Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

ΑΘΗΝΑ Εφιαλτικές ώρες για άστεγους και άπορους σε ένα σάπιο σύστημαΠαιδάκια περιμένουν μια μερίδα φαγητό σε συσσίτιο. Αθήνα, Ευρωπαϊκή Ενωση, 30 Γενάρη 2012
Εφιαλτικές ώρες περνούν οι άστεγοι και άποροι που ολοένα αυξάνονται, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα. Το δράμα τους εντείνεται αυτές τις μέρες λόγω κακοκαιρίας, αλλά δεν εξαντλείται εδώ, ούτε λύνεται από τα ημίμετρα που λαμβάνουν οι κατά τόπους αρμόδιες αρχές ενώσω καταρρακώνονται και τα όσα ξέφτια κοινωνικού κράτους είχαν απομείνει με τα τελευταία μέτρα κυβέρνησης και ΕΕ.
Στην πρωτεύουσα το πρόβλημα πλέον απλώνεται σε όλες τις γωνιές της πόλης. Τα βράδια οικογένειες με ανήλικα στήνουν τέντες για να κοιμηθούν στον λόφο Φιλοπάππου, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο Πεδίον του Αρεως. Κουβέρτες και χαρτόκουτα ξεδιπλώνονται στις απόμερες γωνιές του ιστορικού τριγώνου (Ψυρρή, Γεράνι, Μοναστηράκι). Αστεγοι προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων. Στόχος η εξεύρεση στέγης έστω για μια νύχτα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στήνονται καυγάδες έξω από αστυνομικά τμήματα ώστε να περάσουν το βράδυ στο κρατητήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθήνας (ΚΥΑΔΑ) το 2011 παρουσιάστηκε αύξηση 15% σε όσους ζήτησαν εκεί βοήθεια. Σε σχέση με το 2010, τον Οκτώβρη 2011 σημειώθηκε αύξηση 26% στους άστεγους που ζήτησαν έστω προσωρινό κατάλυμα. Οι αιτήσεις για να κάνουν νοικοκυριά ψώνια από το λεγόμενο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου (Σοφοκλέους 66) αυξήθηκαν κατά 200. Προσέρχονται εκεί π.χ. χαμηλοσυνταξιούχοι των 345 ευρώ με ενοίκιο 250, κυριολεκτικά σε απόγνωση για το πώς θα επιβιώσουν. Στα δε συσσίτια του ΚΥΑΔΑ μεταξύ 12:00-14:00 και 18:00-20:00 στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους 70 και Πειραιώς 35 παρέχονται πλέον 1.500 μερίδες φαγητού σε άπορους και άστεγους Ελληνες (αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία) και αλλοδαπούς.
Τραγικές ιστορίες

Σε αυτές τις ουρές άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δικαιολογούνται ότι χρειάζονται αυτή την μερίδα καθότι με την πενιχρή τους σύνταξη συντηρούν τα άνεργα παιδιά και τα εγγόνια τους. Αλλοι αφηγούνται κάποια ιστορία προσωπικής καταστροφής: μιαν απόλυση, ένα «κανόνι» ΕΒΕ, χρέη, αρρώστια και άλλα. Ολες στο βάθος τους έχουν αίτια στο εκμεταλλευτικό σύστημα έστω κι αν αδυνατούν οι ίδιοι να το δουν. Αλλωστε, έτσι κι αλλιώς οριστική λύση στο ζήτημα των άστεγων κι άπορων, σε ένα σύστημα που γεννά κι αναπαράγει ανεργία, φτώχεια, ανέχεια, δεν πρόκειται να δοθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι κάπως στα όρια της υποκρισίας η «έγνοια» που δείχνουν οι «αρμόδιοι», π.χ. η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγους δημοτική αρχή της πρωτεύουσας. Πιεσμένη από την πραγματικότητα, πράγματι άνοιξε για τους άστεγους τέσσερις δημοτικούς χώρους (Πολιτιστικός Χώρος 4ης Δημοτικής Κοινότητας Λένορμαν και Αλεξανδρείας, Κλειστό Γυμναστήριο Ρουφ Πειραιώς και Εχελιδών 69, συν δύο Λέσχες Φιλίας Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα 6 η πρώτη και Κίου 5 Κυψέλη η δεύτερη). Πράγματι συντονίζει ομάδες του ΚΥΑΔΑ και μελών ΜΚΟ να κινούνται στους δρόμους ενημερώνοντας τους άστεγους για τη δυνατότητα φιλοξενίας τους ή παρέχοντάς τους επιτόπου βοήθεια με κουβέρτες, ιματισμό, φάρμακα, ροφήματα. Κι αυτό γιατί υπάρχουν άστεγοι που γνωρίζουν ότι η όποια φιλοξενία του δήμου μόνο λόγω των εκτάκτων καιρικών συνθηκών είναι σήμερα σε 24ωρη βάση. Η συνηθισμένη κατάσταση είναι ξενώνας μόνο για έναν ύπνο τη νύχτα, λίγο φαΐ κι όξω απ' την πόρτα, με αποτέλεσμα να χάνουν το στέκι που είχαν πιάσει έξω και να ταλαιπωρούνται όλη μέρα ώσπου να βρουν άλλο κατάλληλο σημείο να σταθούν. Ετσι, αρνούνται να μετακινηθούν στους κλειστούς χώρους και παραμένουν π.χ. στις ουδέποτε λειτουργηθείσες κυλιόμενες σκάλες της πλατείας Κλαυθμώνος που έχει απάγκιο, ή στον πεζόδρομο της Κοραή που δείχνει «αποδοτικό» στέκι για επαιτεία.
Από την άλλη η δημοτική αρχή εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική συνεχώς περικόπτει κοινωνικές δαπάνες αυξάνοντας έτσι το κόστος διαβίωσης για τα νοικοκυριά. Ως και για το πολυδιαφημισμένο τελευταία ΚΥΑΔΑ προϋπολόγισε για το 2012 μόλις 2,4 εκατ. ευρώ από τα 2,84 προϋπολογισμένα του 2011, άρα μείωση 14,5% στα ήδη ολίγα με επιπλέον άστεγους, άπορους, άνεργους, υποσιτισμένους να πλημμυρίζουν τους δρόμους. Συν το γεγονός ότι διατηρεί υψηλά τα δημοτικά τέλη και φόρους σε καιρούς που το λαϊκό εισόδημα έχει μειωθεί πάνω από 40%. Ακόμα ότι κρατά κλειστό το «Ξενοδοχείο των Φτωχών» (Πατησίων 221), κληροδότημα που αφορούσε ακριβώς αυτό, την φιλοξενία αστέγων. Με ευθύνη και της προηγούμενης δημοτικής αρχής (ΝΔ/ΛΑ.Ο.Σ.) που έσπευσε να το εγκαινιάσει με παράτες 21/9/2010, ακόμα και σήμερα, Φλεβάρη 2012, φαίνεται ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ηλεκτρολογικές εργασίες, η σύνδεση φωταερίου (δίκτυο ψύξης-θέρμανσης) κ.ά. Παραμένει κλειστή τέτοια υποδομή, ενώ διαχέεται και μια μάλλον βάσιμη φήμη ότι η νυν δημοτική αρχή αργεί να το ανοίξει γιατί θα πρέπει να έχει και προσωπικό να το λειτουργήσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου