Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ Ολοι οι νέοι εργαζόμενοι στα 511 ευρώ μεικτά!


Αυτό θα ισχύει για νέους μέχρι 25 ετών, είτε αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ είτε με οποιαδήποτε κλαδική σύμβαση, όπως προβλέπει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που έχει ισχύ Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου
Κατάργηση όλων των κλαδικών συμβάσεων για τους νέους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών, προβλέπει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που έχει την ισχύ Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και που ψηφίστηκε στις 28 Φλεβάρη. Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες μπορούν να μειώσουν άμεσα τους μισθούς όλων των νέων εργαζομένων, ανεξαρτήτως σύμβασης στα 511 ευρώ μεικτά!
Αυτό ξεκαθάρισε η Αννα Στρατινάκη -ακριβώς επειδή η απόφαση που έχει παρθεί είναι τέτοια- γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, σε συνέντευξή της σε χτεσινή τηλεοπτική εκπομπή, δείχνοντας πως δεν υπάρχει κανένα όριο στην αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση που γίνεται όλο και σφοδρότερη. Ταυτόχρονα, όμως, με όχημα τους νέους,ανοίγει ο δρόμος για την ταχύτερη επίθεση σε βάρος όλων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.
Συγκεκριμένα, στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρεται πως για τους νέους εργαζόμενους προβλέπεται μείωση κατά 32% των κατώτατων μισθών από την ΕΓΣΣΕ, δηλαδή, από τα 751 ευρώ της στα 511 ευρώ μεικτά. Αντίστοιχα, για τους υπόλοιπους εργαζόμενους η μείωση των μισθών είναι στο 22% από την ΕΓΣΣΕ, δηλαδή στα 586 ευρώ μεικτά.
Ωστόσο, για τους νέους μέχρι 25 ετών, η μείωση κατά 32% αφορά όλους τους νέους εργαζόμενους, είτε αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ είτε αμείβονται με κλαδική σύμβαση εργασίας.
Οχημα για αυτήν την επίθεση, είναι για μια ακόμη φορά, η δήθεν «καταπολέμηση της ανεργίας». Η ηγεσία του υπουργείου, είπε πως στο νόμο δίνεται βαρύτητα στην ηλικία των νέων εργαζομένων και όχι στη σύμβαση της εργασίας, «στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ανεργίας». Τσεκουρώνονται, λοιπόν, όλοι οι μισθοί όλων των νέων εργαζομένων. Μάλιστα, δίνοντας «σινιάλο» στους εργοδότες να προχωρήσουν άμεσα σε συντριπτική επίθεση κατά των νέων εργαζομένων, η Α. Στρατινάκη, είπε πως «ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να συμφωνήσει με τον εργοδότη του για μείωση 32% από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μέσω διαπραγμάτευσης (...) διότι το βάρος πέφτει στην ηλικία».
Στα τάρταρα οι νέοι εργάτες
Με αυτόν τον τρόπο, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, μαζί με τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας, κάνουν κυριολεκτικά «δώρο» στην πλουτοκρατία, τσάμπα νέους εργαζόμενους. Αλλωστε, η Α. Στρατινάκη, ήταν εντελώς ξεκάθαρη φέρνοντας και παράδειγμα νέου εργαζόμενου με κλαδική σύμβαση λέγοντας πως ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να τσακίσει το μισθό του: «Είναι νόμιμος ο εργοδότης να προτείνει 32% μείωση από την ΕΓΣΣΕ», είπε χαρακτηριστικά.
Το μαύρο μέτωπο, είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να γενικεύσει την εργασιακή ζούγκλα, στο σύνολο των νέων εργαζομένων κάτω των 25 ετών, δηλαδή, σε περίπου 175.000 εργαζόμενους. Χωρίς, μάλιστα, να υπολογίζονται οι χιλιάδες νέοι που εργάζονται ανασφάλιστοι με «μαύρα χρήματα», από εταιρείες «ενοικίασης» και «δουλεμπορικά» γραφεία, για τους οποίους, άλλωστε δεν ισχύει καμιά σύμβαση.
Ταυτόχρονα, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ταχύτερη έφοδο της εργοδοσίας ενάντια στο σύνολο των κλαδικών, ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για όλους τους εργαζόμενους. Η πάμφθηνη εργατική δύναμη των νέων εργαζομένων θα μπει σε αντιδιαστολή με τους εργαζόμενους που πληρώνονται με κλαδικές συμβάσεις. Θα ενταθεί η προσπάθεια διαίρεσης των εργαζομένων σε «παλιούς» με δικαιώματα και «νέους» φθηνούς. Γι' αυτό, λοιπόν, απαιτείται ενιαίος οργανωμένος αγώνας, όλων των εργαζομένων, με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και τη γειτονιά, ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής και τις ιδιαίτερες κάθε φορά εκφάνσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου