεργη σύζυγο, που κατοικούν στου Ζωγράφου, σε σπίτι 90 τετραγωνικών, που απέκτησαν με στεγαστικό δάνειο, έχοντας πληρώσει τόκους για στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας 4.500 ευρώ και προσκομίζοντας αποδείξεις 8.000 ευρώ, πλήρωσαν φόρο 75 ευρώ.
Για φέτος, που καταργούνται οι φοροεκπτώσεις για στεγαστικά δάνεια και η επιστροφή φόρου για αποδείξεις αγορών, το συγκεκριμένο ζευγάρι θα επιβαρυνθεί:
1) Με φόρο εισοδήματος 2.380 ευρώ.
2) Για «εισφορά αλληλεγγύης» ο σύζυγος θα πληρώσει 160 ευρώ.
3) Για «τέλος ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου», 6 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή 540 ευρώ.
Η επιβάρυνση είναι της τάξης των 3.345 ευρώ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Ανδέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου