Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η ύφεση επανακάμπτει στην Ευρωζώνη



Παπαγεωργίου Βασίλης
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ με νέα ύφεση βρίσκεται η Ευρωζώνη αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά 0,3% συρρικνώθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης και της ΕΕ στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 έναντι ανάπτυξης 0,1% και 0,3%, αντίστοιχα.
ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΑ, που αφορούν τριμηνιαίες συγκρίσεις, προκύπτει ότι η πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ είχαν αρνητική ανάπτυξη στο τέλος του περασμένου έτους και ότι υπάρχει ο κίνδυνος ύφεσης (τεχνικά η ύφεση ορίζεται όταν σε δύο διαδοχικά τρίμηνα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ).
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και της ΕΕ κατά 0,9%.
Για το σύνολο του 2011, η Ευρωζώνη σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 1,5% και η ΕΕ 1,6%. Η οικονομική επίδοση της Ευρωζώνης είναι σημαντικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη των ΗΠΑ, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,6% σε ετήσια βάση στο τελευταίο τρίμηνο του 2011.
Η ΕΛΛΑΔΑ κατέγραψε με διαφορά τη χειρότερη επίδοση, καθώς το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση. Οι μόνες άλλες χώρες που είχαν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης σε ετήσια βάση ήταν η Πορτογαλία (-2.7%), η Ολλανδία (-0,7%), η Ιταλία (-0,5%) και η Κύπρος (-0,5%).
Σε τριμηνιαία βάση μεγάλη υποχώρηση σημείωσε το ΑΕΠ της Πορτογαλίας (-1,3%), της Λιθουανίας (-0,9) και της Εσθονίας (-0,8%), ενώ μικρότερη ήταν η μείωση του ΑΕΠ της Γερμανίας (-0,2%) και της Ισπανίας (-0,3%). Οι χώρες με θετικό πρόσημο ανάπτυξης ήταν η Γαλλία (0,2%), η Βουλγαρία (0,4%), η Λετονία 0,8%), η Σλοβακία (0,9%) και η Ουγγαρία (0,3%).
ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας «Moody's» ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι έθεσε σε καθεστώς επιτήρησης 114 ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και τραπεζικών κολοσσών της Γηραιάς Ηπείρου, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου σειράς κρατών, εξαιτίας της κρίσης χρέους, πρόσφατα.
Ο «Moody's» έθεσε «υπό επιτήρηση την αξιολόγηση μεγάλων γαλλικών τραπεζών (BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, Natixis...), καθώς και ένα μακρύ κατάλογο πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πορτογαλία καθώς και σκανδιναβικών χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.
Μεταξύ αυτών, τράπεζες κολοσσοί όπως οι γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank, οι βρετανικές Royal Bank of Scotland και HSBC, η ολλανδική ING, η ισπανική Santander και η ιταλική Unicredit.
ΣΥΝΟΛΙΚΑ, υπό επιτήρηση τέθηκαν 24 χρηματοοικονομικοί όμιλοι στην Ιταλία, 21 στην Ισπανία, 10 στη Γαλλία, 9 στη Βρετανία, 8 στην Αυστρία, 8 στη Δανία, 7 στη Γερμανία, και 6 στην Πορτογαλία και την Ολλανδία. Στη Σουηδία τέθηκαν υπό επιτήρηση 5 τράπεζες, στη Σλοβενία 4, στην Ελβετία 2 και από μια στη Φινλανδία, στη Νορβηγία, στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου