Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΣΟΚ Μάσκες προβάρει ξανά η σοσιαλδημοκρατία



Επιταχύνονται οι εσωκομματικές διεργασίες, με κριτήριο το γενικό συμφέρον της αστικής τάξης
Επιτάχυνση των διεργασιών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να πυροδοτήσει η μαζική διαγραφή βουλευτών, μετά την ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση. Το νέο σκηνικό που διαμορφώθηκε συνολικά στο αστικό πολιτικό σύστημα, μετά την Κυριακή, θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα σε έντονες ανακατατάξεις και στο ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και στη δημιουργία νέου κόμματος, με στόχο την απορρόφηση της λαϊκής αγανάκτησης για την κυρίαρχη πολιτική.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που χτες ψήφισαν «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση, θα επιχειρήσουν να το εξαργυρώσουν με ένα μεταχρονολογημένο (είχαν ψηφίσει και εφαρμόσει τα προηγούμενα μνημόνια) και αποπροσανατολιστικό «αντιμνημονιακό λόγο», προκειμένου να εγκλωβίσουν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ σε πολιτικές «μεταμφιέσεις» της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει στην Ιπποκράτους σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου και να εκτιμηθεί η «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ.
Εκτός από τους διαγραφέντες, εννέα ακόμα βουλευτές που ψήφισαν επί της αρχής το μνημόνιο και διαφοροποιήθηκαν σε επιμέρους άρθρα, με απόφαση του Γ. Παπανδρέου, δε θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες εκλογές. Χτες, παραιτήθηκε από τη βουλευτική έδρα και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Τσόκλη, αφού πρώτα ψήφισε το νέο μνημόνιο. Η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Στ. Σαλουφάκου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας δεν αποδέχτηκε την έδρα, την οποία τελικά θα καταλάβει η Τ. Καραπαναγιώτη.
Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεδριάσει και η «Επιτροπή δεοντολογίας» του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποφασίσει και την αναστολή της «κομματικής ιδιότητας» για τους συνολικά 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, με συνέντευξή του στο «Βήμα Fm», αναφερόμενος στις γενικότερες ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα, σημείωσε: «Πιστεύω ότι θα περάσουμε μια μεταβατική περίοδο, ενδεχομένως κατακερματισμού, η οποία θα οδηγήσει όμως στη συγκρότηση πόλων, που θα έχουν σταθερή και ειλικρινή σχέση με τη νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας μας».
Από την πλευρά του, ο Χ. Καστανίδης, που διαγράφηκε από την ΚΟ, επειδή απείχε από την ψηφοφορία, με συνέντευξή του στον «Real Fm» δήλωσε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου διέγραψε τον εαυτό του» και, σχολιάζοντας τα σενάρια που τον φέρουν μαζί με τη Λ. Κατσέλη να προετοιμάζουν την ίδρυση νέου πολιτικού φορά σημείωσε: «Νομίζω ότι το νέο πολιτικό φορέα θα τον ιδρύσει ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Βαγγέλη Βενιζέλο». Ο ίδιος επιτέθηκε στον Θ. Πάγκαλο που τον χαρακτήρισε «ασάλευτο γίγαντα με σαλεμένη λογική»,ενώ προκλητικά «ανακάλυψε» ότι «όλα τα χρήματα που θα πάρουμε θα είναι για την εξυπηρέτηση των δανείων».
Ανησυχούν για το σύστημα
Την επίσπευση των διαδικασιών για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, που έχει συνταχθεί με τον Ευ. Βενιζέλο«Μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να δρομολογήσει το συντομότερο δυνατό τις διαδικασίες διαδοχής», ανέφερε μιλώντας στον «Real FM».
Μάλιστα, μιλώντας εξ ονόματος όλου του αστικού πολιτικού συστήματος και εκφράζοντας τις αγωνίες της άρχουσας τάξης σημείωσε: «Είναι πια φανερό ότι τα κόμματα εκείνα που έχουν σηκώσει στην πλάτη τους τα θηριώδη προβλήματα που είχε η χώρα μετά από 37 ετών καθυστερήσεων, θα πρέπει γρήγορα να κοιτάξουν την επόμενη μέρα γιατί δεν υπάρχει μόνο η σύνθεση αυτής της Βουλής (...) θα υπάρχουν και τα προβλήματα της χώρας μέσα από μια πολύ δύσκολη πορεία των επόμενων βδομάδων και μηνών».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετά τις χτεσινές διαγραφές «υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος», εννοώντας τον Ευ. Βενιζέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών μόλις επιστρέψει από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα θέσει ανοιχτά θέμα επιτάχυνσης των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου