Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ανακατατάξεις στην παγκόσμια οικονομία



Συνεχίζονται οι ανακατατάξεις στον κατάλογο των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου αναδεικνύοντας νέες αντιθέσεις και νέους συσχετισμούς. Χαρακτηριστικό αυτών των ανακατατάξεων είναι η δυναμική εμφάνιση στο προσκήνιο των λεγόμενων «αναδυόμενων» οικονομιών. Η τελευταία εξέλιξη αφορά την άνοδο της Βραζιλίας στην έκτη θέση, απ' την οποία εκτόπισε τη Βρετανία. Η επισημοποίηση αυτής της εξέλιξης έγινε μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία της βραζιλιάνικης οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2011.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ, Γκουίντο Μαντίγκα, ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της χώρας του έφτασε το 2011 τα 2,52 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η αύξηση του βραζιλιάνικου ΑΕΠ την περασμένη χρονιά ήταν 2,7% έναντι ανάπτυξης 0,8% του 

βρετανικού. Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ της Βραζιλίας είναι 2,52 τρισεκατομμύρια και της Βρετανίας 2,48 τρισεκατομμύρια.
Το βραζιλιάνικο νόμισμα, το ρεάλ, υποχώρησε μεν 11% έναντι του δολαρίου πέρυσι αλλά το 2009 και το 2010 είχε κερδίσει έδαφος.
Πάντως ο υπουργός προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους λέγοντας ότι το σημαντικό δεν είναι ότι κατέλαβε η Βραζιλία μία υψηλότερη θέση αλλά ότι είναι ανάμεσα στις πιο δυναμικές οικονομίες με σταθερή ανάπτυξη.
Η παραγωγή υδρογονανθράκων και τροφίμων είναι από τους πιο δυναμικούς τομείς της οικονομίας της Βραζιλίας.
Πέρυσι συνέβη άλλη μία σημαντική ανατροπή καθώς η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Η δυναμική παρουσία των «αναδυόμενων» οικονομιών, που συμπληρώνεται με τη ταχεία ανάπτυξη της Ρωσίας και της Ινδίας, συντελείται σε συνθήκες παρατεταμένης και συγχρονισμένης κρίσης στα μεγάλα καπιταλιστικά κέντρα, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ιαπωνία. Αυτό προκαλεί ανταγωνισμούς και αντιθέσεις καθώς οι «αναδυόμενοι» κάνουν εμφανή την παρουσία τους σε αγορές που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «αυλή» των αναπτυγμένων.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ από την πλευρά των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πολύμορφες. Ως προς το εσωτερικό τους έχουμε τη σαρωτική επίθεση εναντίον των εργαζομένων στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας». Στις διεθνείς σχέσεις έχουμε την αξιοποίηση των συσχετισμών στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΟΣΑ, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ.ά
Την περασμένη βδομάδα και μετά την διαπίστωση της διείσδυσης της Κίνας και άλλων «αναδυόμενων» οικονομιών στη Λατινική Αμερική ενεργοποιήθηκαν τα μεγάλα «κέντρα» για να υπενθυμίσουν στις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής πού «ανήκουν».
«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ η Λατινική Αμερική απέναντι στην πιθανολογούμενη φετινή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης για την κινεζική οικονομία, καλλιεργώντας την ανταγωνιστικότητα του παραγωγικού τομέα της», εκτιμά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) στην έκθεσή του την περασμένη Πέμπτη. Το ΙΙF με λίγα λόγια προειδοποιεί τις χώρες της Λατινικής Αμερικής ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει το «κινεζικό θαύμα» και θα πρέπει να επιστρέψουν στις αγκάλες των παραδοσιακών «φίλων» με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και το πρώτο που ζητούν είναι οι «ανταγωνιστικές» μεταρρυθμίσεις (αυτές που έχουμε στη χώρα μας) και η ανατίμηση των νομισμάτων τους για να διευκολύνουν τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές εξαγωγές...

Ομολογία
Μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας των Βρυξελλών, για την πορεία του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, την περασμένη Τρίτη, είχαμε τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν να ομολογεί ότι «η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται εν μέσω ήπιας ύφεσης».
Είναι η πρώτη επίσημη, δημόσια, ομολογία για την επανάκαμψη της Ευρωζώνης στην ύφεση, μέσα σε τρία χρόνια και ενώ ακόμη δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές από την προηγούμενη. Η ομολογία περί ύφεσης είναι αφ' ενός ομολογία αποτυχίας των πολιτικών που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια αλλά και έμμεση παραδοχή ότι τα παραδοσιακά εργαλεία αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης αποδείχθηκαν άχρηστα. Είναι δηλαδή μια ομολογία περί του συστημικού χαρακτήρα του προβλήματος, δηλαδή ότι το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός.
«Ενώ η Ευρωζώνη είναι αυτή τη στιγμή σε ήπια ύφεση, υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης» ανέφερε ο Ρεν σε συνέδριο στο Παρίσι.
«Είμαι πεπεισμένος πως εξαιτίας των συλλογικών μας προσπαθειών και εάν συνεχίσουμε την αποφασιστική δράση που δείξαμε πρόσφατα, θα δούμε αντιστροφή του κλίματος στην ευρωπαϊκή οικονομία» τόνισε.
Ο Ρεν σημείωσε επίσης πως οι δράσεις της ΕΚΤ, ιδιαίτερα οι πρόσφατες «ενέσεις ρευστότητας», απέτρεψαν τον κίνδυνο πιστωτικής ασφυξίας.
Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις Ρεν, η Ευρωπαϊκή Ενωση παρά τη διαπίστωση του αδιεξόδου θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, της επίθεσης κατά των εργαζομένων σε όλα τα μέτωπα με στόχο να συντρίψουν όχι μόνο το εισόδημα και τα δικαιώματά τους αλλά και τις δυνατότητες να ανασυνταχθούν οι εργαζόμενοι για την αντεπίθεσή τους.
Θυμίζουμε πάντως ότι όλες οι ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν για την κατάργηση της πάλης των τάξεων είχαν την ίδια μοίρα, κατέληξαν στο καλάθι των αχρήστων της Ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου