Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤA AKINHTA Πληθαίνουν οι απλήρωτοι λογαριασμοί


Απειλές και ανησυχία από την κυβέρνηση που τα βάζει και με εργαζόμενους της ΔΕΗ
Με ένταση του αυταρχισμού και σαφείς απειλές ακόμη και προς εργαζόμενους της ΔΕΗ, προσπαθούν η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να χειριστούν το αδιέξοδό τους σε σχέση με το χαράτσι ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Είναι πια, περισσότερο καθαρό από ποτέ, ότι απάντηση σε αυτά τα τελευταία ξεσπάσματα αναλγησίας μπορούν και πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που με το δικό τους αγώνα, ετοιμότητα, αλληλεγγύη, κατάφεραν να καταρρίψουν στην πράξη τον σκληρό και άδικο εκβιασμό.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που διαχώρισε τον άδικο φόρο τουλάχιστον από το λογαριασμό της ΔΕΗ, προκάλεσε νέα συνειδητή σύγχυση, καθώς οι υπεύθυνοι της Επιχείρησης καλούσαν τη μία σε πληρωμή όλου του ποσού και την άλλη σε πληρωμή μόνο του ηλεκτρικού ρεύματος. Κι αυτό έγινε επειδή η ΔΕΗ θέλει να βάλει λεφτά στο ταμείο της και το χαράτσι την εμποδίζει, αλλά δε θέλει να εμφανιστεί και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.
Με τη χτεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αντιμετωπίσει κυρίως αυτό το πρόβλημα. Δηλώνει ότι όσοι «έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας».
Πρόκειται για κατάφωρο ψέμα, καθώς είναι πάρα πολλοί όσοι έχουν πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα και όχι το χαράτσι. Ταυτόχρονα, το βασικό όπλο της κυβέρνησης ήταν ο εκβιασμός διακοπής της ηλεκτροδότησης, ο οποίος καταρρίφθηκε στην πράξη και σύντομα αναμένεται και η τυπική του ακύρωση μέσω της απόφασης του ΣτΕ. Ηδη, όσοι δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι, παρά τα όσα λένε κυβέρνηση και ΔΕΗ περί 500.000 καταναλωτών, είναι πολύ περισσότεροι. Σε σύνολο 7,5 εκατομμυρίων, ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλοςδήλωσε προχτές ότι δεν πλήρωσε το 18%, που μεταφράζεται σε 1.350.000 πελάτες!
Ωστόσο, η κυβερνητική πολιτική του μνημονίου και της φοροληστείας έχει και τους υποστηρικτές της. Η ΕΣΕΕ βγήκε χτες και ζήτησε ...αποσύνδεση του τέλους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αντί να ζητήσει ακύρωση των άδικων φόρων, ανεξάρτητα από τον τρόπο είσπραξής τους. Αναφέρει μάλιστα ότι 1 στους 3 εμπόρους καθυστερεί την πληρωμή των λογαριασμών, αλλά δε λέει πως θα πληρώσουν οι ίδιοι την εφορία, εάν απλώς μεταφερθεί η αρμοδιότητα είσπραξης του χαρατσιού. Αυτή είναι η συνηθισμένη τακτική της πλειοψηφίας στην ΕΣΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου