Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για το πλιάτσικο!



Ευρείας κλίμακας κλοπή στο παλιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας
Νέο βαρύτατο πλήγμα κατά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ήταν η ευρείας κλίμακας κλοπή στο παλιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, που στεγάζει αρχαιότητες σχετικές με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά έχει μεγάλες ελλείψεις σε φυλακτικό προσωπικό.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της Αστυνομίας, άγνωστοι χτες, περίπου στις 07.34, ακινητοποίησαν τη φύλακα του μουσείου και αφαίρεσαν από προθήκες χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, καθώς και ένα χρυσό δακτυλίδι.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δύο άτομα, με αυτόματα, ντυμένα με φόρμες παραλλαγής και καλυμμένα με κουκούλες, αφού φίμωσαν τη φύλακα, έσπασαν με βαριοπούλες ή με τα όπλα τις προθήκες (δεδομένου ότι είναι άθραυστες) και αφαίρεσαν περίπου 60 - 70 αντικείμενα. Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν να μάθουν «πού είναι τα χρυσά», εννοώντας μάλλον τα χρυσά δακτυλίδια - σφραγίδες με απεικονίσεις αγωνισμάτων, αντιπροσωπευτικά δείγματα της μινωικής και μυκηναϊκής τέχνης. Η φύλακας είχε μόλις αναλάβει τη βάρδια της από τον βραδινό φύλακα. Συνολικά, το παλιό μουσείο διαθέτει τέσσερις φύλακες, το νέο εννέα και άλλοι εννέα φυλάσσουν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Οι τραγικές ελλείψεις στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, η επέκταση της εργασιακής ομηρίας, το πογκρόμ απολύσεων, οι «εφεδρείες», η συνειδητή... «κώφωση» όλων των κυβερνήσεων - και της σημερινής - και όλων των ηγεσιών στο ΥΠΠΟΤ - και της σημερινής - στις προειδοποιήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία σκιαγραφούν μερικές βασικές ευθύνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το συγκεκριμένο μουσείο δεν προβλέπονταν καν οργανικές θέσεις - όπερ σημαίνει... «φυλάμε με όσους έχουμε κάθε φορά» - και από τους τέσσερις φύλακες που υπάρχουν τώρα οι δύο είναι σε αναρρωτική άδεια. Συνολικά, οι κενές οργανικές θέσεις φύλαξης των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων ανέρχονται στις 1.300, με το ΥΠΠΟΤ να καλύπτει κάθε φορά τα τεράστια κενά μόνο όταν ξεκινάει η τουριστική περίοδος (επίσης αργοπορημένα) οπότε ξεκινάει το διευρυμένο ωράριο και βέβαια με συμβασιούχους ή και εσωτερικές μετατάξεις, δηλαδή... εκ των ενόντων!
Μια ακόμη πτυχή της υπόθεσης είναι ο φόβος των εργαζομένων στον πολιτισμό ότι τέτοια γεγονότα, όπως οι κλοπές, μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν προπαγανδιστικό «όπλο» κατά του δημόσιου χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας... από όσους την απαξιώνουν, στο πλαίσιο εφαρμογής του στρατηγικού στόχου για πλήρη εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση, να δρομολογηθεί το παλιό σχέδιο για ιδιωτικοποίηση της φύλαξης μέσω των ιδιωτικών εταιρειών.
Η παραίτηση που υπέβαλε χτες ο υπουργός, Π. Γερουλάνος, με αφορμή τη ληστεία, και το ότι μετέβη στην Αρχαία Ολυμπία η γγ του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, και η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ, Μαρία Βλαζάκη, όχι μόνο δεν αλλάζουν τις τεράστιες ευθύνες του αστικού κράτους και για τη φύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά τις υπογραμμίζουν. Αλλωστε, λίγες βδομάδες πριν είχαμε και τη μεγάλη κλοπή σημαντικών πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη.
Το Μουσείο Ολυμπίας φιλοξενεί 463 αρχαία έργα, που προέρχονται από το ναό του Διός στην Ολυμπία, αλλά και από άλλα ελληνικά μουσεία. Τα εκθέματα καλύπτουν μεγάλο χρονολογικό φάσμα, από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. έως και τον 5ο αι. μ.Χ. Το κτίριο αποτελείται από τους εκθεσιακούς χώρους του ισογείου και το υπόγειο. Ο εκθεσιακός χώρος αποτελείται από τη μεγάλη κεντρική αίθουσα, τον προθάλαμο και έντεκα μικρές αίθουσες.
Τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι τα χρυσά δακτυλίδια - σφραγίδες με τις πρώτες απεικονίσεις αγωνισμάτων, αντιπροσωπευτικά δείγματα της μινωικής και μυκηναϊκής τέχνης, τα χάλκινα και πήλινα γεωμετρικά ειδώλια πολεμιστών και αρμάτων που προέρχονται από την Ολυμπία και αποτελούν τις πρώτες παραστάσεις των ιστορικών χρόνων που παραπέμπουν σε αρματοδρομίες, διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές (δίσκοι, αλτήρες, αρύβαλλοι κ.ά.) και τα εκθέματα που απαρτίζουν την ενότητα των Ολυμπιακών αγωνισμάτων. Μεταξύ αυτών ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ενεπίγραφες βάσεις από αγάλματα αθλητών, που κοσμούσαν κατά την αρχαιότητα την Αλτη, οι λίθινες και χάλκινες επιγραφές, που αποτελούν ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, τα χάλκινα ειδώλια αθλητών και πολλά αγγεία με παραστάσεις αθλητών.
  • Για μια ακόμη φορά η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΥΠΠΟΤ βγάζει ουσιαστικά... «λάδι» την κυβέρνηση, ρίχνοντας την ευθύνη στην τρόικα, λες και η υποστελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας εμφανίστηκε τα δύο τελευταία χρόνια! «Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη φυλακτικού προσωπικού ως απόρροια των μέτρων που επιβάλλουν τρόικα και δανειστές», λέει η Ομοσπονδία, και για να «δέσει» το αποπροσανατολιστικό της κείμενο... «θυμίζει» στην Μέρκελ ότι στον «αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας εκπαιδεύτηκαν εκατοντάδες Γερμανοί αρχαιολόγοι»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου