Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

«Ταφόπλακα» στις συμβάσεις - «μαχαίρι» στις επικουρικές



«
Ταφόπλακα» στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και στα δικαιώματα που αυτές κατοχυρώνουν και πρωτίστως στους μισθούς και στα μεροκάματα, βάζει η κυβέρνηση με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη. Με την τροπολογία λύνονται τα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου να επιβάλει επιχειρησιακές συμβάσεις στα μέτρα του και με μισθούς πολύ κάτω από αυτές που έχουν κατοχυρωθεί σήμερα με κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις.
Συγκεκριμένα στην τροπολογία προβλέπεται ότι«η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση Συρροής με ομοιοεπαγγελματική ή κλαδική συλλογική σύμβαση...».
Η μείωση των μισθών μπορεί να φτάσει - και αυτό προς το παρόν - μέχρι το επίπεδο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Δηλαδή η μείωση μπορεί να ανέλθει στο 20% και 30%, όσο δηλαδή βρίσκονται πάνω από την Εθνική Γενική, αλλά και να καταργηθούν όροι και δικαιώματα των εργαζομένων που κατοχυρώνονται με την κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική σύμβαση. Τέτοιες συμβάσεις μπορούν να υπογράφονται σε οποιαδήποτε επιχείρηση και να καταργούνται με μια μονοκοντυλιά τα εργατικά δικαιώματα.
Μάλιστα, όπου δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, οι εργοδότες μπορούν να συστήνουν βραχύβιες «ενώσεις προσώπων» με τα 3/5 των εργαζομένων της επιχείρησης, μόνο και μόνο για να επιβάλλονται τέτοιες επιχειρησιακές συμβάσεις. Και επειδή σύμφωνα με τον 1264/1982 τέτοιες ενώσεις προσώπων μπορούν να γίνονται ακόμα και με 10 εργαζόμενους, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε όλες τις επιχειρήσεις άνω των 16 ατόμων, οι εργοδότες μπορούν να επιβάλουν τους μισθούς, τα μεροκάματα και τους όρους εργασίας που επιθυμούν καταργώντας τις κλαδικές συμβάσεις. Είναι, δε, τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να συσταθούν σωματεία «μαϊμούδες» και «ενώσεις προσώπων» μιας χρήσης, που αλλάζει τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και μέσα σε 10 μέρες από την αίτηση ορίζεται υποχρεωτικά η συζήτηση και επί τόπου το δικαστήριο πρέπει να αποφασίζει τη σύστασή τους.
Με το ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου η κυβέρνηση αναστέλλει τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων τουλάχιστον για δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και εκεί που τα συνδικάτα καταφέρνουν με την πάλη τους να υπογράφουν κλαδική σύμβαση, αυτή θα καλύπτει μόνο τις επιχειρήσεις - και κατ' επέκταση τους εργαζόμενους - που αντιπροσωπεύονται στη διαπραγμάτευση και όχι ολόκληρο τον κλάδο. Η παρέμβαση αυτή θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε μια κατάσταση όπου τα συνδικάτα θα «ψάχνουν» να βρουν εργοδοτική οργάνωση για να συνάψουν σύμβαση! Και σε κάθε περίπτωση θα ενισχύσει την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, που έτσι και αλλιώς επιδεικνύει με απροκάλυπτο τρόπο τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, η κυβέρνηση καταργεί και τη ρήτρα της «ευνοϊκότερης ρύθμισης», γεγονός που απογυμνώνει τον εργαζόμενο από κάθε συλλογική προστασία που προβλέπουν οι συμβάσεις και επί της ουσίας ανοίγει το δρόμο για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στις οποίες θα προσφεύγουν οι εργοδότες.
Ετσι παρά τους θεατρινισμούς ότι «δε θα γίνουμε Ινδία», η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην εγκαθίδρυση του εργασιακού Μεσαίωνα. Η κατάργηση και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης.
Αλλωστε η βάση για την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης έχει μπει. Με το νόμο 3845/2010 στο άρθρο 2 ρητά προβλέπεται ότι «οι όροι των Ομοιοεπαγγελματικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και οι όροι των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας...».
Η επιβολή των επιχειρησιακών και η κατάργηση των κλαδικών είναι το βήμα πριν την επιχείρηση κατάργησης και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που ας σημειωθεί ότι και αυτή δεν ισχύει για νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.
Περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ
Ταυτόχρονα, με τους μισθούς η κυβέρνηση χτυπά ξανά και τις συντάξεις, επιβάλλοντας μεγάλες περικοπές στις επικουρικές και στα εφάπαξ. Ετσι από 1η Νοέμβρη και μετά, στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) το τμήμα της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που υπερβαίνει το ποσό των 150 ευρώ, μειώνεται κατά ποσοστό 30%. Τολμά, δηλαδή, να κόψει από συντάξεις των 200 και 300 ευρώ, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους στην εξαθλίωση.
Αντίστοιχα μειώνει κατά 15% στο σύνολο της επικουρικής σύνταξης του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και των τομέων ΤΑΠ - ΟΤΕ, ΤΕΑΠ - ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ - ΕΤΒΑ, του ΤΑΥΤΕΚΩ, καθώς και στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη. Ειδικά για τις επικουρικές του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων η μείωση ανέρχεται στο 20% και για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 500 ευρώ η μείωση θα είναι 50%.
Ακόμα, από 1η Νοέμβρη μειώνεται κατά 20% η κύρια σύνταξη των συνταξιούχων άνω των 55, για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ και κατά 40% το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ όσων δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του.
Μειώσεις επιβάλλονται και στις εφάπαξ παροχές ορισμένων Ταμείων ως εξής:
  • Στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), που εξήλθαν της υπηρεσίας μέσα στο 2010 (από 1/1/2010 μέχρι και την 31/12/2010), το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται κατά ποσοστό 15% και σε αυτούς που υπέβαλαν αίτηση το 2011 και δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ κατά 20%.
  • Στους ασφαλισμένους του προσωπικού της ΔΕΗ η μείωση για αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση το εφάπαξ μειώνεται κατά 25% και για το 2011 κατά 30%.
  • Κατά 30% μειώνεται και το εφάπαξ βοήθημα των ασφαλισμένων στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ, που εξήλθαν ή θα εξέλθουν της υπηρεσίας από 1/8/2011 και μετά, εφόσον δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του βοηθήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου