Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ


Μείωση 25,7% των ετήσιων αποδοχών των μισθωτών σε σχέση με το 2009
Η αύξηση της ανεργίας μαζί με τη μείωση των μισθών το 2012 θα έχουν αποτέλεσμα απώλειες στους μισθούς ύψους 9,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009. Επιπλέον, θα υπάρχει απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ κατά 4,2 δισ. ευρώ
Καθώς κυβέρνηση και τρόικα για λογαριασμό του κεφαλαίου προχωρούν σε κατακρεούργηση των μισθών, μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά και ελάφρυνση των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, τα έσοδα των Ταμείων οδηγούνται σε κατάρρευση βάζοντας σε κίνδυνο τις συντάξεις και τις παροχές, ενώ σε μια παράλληλη πορεία το εργατικό εισόδημα βυθίζεται χρόνο με το χρόνο. Σύμφωνα με τα όσα είπε χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, στη Βουλή, η αύξηση της ανεργίας μαζί με τη μείωση των μισθών το 2012 θα έχουν αποτέλεσμα απώλειες στους μισθούς που σε σύγκριση με το 2009 θα ανέλθουν στα 9,2 δισ. ευρώ και αυτό θα μεταφραστεί σε απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ κατά 4,2 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ, το 2011 μία στις δύο επιχειρήσεις είχε ανασφάλιστους εργαζόμενους, η ανασφάλιστη εργασία έφτασε στο 30% και η εισφοροδιαφυγή και οι εισφοροαπαλλαγές αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Συντριπτικό χτύπημα στους μισθούς
Ειδικότερα, για τους μισθούς ενάντια στους οποίους βυσσοδομούν για παραπέρα συρρίκνωση κυβέρνηση, τρόικα, εργοδότες και ΓΣΕΕ, τα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν:
Δραματική μείωση των ετήσιων αποδοχών των μισθωτών κατά 25,7% το 2012 σε σχέση με το 2009. Ενώ το 2009 οι συνολικές ετήσιες αποδοχές των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ (το 94% του συνόλου των μισθωτών) ανήλθαν στα 36,108 δισ. ευρώ, το 2012 θα πέσουν στα 26,832 δισ. ευρώ, μείωση κατά 25,7%. Οι μέσες ετήσιες αποδοχές ανά άτομο από τα 13.664 ευρώ το 2009, θα μειωθούν στις 12.000 ευρώ φέτος, πτώση κατά 12,2%. Δηλαδή, φέτος οι 2,2 εκατομμύρια μισθωτοί υποχρεώνονται να ζήσουν με λιγότερα εισοδήματα, που υπολογίζονται στα 9,276 δισ. ευρώ! Πέραν αυτών που λόγω ανεργίας δεν έχουν κανένα εισόδημα.
Οι συνολικές ετήσιες αποδοχές των μισθωτών του ΙΚΑ μειώθηκαν κατά 5,11% το 2010 σε σχέση με το 2009, κατά 12,43% το 2011 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και θα μειωθούν κατά 10,57% φέτος σε σχέση με πέρυσι. Οι ετήσιες αποδοχές ανά άτομο μειώθηκαν κατά 1,13% το 2010 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά 3,78% το 2011 και εκτιμάται ότι φέτος θα μειωθούν κατά 7,7%.
Κι όμως, παρά τις δραματικές αυτές μειώσεις που ρίχνουν στα Τάρταρα το εργατικό εισόδημα, ατομικό και οικογενειακό, παρά τη δραματική αύξηση της ανεργίας που αποτυπώνεται στο συνολικό εισόδημα των μισθωτών και που δείχνει ότι σε σχέση με το 2009 η εργατική τάξη έχει χάσει τουλάχιστον το 1/4 των εισοδημάτων της, η ΓΣΕΕ παζαρεύει με τους εργοδότες τι άλλο θα κοπεί. Ο ΣΕΒ έχει καλέσει για σήμερα νέα συνάντηση των «εταίρων» προκειμένου να συναφθεί η πολυπόθητη συμφωνία τους.
Παράλληλα, όλοι μαζί μεθοδεύουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, που θα εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις ακόμα 2 δισ. ευρώ ετησίως και αυτό όταν, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η εισπραξιμότητα των Ταμείων μόνο τα τελευταία 3 χρόνια έχει παραπέρα μειωθεί κατά 8% και συνολικά η ύφεση οδηγεί σε απώλειες 6,7 δισ. το χρόνο.
Γάγγραινα η εισφοροδιαφυγή
Ομως, δεν είναι μόνο η ύφεση που βαραίνει στα οικονομικά των Ταμείων. Η διαχρονική εισφοροδιαφυγή, οι εισφοροαπαλλαγές σε όφελος του κεφαλαίου και κυρίως η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία είναι η μόνιμη γάγγραινα που κατατρώει τις εισφορές των εργαζομένων και στραγγαλίζει τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ετσι, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ) - τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΣΕ ΙΚΑ - από τους ελέγχους που έγιναν το 2011 προέκυψε πως η ανασφάλιστη εργασία ξεπέρασε το 30% από το 25% το 2010, μία στις δύο επιχειρήσεις έχει ανασφάλιστο προσωπικό και η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 6 δισ. ευρώ το χρόνο. Ειδικότερα, από τις 21.063 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε ότι 1.313 (6%) ήταν αναπόγραφες, δηλαδή δεν τηρούσαν μητρώο ΙΚΑ ούτε είχαν ενημερώσει άλλες υπηρεσίες (ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ) για το προσωπικό τους. Σε σύνολο 68.345 εργαζομένων, οι 20.567 ήταν ανασφάλιστοι (30%) ενώ ταυτόχρονα διαπιστώθηκαν 9.216 παραβάσεις. Και ενώ οι επιχειρήσεις έχουν στήσει χορό εισφοροδιαφυγής η κυβέρνηση επαίρεται ότι θα μειώσει τις δαπάνες των Ταμείων για την Υγεία κατά 3,6 δισ. ευρώ φέτος σε σύγκριση με τις δαπάνες του 2009, το κόστος του οποίου κυρίως μεταφέρεται στις πλάτες των ασφαλισμένων.
Προκαλεί η κυβέρνηση
Μετά από όλα αυτά αποτελεί πρόκληση για την εργατική τάξη η χτεσινή επισήμανση του υπουργού Εργασίας στη Βουλή ότι η κυβέρνηση προωθεί μείωση των εργοδοτικών εισφορών για να... αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή. Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τις ευνοϊκές για τους εργοδότες ρυθμίσεις των οφειλών τους και ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά που οφείλουν οι επιχειρήσεις αλλά και το κράτος στα ασφαλιστικά ταμεία. Ζήτησε, μάλιστα, να καταργηθούν οι λεγόμενες άτυπες μορφές απασχόλησης και κατήγγειλε ότι οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία έχουν πιάσει πάτο και είναι κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου