Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ Ακόμα πιο επιθετικοί μετά το δεύτερο μνημόνιο



Στη βάση των ψηφισμένων νόμων, δηλώνουν έτοιμοι για ολοκληρωτικό σάρωμα μισθών και δικαιωμάτων
Οι μεγαλοεπιχειρηματίες δείχνουν τα δόντια τους, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη η εργατική τάξη να μετατρέψει κάθε τόπο δουλειάς σε μια Χαλυβουργία
Την προσαρμογή των μισθών και των εργασιακών σχέσεων στις νέες συνθήκες, «στο πλαίσιο του νόμου» και χωρίς «κόκκινες γραμμές», αξιώνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, κηρύσσοντας ουσιαστικά ένα νέο κύμα επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, στη βάση όσων ψηφίστηκαν με το νέο μνημόνιο. Δείχνουν και μ' αυτόν τον τρόπο ότι τα μέτρα που περιλήφθηκαν στο μνημόνιο είναι προσαρμοσμένα στις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες και ότι δεν πρόκειται να αφήσουν ούτε ώρα ανεκμετάλλευτη στην εφαρμογή τους, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη την οργάνωση και αντεπίθεση των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς.
Το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, που συνεδρίασε τη Δευτέρα, σημειώνει προκλητικά ότι οι σύγχρονες επιχειρήσεις «αγωνίζονται να προσαρμοστούν στις σημερινές συνθήκες και να επιβιώσουν της κρίσης, σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους και στο πλαίσιο του νόμου, χωρίς άλλες κόκκινες γραμμές από αυτές που θέτει η ίδια η πραγματικότητα». Υπ' αυτή την απειλητική διαβεβαίωση, της συνεννόησης στα πλαίσια του νόμου που ήδη προβλέπει «μισθούς» 511 ευρώ για νέους μέχρι 25 χρόνων, οι άνθρωποι του ΣΕΒ παραμερίζουν ακόμα και τους δικούς τους ψευδεπίγραφους ισχυρισμούς για προστασία του κατώτατου μισθού.
Η αναφορά τους ότι «οι σύγχρονες επιχειρήσεις του ΣΕΒ στηρίζουν τους εργαζομένους τους γιατί στηρίζονται σε αυτούς. Μεριμνούν για το εισόδημα των εργαζομένων τους και δίνουν προτεραιότητα στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, αξιοποιώντας κατά προτεραιότητα άλλους τρόπους βελτίωσης της παραγωγικότητας και μείωσης του κόστους», μπορεί να «μεταφραστεί» με σιγουριά σε έναν άμεσο εκβιασμό: Οι μεγαλοεπιχειρηματίες μπορεί και να κάνουν τη «χάρη» σε κάποιους εργαζόμενους να τους απασχολήσουν, αρκεί αυτοί να δεχτούν λίγες δεκάρες για αμοιβή και απώλεια των δικαιωμάτων τους, στο όνομα του να αυξηθεί η παραγωγικότητα, δηλαδή η εργασιακή εκμετάλλευση.
Ο ΣΕΒ αυτονόητα χαιρετίζει την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης , που «μας ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να μη χάσουμε την ευρωπαϊκή μας προοπτική». Προσθέτει, όμως, ότι «το μέλλον δεν εξασφαλίζεται με δανεικά. Η ανάπτυξη αποτελεί το μοναδικό αντίδοτο στην κρίση. Και ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσα από τις δικές μας δυνάμεις, τις δικές μας αποφάσεις, τις δικές μας πράξεις. Τώρα ή ποτέ είναι η ώρα των μεγάλων, αποφασιστικών αλλαγών στην οικονομία και την κοινωνία».
Και είναι τόσο δραματικές οι αλλαγές που οραματίζεται ο ΣΕΒ σε βάρος των εργαζομένων, που θεωρεί δεδομένο ότι για να τις επιβάλει δεν αρκεί η ψήφιση μνημονίων και νόμων, αλλά προσβλέπει και «στην αφύπνιση των δυνάμεων μιας Ελλάδας δημιουργικών πολιτών, που μέχρι σήμερα ασφυκτιούσαν στο κράτος των κομματικών πελατών», σαν να πρόκειται αυτό το κράτος να μην υπηρετούσε τα δικά τους συμφέροντα, όπως κάνει και τώρα.
Προκαλούν την εργατική τάξη
Επιπρόσθετα, ο ΣΕΒ επιχειρεί να αντιστρέψει πλήρως την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, το κεφάλαιο να σηκώνει το βάρος για το ξεπέρασμα της κρίσης. Οπως λέει, «οι σύγχρονες οργανωμένες επιχειρήσεις, τα μέλη του ΣΕΒ, φέρουν στους ώμους τους το βάρος του σήμερα και την ελπίδα του αύριο». Με άλλα λόγια, ισχυρίζονται ότι κάνουν και χάρη στη λαϊκή οικογένεια για το γεγονός ότι απασχολούν «πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα» και «συνεισφέρουν άνω του 55% στα έσοδα του ΙΚΑ», την ίδια ώρα που η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών έχει χτυπήσει ταβάνι και έχουν κατακλέψει τα Ταμεία, ενώ από κάθε εργαζόμενο απομυζούν υπεραξία πολλαπλάσια από το ελάχιστο εκείνο μέρος που επιστρέφουν σαν μισθό.
Οσο για την «ελπίδα», αυτή βασίζεται στο ότι οι επιχειρήσεις αυτές υποτίθεται πως «αποτελούν τη μοναδική υγιή βάση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μόλις δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες», καθώς και ότι «από τις επιχειρήσεις αυτές και από τους ανθρώπους τους θα προκύψουν οι νέες πρωτοβουλίες και επενδύσεις που θα δημιουργήσουν τη νέα αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».
Σ' αυτή τη βάση, ο ΣΕΒ αρπάζει την ευκαιρία για πρόσθετες αξιώσεις και περισσότερα ψέματα: Αξιώσεις προς τους πολιτικούς υπηρέτες των μεγάλων συμφερόντων, ώστε να προωθήσουν γρήγορα και απαρέγκλιτα τις «νέες συνθήκες» και ψέματα προς τους εργαζόμενους, ότι μόνο μέσω του μεγάλου κεφαλαίου μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ότι αυτή μπορεί να ωφελήσει και τα θύματα της πολιτικής της τρόικας, της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου