Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Οπως η Ουγγαρία!...


«Από τη μια πλευρά είναι η κομμουνιστικογενής Αριστερά με όλες τις εκφράσεις της, και από την άλλη πλευρά είναι το Νεοφιλελεύθερο μπλοκ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο ΛΑ.Ο.Σ. προτείνει τον Πατριωτικό Παρεμβατισμό στις δύο αυτές θεωρήσεις. Το αντίστοιχο ομόλογο στην Ευρώπη είναι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Αυτό είμαστε εμείς και αυτό θα προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης στη ΝΕΤ.
Αν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται το περιεχόμενο του όρου «πατριωτικός παρεμβατισμός» - που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο πατριωτισμός του κεφαλαίου, δηλαδή των κερδών, άρα η διαρκής αντιλαϊκή πολιτική, καλλιεργώντας εθνικισμό στο λαό - δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στο «αντίστοιχο ομόλογο» της Ουγγαρίας, για να διαπιστώσει ότι αυτό που θέλει να επιβάλει ο Καρατζαφέρης είναι ο απόλυτος εφιάλτης για το λαό.
Φτώχεια και ανεργία στο ζενίθ, διαρκείς εξώσεις λαϊκών ανθρώπων από τα σπίτια τους, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια, οι αυτοκτονίες πληθαίνουν, οι άστεγοι αυξάνονται δραματικά και διώκονται π.χ. Στην περίπτωση του δήμου της Βουδαπέστης που βάζει και πρόστιμο 50.000 φιορινιών (γύρω στα 200 ευρώ) σε όποιον μένει στο δρόμο.
***
Ολοένα και περισσότεροι αναζητούν άλλες μορφές κοινής στέγασης για να αποφύγουν να μείνουν άστεγοι. Ετσι, πρόχειρα καταλύματα έχουν στηθεί στα δάση στις περιφέρειες της Βουδαπέστης, όπου ολόκληρες οικογένειες ζουν σε καλύβες φτιαγμένες από χαρτόνι και ξύλο, ενώ σε κάθε μεγάλη πόλη της Ουγγαρίας αρκετές οικογένειες ζουν σε εγκαταλειμμένα σπίτια χωρίς ηλεκτρισμό και θέρμανση.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 1.200.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα καταβολής των δόσεων των στεγαστικών δανείων. Τον περασμένο Αύγουστο, 95.364 σπίτια κατασχέθηκαν από τις τράπεζες, 3% περισσότερο απ' ό,τι τον Ιούλη και 25% περισσότερο απ' την ίδια περίοδο το 2010!
Η ανεργία φτάνει το 11% και το 15% του πληθυσμού (η Ουγγαρία έχει πληθυσμό περί τα 10 εκατομμύρια) ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, δηλαδή με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 200 ευρώ. Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ζουν με εισόδημα 250 ευρώ το μήνα.
Πρόσφατα, δημοσιεύματα ανέφεραν πως πάνω από 100.000 παιδιά στην Ουγγαρία είναι υποσιτισμένα. Περίπου 20.000 από αυτά δε λαμβάνουν αρκετό φαγητό για την επιβίωσή τους, ενώ για αρκετά από αυτά, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία είναι οι μόνοι χώροι όπου μπορούν να λάβουν ζεστό φαγητό.
Τα δημόσια σχολεία βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιφέρεια του Πεστ, όπου η τοπική διοίκηση δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς. Ως αποτέλεσμα 40 σχολεία δεν έχουν ζεστό νερό και θέρμανση, ενώ η ιδιωτική εταιρεία «TIGAZ» αρνείται να τροφοδοτήσει τα σχολεία με φυσικό αέριο.
Είκοσι χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, όπου όλες οι βασικές λαϊκές ανάγκες είχαν λυθεί και ικανοποιούνταν στο ακέραιο, επανήλθαν και πάλι στο προσκήνιο τεράστια προβλήματα επιβίωσης με δραματικό τρόπο για το λαό της χώρας.
Ολα αυτά πάνε πακέτο με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα δεν έχει πρόσβαση στα δημόσια μέσα ενημέρωσης. Το κόκκινο αστέρι, το σφυρί και το δρεπάνι απαγορεύτηκαν το 1993 ως «σύμβολα της τυραννίας».
***
Κι ένα διδακτικό παράδειγμα: Το 2010 τις εκλογές κέρδισε το Φίντες (το ομόλογο του ΛΑ.Ο.Σ.) με συνθήματα όπως πλήρη απασχόληση, κοινωνική ασφάλιση κ.λπ. Η πλειοψηφία του λαού ήταν έντονα δυσαρεστημένη με τη «σοσιαλιστική» - φιλελεύθερη κυβέρνηση. Ετσι, το Φίντες αναρριχήθηκε στην κυβερνητική εξουσία. Για το λαό δεν άλλαξε τίποτα παρά μόνο προς το χειρότερο. Ανάμεσα σε άλλα, το Φίντες εισήγαγε νέο Εργατικό Κώδικα που παρέχει διευρυμένα δικαιώματα στους καπιταλιστές ιδιοκτήτες και στην πράξη μετατρέπει τους εργαζόμενους σε σκλάβους. Η νέα κυβέρνηση εξαπέλυσε μια γενική αντικομμουνιστική εκστρατεία. Το 2010 άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας έτσι που να εξισώνονται κομμουνισμός και φασισμός και να κατηγορούνται αυτοί που απορρίπτουν τα «εγκλήματα του κομμουνισμού και του φασισμού», οι οποίοι μπορεί να καταδικαστούν μέχρι και σε 3 χρόνια φυλάκιση. Τις τελευταίες μέρες του 2011 εγκρίθηκε νέος νόμος που ρυθμίζει τη διαδικασία μετάβασης στο νέο Σύνταγμα. Μεταξύ άλλων, διακηρύσσει ότι η σοσιαλιστική περίοδος (1948 - 1990) ήταν παράνομη, ότι γίνονταν εγκλήματα συνεχώς. Οι ηγετικές προσωπικότητες της σοσιαλιστικής περιόδου μπορεί να κατηγορηθούν και να καταδικαστούν, να υποστούν μείωση συντάξεων. Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης τη γενική δήλωση ότι το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα ως νόμιμος διάδοχος του κυβερνώντος κόμματος την περίοδο του σοσιαλισμού έχει ευθύνη για ό,τι συνέβη εκείνη την εποχή.

Β. Ν.


εφημερίδα ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου