Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΕΥΡΩΖΩΝΗ Ανάπτυξη σημαίνει ακόμα πιο φθηνοί εργάτες


Αποκαλυπτική η Γερμανίδα καγκελάριος σε ομιλία της για τη βιομηχανία και την απασχόληση
Η Γερμανίδα καγκελάριος ομολογεί ότι η διαχείριση της κρίσης πρέπει να κατατείνει στη διαμόρφωση όρων για πιο αποδοτικές επενδύσεις κεφαλαίων. Εκεί στοχεύουν τα αντεργατικά μέτρα στην Ελλάδα και παντού
Οι ακόμα φθηνότεροι εργάτες είναι βασική προϋπόθεση για να επενδύσουν οι πλουτοκράτες τα συσσωρευμένα κεφάλαια και εκεί πρέπει να κατατείνουν όλα τα μέτρα των καπιταλιστικών κυβερνήσεων σε συνθήκες κρίσης. Αυτό είναι το «ζουμί» των όσων είπε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, μιλώντας σε διάσκεψη του κόμματός της για τη βιομηχανία και την απασχόληση, που οργανώθηκε στο Κοινοβούλιο.
Διαπιστώνοντας ότι η κρίση«δεν έχει παρέλθει ακόμη»και πως η Ευρώπη«εξακολουθεί να διανύει μία από τις διαφορετικές φάσεις της κρίσης», υπερασπίστηκε την παραπέρα υποτίμηση της εργατικής δύναμης στα κράτη μέλη, επειδή «η ανάπτυξη που μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή»πρέπει να καλλιεργεί«ελπίδα στους επενδυτές στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ιαπωνία να επενδύσουν τα χρήματά τους στις χώρες μας και να ξαναδούν τα χρήματά τους».
Σ' αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε χτες το σχέδιο για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της χώρας έως το 2014, δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό στόχο, γεγονός που σημαίνει νέα αντεργατικά μέτρα και μέτρα λιτότητας στην ατμομηχανή της καπιταλιστικής ΕΕ.
Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι προβλέψεις που βλέπουν βάθεμα της κρίσης το επόμενο διάστημα και αδυναμία ανάκαμψης στην Ευρωζώνη. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της «Citigroup», Β. Μπούιτερσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του «Bloomberg», προειδοποίησε πως η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, βρίσκεται πιο κοντά στη χρεοκοπία από ποτέ. Ο ίδιος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο μέχρι το 2013 και ότι ούτε η Πορτογαλία, ούτε η Ιρλανδία έχουν διαφύγει τον κίνδυνο να χρεοκοπήσει η οικονομία τους.
Η πρώτη, τόνισε ο Μπούιτερ, βρίσκεται πολύ κοντά στην αναδιάρθρωση του χρέους της, κάτι το οποίο ενδέχεται να συμβεί το 2013, και η Ιρλανδία σίγουρα χρειάζεται «περαιτέρω στήριξη του επίσημου τομέα»,δηλαδή νέο δάνειο και μνημόνιο με την τρόικα. Οπως ανακοινώθηκε χτες, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της Πορτογαλίας σχεδόν τριπλασιάστηκε στο πρώτο δίμηνο του 2012, στα 799 εκατ. ευρώ από 274 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου