Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Βάζουν λουκέτο στους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας



Σε νέο οικονομικό στραγγαλισμό οδηγούνται χιλιάδες φτωχές εργατικές οικογένειες, που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους
Από κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων του κλάδου των κατασκευών στη Θεσσαλονίκη για φτηνή και ποιοτική εργατική κατοικία
Το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας και στους χιλιάδες δικαιούχους τους ολοκληρώνουν η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και η Τρόϊκα με το σχεδιαζόμενο κλείσιμο των δυο Οργανισμών. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει το τέλος σε μια σειρά από παροχές που αφορούν το δικαίωμα στη στέγη, στον κοινωνικό τουρισμό, στην ψυχαγωγία κλπ. Ταυτόχρονα, στον αέρα - και με τραγικές τις συνέπειες στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους - τινάσσονται μια σειρά από προγράμματα των Οργανισμών που είναι σε εξέλιξη, όπως το δανειοδοτικό, το κατασκευαστικό, η επιδότηση ενοικίου κλπ. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα της ανεργίας για τους 1.400 εργαζόμενους των δυο Οργανισμών.
Συγκεκριμένα το σχεδιαζόμενο κλείσιμο των δυο Οργανισμών θα σημάνει:
  • Την κατάργηση (του σαφώς κουτσουρεμένου) κατασκευαστικού προγράμματος του ΟΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανέγερση 20 οικισμοί πανελλαδικά, που συνολικά περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες.
  • Την κατάργηση της επιδότησης επιτοκίου από τον ΟΕΚ για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες.Πάνω από 80.000 δικαιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους αλλά και τα χρήματα που μέχρι σήμερα έχουν καταβάλει στις τράπεζες. Με δεδομένο ότι ήδη οι δανειολήπτες αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις τους, θα γίνει ακατόρθωτο να αποπληρωθούν τα δάνεια που θα επιβαρυνθούν και με το επιτόκιο που μέχρι σήμερα επιδοτούσε ο Οργανισμός. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα ήδη έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μεταφερθεί η διαφορά που προκύπτει - δηλαδή το επιτόκιο που κατέβαλε ο Οργανισμός - στις πλάτες των δανειοληπτών.
  • Την κατάργηση των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού. Πάνω από 500.000 δικαιούχοι θα χάσουν τη δυνατότητα να κάνουν έστω και το 7ήμερο διακοπών που χορηγούσε η Εργατική Εστία. Σημειώνεται ότι το 2011 είχαν διατεθεί 550.000 δελτία, ενώ αυτά είχαν μειωθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια κατά 30%, καθώς το 2009 είχαν διατεθεί 750.000 δελτία.
  • Την κατάργηση της επιδότησης ενοικίου. Οι δικαιούχοι του προγράμματος είχαν ήδη περιοριστεί δραστικά εξαιτίας των νέων κριτηρίων που είχε θέσει η κυβέρνηση. Το 2011 υπεβλήθησαν 58.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα η ικανοποίηση των οποίων ξεκίνησε τέλος Δεκέμβρη και αναμενόταν να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2012. Ετσι χιλιάδες φτωχοί εργάτες και οι οικογένειές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο έξωσης αφού, χάνοντας το επίδομα, θα αδυνατούν να πληρώσουν το νοίκι τους.
  • Την κατάργηση των δανείων αποπεράτωσης και επισκευής κατοικιών. Τα «χρέη» που τρέχουν για πολλούς δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνεια από τον ΟΕΚ σύμφωνα με πληροφορίες μάλλον θα μεταφερθούν στις εφορείες.
  • Το κλείσιμο των 25 βρεφονηπιακών σταθμών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και φιλοξενούν 2.000 παιδιά εργατών.
  • Την κατάργηση των δελτίων Θεάτρου και βιβλίων.
  • Την κατάργηση των θερινών και χειμερινών εκδρομικών προγραμμάτων.
Ωφελημένοι οι επιχειρηματίες
Πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ θα μπουν στα ταμεία των επιχειρηματιών το 2012 καθώς με το κλείσιμο των δυο Οργανισμών οι εργοδότες απαλλάσσονται πλήρως από τις εισφορές τους (2% συνολικά και στους δυο Οργανισμούς) που αποτελούν χρήματα από την απλήρωτη δουλειά των εργαζομένων που παρακρατούνται από την εργοδοσία και αποδίδονται στους Οργανισμούς. Σε κίνδυνο μπαίνουν τα αποθεματικά των δυο Οργανισμών που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 630 εκατομμύρια ευρώ. Οπως και η ακίνητη περιουσία τους. Αυτή τη στιγμή ο ΟΕΚ διαθέτει 1.259 καταστήματα, 258 αίθουσες συγκέντρωσης στους οικισμούς του σε όλη τη χώρα, καθώς και 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις σε 45 νομούς της χώρας.

Γ. Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου