Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ - ΕΣΤΙΑΣ Το «λουκέτο» θα σημάνει νέες οδυνηρές απώλειες


Καταργούνται μια σειρά σημαντικές παροχές. Τα σπίτια τους κινδυνεύουν να χάσουν χιλιάδες δικαιούχοι. Πάνω από 650 εκ. ευρώ θα κερδίσουν οι μεγαλοεργοδότες
Τα ταξικά συνδικάτα αποκαλύπτουν εδώ και χρόνια τη διαρκή λεηλασία ΟΕΚ και ΟΕΕ (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση για τον ΟΕΚ)
Την οριστική «ταφόπλακα» σε μια σειρά από παροχές που αφορούν το δικαίωμα στη στέγη, στον κοινωνικό τουρισμό και άλλα, επιχειρούν να βάλουν συγκυβέρνηση και τρόικα, με το σχεδιαζόμενο κλείσιμο των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εστίας (ΟΕΕ).
Τα ενδεχόμενα λουκέτα στους δύο Οργανισμούς θα σημάνουν το τέλος:
  • Του (ήδη κουτσουρεμένου) κατασκευαστικού προγράμματος του ΟΕΚ.
  • Της επιδότησης ενοικίου.
  • Των δανείων αποπεράτωσης και επισκευής που χορηγεί ο ΟΕΚ.
  • Της επιδότησης επιτοκίου για όσους έχουν πάρει δάνεια από τις τράπεζες.
  • Του κοινωνικού τουρισμού.
  • Των δελτίων θεάτρου και βιβλίων.
  • Των θερινών και χειμερινών εκδρομικών προγραμμάτων.
Στις δαγκάνες των τραπεζών θα οδηγηθούν ολοκληρωτικά δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με ορατό πλέον τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους (που ακόμα χρωστούν) αλλά και τα όποια χρήματα μέχρι σήμερα έχουν καταβάλει στις τράπεζες, σε ενδεχόμενο λουκέτο στον ΟΕΚ.
Μέχρι σήμερα, ο ΟΕΚ, προκειμένου να ενισχυθούν οι τραπεζίτες και οι κατασκευαστές, έστελνε τους δικαιούχους ως πελάτες στις δαγκάνες τους με αντάλλαγμα την επιδότηση του επιτοκίου. Με το κλείσιμο του Οργανισμού οι δικαιούχοι θα κληθούν να καταβάλουν και το επιτόκιο που μέχρι σήμερα κατέβαλλε ο Οργανισμός, καθώς αυξάνεται το ποσό των δόσεων προς τις τράπεζες και πλέον γίνεται αδύνατη η αποπληρωμή των δανείων με δεδομένο το τσάκισμα των μισθών, των δυσβάσταχτων και αλλεπάλληλων χαρατσιών, κ.λπ.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και η τρόικα εδώ και καιρό επεξεργάζονται τέτοια σχέδια, καθώς πριν περίπου ένα μήνα η Εθνική Τράπεζα με έγγραφό της προς τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ανακοίνωσε ότι προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μεταφέρει τη διαφορά που προκύπτει - δηλαδή το επιτόκιο που κάλυπτε ο Οργανισμός και δεν θα καλύπτει πλέον - στις πλάτες των δανειοληπτών!
Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, στις εφορείες θα μεταφερθούν τα «χρέη» των δικαιούχων από δάνεια για αποπεράτωση και επισκευή κατοικίας ή ακόμα και σπιτιών από τον ΟΕΚ που αποπληρώνουν. Με δεδομένη την αδυναμία χιλιάδων νοικοκυριών να πληρώσουν, η μεταφορά των χρεών τους στην εφορία, τα πρόστιμα που θα πέφτουν βροχή λόγω των αντικειμενικών καθυστερήσεων καταβολής των δόσεων, θα γιγαντώσει τον κίνδυνο για χιλιάδες νοικοκυριά να χάσουν τη στέγη τους.
Στον αέρα με μεγάλες συνέπειες για χιλιάδες φτωχές εργατικές οικογένειες τινάσσεται και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, αλλά και μια σειρά από έργα ανέγερσης κατοικιών του ΟΕΚ που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Με το φάσμα της ανεργίας απειλούνται όμως και οι 1.400 εργαζόμενοι και των δυο Οργανισμών πανελλαδικά, όπως σε κίνδυνο μπαίνουν και τα αποθεματικά των Οργανισμών που ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 630 εκατομμύρια. Δηλαδή, τα χρήματα από την απλήρωτη δουλειά των εργαζομένων που παρακρατούνται από την εργοδοσία και αποδίδονται στους δύο Οργανισμούς. Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι εργοδότες, που σε ενδεχόμενο κλείσιμο των δύο Οργανισμών απαλλάσσονται πλήρως από τις εισφορές. Συγκεκριμένα, στα Ταμεία τους το 2012 θα μπουν περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ από τις εισφορές 2% που απέδιδαν και στους δυο Οργανισμούς.
Χτες το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στους δύο Οργανισμούς πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Σταδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου