Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ Ανυπέρβλητα τα αδιέξοδα του καπιταλισμού και της αστικής διαχείρισης



Φαύλος κύκλος οι εκβιασμοί και τα μέτρα, στο φόντο σεναρίων για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Παζάρια και οξυμένους ανταγωνισμούς πυροδοτεί η κρίση ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στο εσωτερικό τους
Τους εκβιασμούς προς τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα, να σκύψουν το κεφάλι και να δεχθούν όχι μόνο τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται και αυτά που πέρασαν με την ψήφιση του νέου μνημονίου, αλλά και νέες, ακόμα χειρότερες ανατροπές, εντείνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της κυβέρνησης. Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο, ότι ο εκβιαστής, αν δε βρει ισχυρή αντίσταση, αν δεν τρομάξει από τη δύναμη και την πάλη του λαού, επανέρχεται με νέους, ακόμα χειρότερους εκβιασμούς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Handelsblatt», μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, η Ελλάδα θα καταθέσει την πρότασή της για διαγραφή χρέους ύψους 100 δισ. ευρώ, αλλά, σύμφωνα με τις πηγές του δημοσιεύματος, δε θα καταφέρει να πετύχει το στόχο. Συνεπώς, η επιλογή που της απομένει είναι η υποχρεωτική διαγραφή χρέους για τους επενδυτές που διαφωνούν, κάτι που θα οδηγήσει του καπιταλιστικούς «οίκους αξιολόγησης» να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε κατηγορία χρεοκοπίας.
Από την πλευρά του, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αποκλείει το ενδεχόμενο να εμπλακεί η τράπεζα στο PSI, αλλά διευκρινίζει ότι «το όποιο κέρδος της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα πρέπει να διανεμηθεί στα κράτη, ώστε να το χρησιμοποιήσουν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Πάντως, τόσο ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν, όσο και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, επισήμαναν ότι επίκειται η συμφωνία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδας, ενώ ο καγκελάριος της ΑυστρίαςΒέρνερ Φάιμαν, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει «πάση θυσία» στην ευρωζώνη.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία και η ευρωζώνη είναι καλύτερα προετοιμασμένες σήμερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και μετά τις βουλευτικές εκλογές, ενώ «έδειξε» τη μορφή της αστικής κυβέρνησης που εκτιμά ως πιο αποτελεσματική, παραπέμποντας σε μια σύνθεση της κυβέρνησης με «τεχνοκράτες», όπως στην Ιταλία. «Η Ιταλία έχει ήδη σημειώσει πρόοδο. Η Ελλάδα πρέπει αυτό να το σκεφτεί πολύ καλά», σημείωσε.
Πληθαίνουν τα σενάρια
Ακόμα πιο ξεκάθαρα θέτει τον εκβιασμό στον ελληνικό λαό ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φριντέν, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε έξοδο από την ευρωζώνη, αν η κυβέρνηση και οι πολίτες της χώρας δεν ανταποκριθούν «σε όλες τις προϋποθέσεις». «Αν ο ελληνικός λαός ή η πολιτική ηγεσία δε σεβαστούν όλους τους όρους -και γνωρίζω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο για τον ελληνικό λαό ενώ δεν υποτιμώ τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Ελλάδα- αν λοιπόν δε γίνει αυτό, νομίζω ότι θα έχουν αυτοεξαιρεθεί από τη ζώνη του ευρώ με συνέπειες οι οποίες θα είναι λιγότερο σημαντικές για τα υπόλοιπα μέλη σε σχέση με ένα χρόνο πριν» επισήμανε.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι ενδεχομένως η Ελλάδα να προτιμήσει την έξοδο από την ευρωζώνη και στη συνέχεια την υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος, σημειώνοντας ότι «αυτό πιθανόν να επέτρεπε στην Ελλάδα να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, να οικοδομήσει μια οικονομία που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το σενάριο που θα προτιμούσα».
Στο ίδιο μήκος κινείται και ο Βίλελμ Μπουίτερ, επικεφαλής ανάλυσης της «Citigroup», ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι«ακόμη κι αν αποτραπεί η άτακτη ελληνική χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου (που είναι και το δικό μας βασικό σενάριο), η Ελλάδα απέχει πολύ από το να βρίσκεται σε ασφαλή θέση. Η συμφωνία περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα λιτότητας και ανταλλαγή ομολόγων που -βάσει των πολύ αισιόδοξων εκτιμήσεων για την ανάπτυξη και τα ελλείμματα- θα μειώσει το γενικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Η ελπίδα είναι πως με την τήρηση της παρούσας συμφωνίας η Ελλάδα θα βρίσκεται σε 8 χρόνια σε παρόμοια θέση με τη σημερινή Ιταλία».
Ο ίδιος αποκαλύπτει τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης, λέει: «Θυμηθείτε ότι οι προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας επίσης έβριθαν υπεραισιόδοξων προβλέψεων και ανεκπλήρωτων υποσχέσεων». Ζητάει τέλος και αυτός από το λαό να συνυπογράψει τη σφαγή του, λέγοντας ότι «η λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα (...) θα πρέπει να στηρίζεται από μία ευρεία συμμαχία προθύμων σε αυτήν. Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Μέχρι να δημιουργηθεί μία τέτοια συμμαχία, όμως, η Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση, θα καταφέρνει να επιβιώνει από αναθεώρηση σε αναθεώρηση των προγραμμάτων».
Παράλληλα, εκφράζοντας το τμήμα της γερμανικής πλουτοκρατίας που βλέπει με καλό μάτι την έξοδο της Ελλάδας ή και άλλων κρατών μελών από την ευρωζώνη, δημοσκόπηση που διενήργησε το γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Manager Magazine» με τη συμμετοχή Γερμανών μάνατζερ, δείχνει ότι σε ποσοστό 57% ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μάλιστα, ο Φραντς Φέρενμπαχ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρεείας «Bosch», ζητάει να βγει η Ελλάδα όχι μόνο από την ευρωζώνη, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη και αν χρειαστεί να εξαναγκαστεί, καθώς, όπως λέει, «ένα ερειπωμένο σύστημα αποτελεί δυσβάσταχτο βάρος για μια κοινότητα αλληλεγγύης». Σύμφωνα με τον Φ. Φέρενμπαχ, το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να πετύχει μόνο αν υπήρχε και κοινή δημοσιονομική, οικονομική και φορολογική πολιτική.
Ανησυχίες για το βάθεμα της κρίσης
Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης «Moody's» απειλεί εκ νέου να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, της Μεγ. Βρετανίας και της Αυστρίας ενώ προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα, της Πορτογαλίας επίσης κατά μία βαθμίδα, της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, καθώς και της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, επικαλούμενος «αυξανόμενους χρηματοπιστωτικούς και μακροοικονομικούς κινδύνους που προέρχονται από την κρίση στην Ευρωζώνη».
Από την πλευρά της, η «Deloitte» θεωρεί ως έτος κλειδί το 2012 για την οικονομία της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι αναμένεται να δοκιμαστεί η αξιοπιστία του του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού. Στην τελευταία μελέτη για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο οίκος εκτιμά ότι οι χώρες του Νότου θα πληγούν από τη δημοσιονομική λιτότητα, την απομόχλευση στον ιδιωτικό τομέα και την έντονη δομική ανεργία.
Για την Ελλάδα εκτιμά ότι ακόμη και σε περίπτωση που το πρόγραμμα τις ΕΕ και του ΔΝΤ επιτύχει, η χώρα θα χρειαστεί οικονομική και τεχνική υποστήριξη στην εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων. Για την οικονομία των ΗΠΑ επισημαίνεται ότι η αύξηση της απασχόλησης που καταγράφεται δεν είναι αρκετή για να στηρίξει την ανάπτυξη, ενώ Κίνα και Ινδία βλέπουν τους ρυθμούς ανόδου των οικονομιών τους να επιβραδύνονται.
Στο μεταξύ, συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο, είχαν χτες ο πρόεδρος της ΕΕ,Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ σήμερα συναντιούνται με τον πρόεδρο της Κίνας, Χου Τζιντάο. Στη «σύνοδο κορυφής» ΕΕ - Κίνας, ο πρωθυπουργός της Κίνας δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι έτοιμη να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια συγκεκριμένη πρόταση.
Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι καλωσόρισε τη στάση της Κίνας και το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η Κίνα για ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα ή ομόλογα που εκδίδει το EFSF. Στο διά ταύτα και στο πλαίσιο των παζαριών για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, ζήτησε από το Πεκίνο καλύτερη πρόσβαση των Ευρωπαίων στην κινεζική αγορά. Οπως είπε, «είναι απαραίτητο να έχουμε ένα παιγνίδι με ισότιμα όπλα, μια καλύτερη πρόσβαση στην (κινεζική) αγορά για τις επιχειρήσεις της ΕΕ και καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων της βιομηχανικής ιδιοκτησίας».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιού Γουεϊμίν, οι Κινέζοι εξαγωγείς ανησυχούν για την προοπτική μείωσης των εξαγωγών τους προς την Ευρώπη, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα τους. Στην συνάντηση κορυφής συμμετέχει και ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ, ο οποίος ανακοίνωσε στα τέλη Γενάρη ότι η Κομισιόν προετοιμάζει σχέδιο νόμου κατά του κινεζικού προστατευτισμού στον τομέα των δημοσίων αγορών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου