Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ρεαλισμός το δίκιο να νικά το άδικο


Πολύ μελάνι χύθηκε αυτές τις μέρες από τον αστικό Τύπο και τα κανάλια της αστικής τάξης για να πειστούν ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα, ειδικά η εργατική τάξη, ότι είναι ρεαλιστική η σφαγή τους. Η μόνη αλήθεια είναι ότι η αστική τάξη πράγματι κινήθηκε με ρεαλισμό για την υπεράσπιση των συμφερόντων της. Ρεαλισμός για την αστική τάξη είναι αυτό που συνέβη: Η κυβέρνησή της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. αποφάσισε να τα δώσει όλα στους καπιταλιστές: Και το τσάκισμα των μισθών έτσι που ν' αντιστοιχούν σε κάτι λιγότερο κι απ' το σημερινό επίδομα ανεργίας. Και την εξαφάνιση των Συλλογικών Συμβάσεων έτσι που να παραδοθεί ο εργάτης γυμνός στις ορέξεις του αφεντικού. Και τον καταποντισμό των συντάξεων έτσι που να συμφέρει το γέροντα ο θάνατος παρά η απόλυτη εξαθλίωση. Ο ρεαλισμός της αστικής τάξης στην απόλυτη εφαρμογή του οδηγεί στο «ως εδώ και μη παρέκει» των εργατών.
Η εργατική τάξη επιβάλλεται να προσδιορίσει με ακρίβεια το δικό της ρεαλισμό, αυτόν που αντιστοιχεί στα δικά της συμφέροντα. Κι έχει την αντικειμενική βάση για να προσδιορίσει τι είναι ρεαλισμός για την ίδια. Είναι η ίδια η πραγματικότητα, τα δεδομένα της: Η αστική τάξη είναι μειοψηφία, αλλά έχει την εξουσία. Η εργατική τάξη είναι πλειοψηφία, άρα πρέπει να πάρει την εξουσία. Αρα, ρεαλισμός είναι καταρχήν η αντίσταση στη δικτατορία των αστών. Ρεαλισμός είναι για να κατακτήσεις το στόχο σου να μην κάνεις βήμα πίσω από την θέλησή σου. Ρεαλισμός είναι να αποφασίσεις ακόμα και να χάσεις κάποια στιγμή (το χάσιμο ενός μεροκάματου, μια απουσία στο μάθημα) για να κερδίσεις τη ζωή. Ρεαλισμός δεν είναι ο συμβιβασμός με την αστική τάξη που κηρύσσουν διάφοροι «φίλοι του λαού», οι οπορτουνιστές. Κάθε εργάτης ξέρει πως όταν δίνει δάχτυλο χάνει ολόκληρο το χέρι.
Ρεαλισμός είναι με βάση την ανάγκη να έχεις μόνιμη και σταθερή δουλειά, το να παλεύεις διαρκώς για να το επιβάλεις στην πράξη. Ρεαλισμός με βάση την ανάγκη για ένα μισθό που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες σου, είναι να επιβάλεις με την πάλη σου όλα εκείνα που οδηγούν πράγματι σε κάλυψη των αναγκών σου. Ρεαλισμός είναι οι κόποι μιας ζωής να σου επιτρέπουν να κάτσεις να χαρείς τα εγγόνια σου, να ζήσεις χωρίς την αγωνία για το μεροκάματο. Ρεαλισμός είναι ό,τι παράγεις να επιστρέφει σε σένα. Γι' αυτό ρεαλισμός είναι η πάλη για την ανατροπή. Ρεαλισμός είναι η άρνηση της σφαγής, ρεαλισμός είναι να αποφασίζεις απο θύμα να γίνεις θύτης. Ρεαλισμός είναι να είσαι συνεπής με όλα εκείνα που σου αποδεικνύουν ότι μπορείς χωρίς αφεντικά. Κατά συνέπεια, ρεαλισμός είναι να μη δίνεις ούτε πόντο γης στο δυνάστη να σταθεί. Δεν είναι ρεαλισμός να ψηφίζει ο εργάτης το δυνάστη του.
Ρεαλισμός είναι η πρόταση του ΚΚΕ: Ενα μεγάλο λαϊκό ποτάμι με την ορμή του να τσακίσει -με την ένταση της πάλης του- το φράγμα που ορθώνει το αστικό πολιτικό σύστημα, για να μπορέσουν πραγματικά ελεύθερες -από τα δεσμά της καπιταλιστικής κερδοφορίας- να αναπτυχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες του τόπου. Ρεαλισμός είναι οι εργάτες να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους.

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου