Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Αύξηση της φτώχειας και της κοινωνικής ανασφάλειας


ΓΑΛΛΙΑ

Αστεγος στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--
Σταθερή τάση αύξησης της φτώχειας και της ανασφάλειας παρατηρείται στη Γαλλία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που καταγράφει στην ετήσια έκθεσή του το Εθνικό Παρατηρητήριο Φτώχειας και Κοινωνικού Αποκλεισμού, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης αρχίζουν να γίνονται ολοένα και πιο έντονα αισθητές στους λαούς όλων των χωρών της ΕΕ, ακόμη και σε εκείνες που θεωρούνται «ισχυρές». Στην έκθεση, που χρησιμοποιεί κυρίως στοιχεία του 2009, αναφέρεται ότι το 13,5% του γαλλικού πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που ορίζεται στα 950 ευρώ το μήνα.
Το ποσοστό αυτό αναφέρεται σε 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ζουν, ουσιαστικά, με το 60% των χρημάτων που θεωρούνται αρκετά για τη διασφάλιση αυτού που ορίζεται ως μέσο επίπεδο διαβίωσης και βέβαια είναι μια καταγραφή που υπολείπεται από την πραγματική κατάσταση. Αν κανείς, δε, υπολογίσει ότι τα στοιχεία αναφέρονται στο 2009, η κατάσταση σήμερα είναι ακόμη χειρότερη.
Πάντως στην έκθεση σημειώνεται πιο αναλυτικά ότι από αυτόν τον επίσημο αριθμό των 8,2 εκατομμυρίων φτωχών, τα 2 εκατομμύρια ζουν με λιγότερα από 640 ευρώ το μήνα, δηλαδή στο 40% του μέσου επιπέδου διαβίωσης. Ως πλέον ανησυχητικό καταγράφεται το γεγονός ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εκείνων που «ζουν» σε συνθήκες σοβαρής φτώχειας, δηλαδή με λιγότερο από 640 ευρώ το μήνα, καθώς το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 3,3%, ενώ το 2000, όταν το συνολικό ποσοστό επίσημης φτώχειας ήταν παρόμοιο με αυτό που καταγράφεται για το 2009, το ποσοστό εκείνων που ζούσαν σε απόλυτη φτώχεια δεν ξεπερνούσε το 2,7%. Δηλαδή, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι.
Η φτώχεια καταγράφεται σε όλες τις περιοχές της Γαλλίας, πιο οξυμένη συναντιέται στις μονογονεϊκές οικογένειες, που είναι ένα φαινόμενο διαδεδομένο για τη χώρα, στους φτωχούς αγρότες, καθώς και σε αστικές περιοχές και το Παρίσι και τη λεγόμενη περίμετρό του όπου ζουν περίπου 12 εκατομμύρια, δηλαδή κοντά στο ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα και περικοπές
Νέα μέτρα λιτότητας ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε χτες η ισπανική κυβέρνηση, με στόχο, όπως υποστηρίζει, τη μείωση του δημόσιου χρέους από 8,51% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011 σε 5,3% το 2012. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει ήδη προειδοποιήσει πως ο προϋπολογισμός θα είναι ένας από τους πιο αυστηρούς στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, με σημαντικές περικοπές που θα πλήξουν τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Επιπρόσθετα περιλαμβάνουν μειώσεις δαπανών σε όλα τα υπουργεία που φτάνουν το 16,9% και «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον από την Κυριακή 1 Απρίλη αυξάνονται τα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 7% και στο φυσικό αέριο κατά 5%.
Η ανακοίνωση των μέτρων έρχεται μία ημέρα μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις που ξεπέρασαν τις 110 σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, με αλλαγές που θα επιφέρουν τον εργασιακό μεσαίωνα και θέτουν τέλος σε πολλές κατακτήσεις των εργαζομένων. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στην 24ωρη γενική απεργία της Πέμπτης που προκήρυξαν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (η τελευταία γενική απεργία ήταν το 2010) και διατράνωσαν ότι απαιτείται κλιμάκωση του αγώνα. Η «Γενική Ενωση Εργατών» και οι «Εργατικές Επιτροπές» συνεχίζουν να καλούν σε νέο «κοινωνικό διάλογο» τη στιγμή που πρέπει να οξυνθεί η ταξική πάλη. Σημαντική ήταν η παρέμβαση στις απεργιακές κινητοποιήσεις των«Επιτροπών για την Εργατική Ενότητα», που συσπειρώνει ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις όπου δρουν και τα μέλη και στελέχη του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να αποτρέψουν τους απεργούς που περιφρουρούσαν την απεργία τους σε τόπους δουλειάς, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές και σε αρκετές συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα συνολικά να συλληφθούν 176 άνθρωποι, να τραυματιστούν 104, ανάμεσά τους και 58 αστυνομικοί και βέβαια δεν έλειψαν και οι προβοκατόρικες ενέργειες που υπερπροβλήθηκαν από τα αστικά ΜΜΕ.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Περικοπές και απολύσεις
ΟΤΑΒΑ.--
Την πεπατημένη οδό της λιτότητας, με δρακόντειες περικοπές και χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ακολουθεί και η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ, παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται καν το πρόσχημα της κρίσης, αφού η καπιταλιστική κρίση δεν έχει «χτυπήσει» δυνατά την πόρτα της καναδικής οικονομίας.
Πρόκειται για επιλογή και στα πλαίσια αυτής, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2012-2013, που κατατέθηκε χτες προς έγκριση στο Κοινοβούλιο εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Τζιμ Φλάερτι, προβλέπει απολύσεις 19.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στην επόμενη τριετία και περικοπές των δημοσίων δαπανών ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων. Παράλληλα, προτείνει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων από τα 60 στα 65 έτη.
Κατά τον υπουργό Οικονομικών, παρά την περικοπή των θέσεων εργασίας και των δαπανών, ο προϋπολογισμός υποτίθεται ότι προωθεί τη «δημιουργία» θέσεων εργασίας και τη δημιουργία συνθηκών για την πώληση ενεργειακών πόρων στις αγορές του εξωτερικού. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκε και ένα νέο σχέδιο με τίτλο «Ενα έργο, μια έγκριση», το οποίο περιλαμβάνει επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης μεγάλων ενεργειακών προγραμμάτων, όπως του αγωγού της Βόρειας Pύλης, που θα διοχετεύσει καναδικό πετρέλαιο από την Αλμπέρτα στη Δυτική Ακτή και από κει στην αγορά της Ασίας.

ΗΠΑ
Ποινικοποίηση της διανομής τροφίμων σε φτωχούς και αστέγους
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Μετά την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων με τον πρόσφατο νόμο HR 347, οι πολιτειακές αρχές τουλάχιστον προχωρούν ένα βήμα περισσότερο ποινικοποιώντας ακόμη και την εκδήλωση της αλληλεγγύης εργαζομένων και οικογενειών προς συνανθρώπους τους που αντιμετωπίζουν την πείνα και την εξαθλίωση. Πρόκειται για το μέτρο της απαγόρευσης της παροχής και διανομής τροφής προς αστέγους και φτωχούς σε δημόσιους χώρους. Ενα μέτρο που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή στη Φιλαδέλφεια και το Χιούστον και εξαπλώνεται ήδη σαν φωτιά σε περίπου 20 πόλεις και η τάση είναι να εφαρμοστεί σε όλη την αμερικανική επικράτεια.
Τα πάντα ξεκίνησαν στις 14 Μαρτίου, όταν ο δήμαρχος της Φιλαδέλφειας, Μάικλ Νούτερ, ανακοίνωσε την απαγόρευση διά νόμου νόμο της παροχής τροφής των αστέγων και των απόρων σε εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με τον Νούτερ, η σίτιση των αστέγων στα πάρκα γίνεται κατά παράβαση των υγειονομικών συνθηκών. Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ εντός 30 ημερών ενώ όσοι παραβιάζουν το νόμο θα λαμβάνουν δύο προειδοποιήσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να πληρώσουν ένα πρόστιμο 150 δολαρίων. Στην περίπτωση του Χιούστον ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι η πόλη αναπτύσσει το δικό της δίκαιο, που θα απαγορεύει αυστηρά την παροχή τροφής σε αστέγους.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ήδη η σίτιση των αστέγων έχει τεθεί υπό απαγόρευση καθώς έχουν θεσπιστεί σειρά διαταγμάτων και όρων όσον αφορά τη διανομή τους, όπως υποβολή αίτησης για παροχή άδειας που έχει πολύ υψηλό κόστος, επιμορφωτικά σεμινάρια για την παρασκευή και διανομή τροφής κ.ά. Η πρακτική αυτή, του καθορισμού από το νόμο του ποιος είναι ο «σωστός τρόπος» για τη σίτιση των αστέγων που είναι κοινή για τις διάφορες περιοχές των ΗΠΑ έχει ήδη επιβάλλει την καταστολή από την αστυνομία σε ακτιβιστές, εμποδίζοντάς τους να παρέχουν τρόφιμα στους φτωχούς, με επιβολή μεγάλων προστίμων, προσαγωγές ακόμη και συλλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου