Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σε άμεση λειτουργία η κρεατομηχανή των μισθών


Από την 1η Μάρτη τίθεται σε εφαρμογή η μείωση του κατώτερου μισθού και η κατάργηση των κλαδικών Συμβάσεων
Οι προσπάθειες της εργοδοσίας να υλοποιήσει τους νόμους κυβέρνησης - τρόικας, πρέπει να βρει απέναντι και σε ενιαίο μέτωπο τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς
Από την 1η Μάρτη, πάνω από 350.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό και τους άλλους μισθούς της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα διαπιστώσουν τη μείωση των αποδοχών τους κατά 22%, ενώ οι νέοι που θα προσλαμβάνονται από την ίδια ημερομηνία, θα αμείβονται με μισθό κουτσουρεμένο κατά 32% σε σχέση με αυτόν που ισχύει σήμερα, δηλαδή με 511 ευρώ και αυτά μικτά, αντί για 751 ευρώ. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, από αύριο Παρασκευή θα αρχίσουν να βγαίνουν μια σειρά εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις, για την υλοποίηση των σχετικών μέτρων του μνημονίου, που συντρίβουν τη ζωή της εργατικής τάξης.
Οι μειώσεις σε όλη την κλίμακα των μισθών της ΕΓΣΣΕ, αναμένεται να συμπαρασύρουν όλα τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτερο μισθό και το επίδομα ανεργίας, παρά τους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας ότι εξετάζονται σενάρια για το πώς τελικά θα διαμορφωθούν. Ομως, έτσι και αλλιώς, η κυβέρνηση επανεξετάζει το σύνολο των επιδομάτων και των προνοιακών, τα οποία θα περικοπούν και η ευθύνη τους περνάει στο υπουργείο Εργασίας.
Με αντίστοιχες εγκυκλίους, θα προωθηθεί και η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ανοίγοντας έτσι διάπλατα τη λεωφόρο στους εργοδότες να πνίξουν τους εργατικούς μισθούς με το όπλο του εκβιασμού, σε μια θάλασσα ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, πολύ κάτω από τα σημερινά επίπεδα. Γιατί, 3 μήνες μετά τη λήξη κάθε συλλογικής σύμβασης, επέρχεται αυτόματη μείωση των κλαδικών μισθών, αφού σε ισχύ - αλλά σε ατομικό επίπεδο - παραμένουν μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός, μαζί με τα 4 βασικά επιδόματα (ωριμάνσεις, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας όπου υπάρχει). Ολα τα υπόλοιπα επιδόματα που περιλαμβάνουν οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, καταργούνται.
Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με το επίδομα γάμου, το οποίο είναι διαφορετικό από το επίδομα τέκνων, και στο νόμο δεν συμπεριλαμβάνεται στα επιδόματα που διατηρούνται. Ομως, η επίθεση δεν τελειώνει εδώ, αφού ό,τι έχει απομείνει ως μισθός σε ατομική βάση, κινδυνεύει κάθε στιγμή από την επιθετικότητα των κεφαλαιοκρατών, που όπως είναι αναμενόμενο θα εξαπολύσουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση για να επιβάλουν ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις ακόμα χαμηλότερα και μέχρι το επίπεδο της ΕΓΣΣΕ, η οποία ήδη έχει μειωθεί.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας έκαναν επίσης καθαρό ότι οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εστίας καταργήθηκαν με το νόμο που πέρασε στη Βουλή και πως αυτό που εξετάζεται είναι μόνο το πώς θα διευθετηθούν ζητήματα που προκύπτουν με τους εργαζόμενους, ορισμένες παροχές και τα δάνεια. Ετσι και αλλιώς, καταργείται η βασική αποστολή του ΟΕΚ που από την ίδρυσή του ήταν η κατασκευή εργατικών κατοικιών - ανεξάρτητα αν αυτή η αποστολή είχε σκοπίμως συρρικνωθεί, εξαιτίας της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής - και επιχειρείται να διευθετηθούν προβλήματα που προκύπτουν με το επίδομα ενοικίου, την επιδότηση επιτοκίων, τους παιδικούς σταθμούς και τον κοινωνικό τουρισμό.
Ταυτόχρονα, δε δίνεται καμιά δέσμευση για τα χρέη που έχει το ΙΚΑ προς τους δύο Οργανισμούς, ενώ οι εργαζόμενοι σ' αυτούς, όπως και οι εργαζόμενοι στα επικουρικά ταμεία τα οποία ενοποιούνται, θα μειωθούν, αφού έτσι και αλλιώς η περικοπή 150.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια θεωρείται δεδομένη. Τέλος, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αφήνει ανοιχτή και νέα μείωση στις συντάξεις, αφού όπως υποστηρίζουν στελέχη του, θα πάμε σε νέες μειώσεις αν δεν υπάρξει «σταθεροποίηση της οικονομίας» μέσα στο 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου